Τα σκίτσα του Nicolas Hubesch μας ταξιδεύουν στις προσφυγικές γειτονιές της Αττικής

Η έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «1922 – 2022 : Παρακαταθήκες και Μνήμες».

Nicolas Hubesch © Nicolas Hubesch

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση σκίτσων του Γάλλου καλλιτέχνη Nicolas Hubesch "1922 / 2022, Τα Προσφυγικά", με θέμα τα κτίρια σε γειτονιές της Αττικής που στέγασαν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και, που ακόμα και σήμερα κρατούν ζωντανές τις μνήμες όλων εκείνων που τα κατοίκησαν.

Ο ίδιος αναφέρει: " Ίσως λόγω του κορονοϊού να έχω περπατήσει τόσο πολύ στους δρόμους της Αθήνας, με το πιστοποιητικό στην τσέπη που με εξουσιοδοτεί να ταξιδεύω σε ακτίνα 1 χλμ από το Παγκράτι και τις παρακείμενες συνοικίες: Γούβα, Βύρωνα, Καισαριανή... Στη στροφή των στενών αυτών, ανακαλύπτω τα μικροσκοπικά σπίτια των προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Μερικά διατηρημένα, έχουν παραμείνει όμορφα, αλλά τα περισσότερα αποσυντίθενται σιγά σιγά εδώ και έναν αιώνα. Γύρω τους η πόλη έχει φυτρώσει σαν μανιτάρι. Στην αρχή, ήταν σκηνές, ίσα ίσα για καταφύγιο, που αργότερα έδωσαν την θέση τους σε καλύβες από σανίδες, και αυτές με τη σειρά τους σε μικρές πλίνθινες παράγκες που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, στη οδό Σμύρνης ή Ανατολής, στη σκιά των πρόσφατων ψηλών κτιρίων. Ήθελα να τα ζωγραφίσω πριν εξαφανιστούν οριστικά, με τη ζωή, τους ανθρώπους να περνούν, τις γάτες παντού, τα μικρά μονώροφα κτίρια που ακολούθησαν, όπως στη Νίκαια και μετά τα μεγαλύτερα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα περισσότερα από αυτά κατοικούνται ακόμα, αλλά από άλλους πρόσφυγες, Ρομά, Πακιστανούς, Αφγανούς... "Είμαστε όλοι πρόσφυγες", αυτό το γκράφιτι που διάβασα σε έναν τοίχο στην Αθήνα, τόσο απλό, που τα λέει όλα". 

Πριν από 100 χρόνια, εκατοντάδες εκατομμύρια Έλληνες που ζούσαν στη Μικρά Ασία περισσότερο από 3000 χρόνια, εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους, είτε αναγκάστηκαν να διαφύγουν για να γλυτώσουν από τις σφαγές. Αυτή η Μεγάλη Καταστροφή άλλαξε δια παντός το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, του οποίου ο κύριος σκοπός είναι να παραμείνει σημείο αναφοράς ξεχωριστών συναντήσεων, μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κοινωνίας, συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου αυτού του σημαντικού γεγονότος της ελληνικής ιστορίας και του ελληνισμού. 

Με τον τρόπο αυτό, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επιθυμεί να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στην ενέργεια του ελληνιστή καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Οκτάβιου Μερλιέ, ο οποίος, βαθιά συγκινημένος από το κύμα αυτών των μεταναστών που τα είχαν χάσει όλα και με έντονο το συναίσθημα χρέους απέναντι στην πληγωμένη Ελλάδα, συγκέντρωσε με την Ελληνίδα σύζυγό του Μέλπω, ένα τεράστιο όγκο ντοκουμέντων τεκμηρίωσης σχετικά με τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Κέντρο Μελετών της Μικράς Ασίας στην Αθήνα. Με την ευκαιρία αυτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει ένα κύκλο με τίτλο "1922 – 2022 : Παρακαταθήκες και Μνήμες", στον οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

15/09 – 13/10: Έκθεση σκίτσων του Nicolas HUBESCH. με τίτλο "1922 / 2022, Τα Προσφυγικά".

5/10: Στρογγυλή τράπεζα "Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα graphic novels " με την συμμετοχή των συγγραφέων Allain GLYKOS και Soloup. 

11/10: Στρογγυλή διεπιστημονική τράπεζα " 1922 – 2022 : Παρακαταθήκες και Μνήμες" με την συμμετοχή των Edhem ELDEM, πρώην καθηγητή του Collège de France, κάτοχο της έδρας Τουρκικής και Οθωμανικής Ιστορίας, Βασίλης ΚΟΛΩΝΑΣ, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Mαρία ΗΛΙΟΥ, σκηνοθέτις, δημιουργός του ντοκιμαντέρ "Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης", Hervé GEORGELIN, επίκουρος καθηγητής του τμήματος τουρκικών και ασιατικών μελετών στο ΕΚΠΑ.

12/10: Διάλεξη του Edhem ELDEM, πρώην καθηγητή του Collège de France, κάτοχο της έδρας Τουρκικής και Οθωμανικής Ιστορίας

Info: Bistrot Paris - Athènes – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | 15/9-13/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.- Σάβ.: 8 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024: Η Τέχνη κοστίζει πολύ – αλλά αξίζει περισσότερο

Παρακολουθήσαμε τη φετινή απονομή του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ.&Α. Μαμιδάκη στα ξενοδοχεία - γκαλερί της Τζίνας Μαμιδάκη, στον Άγιο Νικόλατο Κρήτης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
21/06/2024

"Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων": Ανακαλύπτοντας την προσφυγική συνοικία του Χαλανδρίου

Οι εικαστικές παρεμβάσεις έχουν την πρόθεση να φέρουν τους ανθρώπους που ζουν στη περιοχή, σε μια άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες, το καλλιτεχνικό έργο αλλά και να δημιουργήσουν, όσο μπορούν φυσικά, μία αλληλεπίδραση στον δημόσιο χώρο.

Μία ομιλία από την Υπατία Βουρλούμη και περφόρμανς από τη Νάγια Μαγαλιού στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης "Το Ποίημα Επιστρέφει σε Ηχώ: Διάλογοι με την Theresa Hak Kyung Cha (1951-1982)", σε επιμέλεια της Κατερίνας Στάμου.

"Cycladic Late Night": Μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Cindy Sherman

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση "Cindy Sherman at Cycladic", το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ετοιμάζει ένα ξεχωριστό μουσικό event.

Ira Waldron: Μια διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα τιμά το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Δεύτερη στάση στο πλαίσιο του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

Όλα όσα είδαμε στο Μουσείο Ακρόπολης τη σεζόν 2023-2024

Ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης έκανε μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν στο μουσείο, ανακοινώνοντας παράλληλα ένα νέο ενδιαφέρον πρότζεκτ που θα δούμε μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.