Οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που δεν πρέπει να χάσετε τον Σεπτέμβριο

Κλασικές μορφές τέχνης επαναπροσδιορίζονται μέσα από τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, γλυπτικές εγκαταστάσεις ζωντανεύουν μυθολογικά πλάσματα, ενώ ο Arthur Jafa εξερευνά την αφροαμερικανική ταυτότητα.

Love Is The Message, The Message Is Death Arthur Jafa

Love Is The Message

Ένα από τα πιο σημαντικά events του "Πειραιάς Artport II" έρχεται στις 9 Σεπτέμβριου: Το έργο "Love Is The Message, The Message Is Death" του διεθνώς αναγνωρισμένου Arthur Jafa παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την  πρωτοβουλία του Greece in USA και της διεθνούς Ελληνίδας επιμελήτριας Σωζήτας Γκουντούνα. Ως εικαστικός, κινηματογραφιστής και θεωρητικός, o Jafa εξετάζει την ιστορία και τις εμπειρίες των Αφροαμερικανών. Πλαισιωμένο από το "Ultralight Beam", το χιπ-χοπ τραγούδι του Kanye West, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ευαγγέλιο, το "Love Is The Message" είναι μια σύγκλιση φωτογραφιών που βρέθηκαν που ανιχνεύουν την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικονογραφίας. Σε αυτήν την αιχμηρή συμπερίληψη, ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης αποκαλύπτει την ευπάθεια αλλά και την εξουσία του ως καλλιτέχνη: τι σημαίνει να συνεισφέρεις στο απέραντο και πολύπλοκο έδαφος της αναπαράστασης των Αφροαμερικανών.

Info: Πειραιάς Artport II | 9/9-2-10 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 1-8 μ.μ.

Enigma 2

ENIGMA 2 KOSTIS GEORGIOY

Ο καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα με μια αναδρομική έκθεση, εμπλουτισμένη με έργα από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης πορείας του δημιουργού, καθώς και με προσθήκη πρόσφατων έργων ζωγραφικής και γλυπτικής. Πρόκειται για μία έκθεση που απαρτίζεται από 160 έργα ζωγραφικής, μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, καθώς και 40 γλυπτά. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό η γλυπτική εγκατάσταση "9 Μούσες", μια σύγχρονη απεικόνιση των μυθολογικών μουσών, καθώς και η εγκατάσταση "Pombi A", ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα.

Εγκαίνια: 1/9 ( 8 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού | 1-20/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πεμ.: 9 π.μ. – 1 μ.μ., Τετ., Παρ.: 9 π.μ. – 8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Shapes of Stories

Shapes Of Stories Symbiosis by Angeliki Stamatakou
©Gella Valavanis
Symbiosis by Angeliki Stamatakou

Πολλοί συνδέουν την τέχνη της κεραμικής με την παράδοση, τα έθιμα, αλλά όχι την σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Η ομαδική έκθεση στη The Blender Gallery έρχεται για να μας αλλάξει γνώμη, καθώς 15 εικαστικοί διαφορετικών γενεών και ειδικοτήτων συναντιούνται και δημιουργούν έργα με πηλό τα οποία επαναπροσδιορίζουν την έννοια της κεραμικής τέχνης και της χρηστικότητας των υλικών, τονίζοντας πόσο ανεξίτηλη παραμένει σαν τέχνη μέσα στα χρόνια και στην πολιτιστική κληρονομιά.

Εγκαίνια: 8/9 (8 μ.μ.)

Info: The Blender Gallery | 8/9-20/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. ή κατόπιν ραντεβού στο 2130280597 | Είσοδος ελεύθερη

Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων

Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων

Μια περιήγηση στην καριέρα της ταλαντούχας Όπυς Ζούνη, ξεκινώντας από τα πρώτα της έργα το 1970 έως την τελευταία της δουλειά, την περίοδο του 2007. Ζωγραφική, γλυπτική και κατασκευές μάς μεταφέρουν στον πολύχρωμο γεωμετρικό κόσμο της καλλιτέχνιδας, η οποία θεωρούσε το χρώμα μέσο καλλιτεχνικής απελευθέρωσης και αυθορμητισμού. Την ίδια την ενδιέφερε η "Ψυχανάλυση των σχημάτων", ανασύροντας σχηματισμούς και μοτίβα από τον υλικό κόσμο στον πνευματικό. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από το μεγαλείο της Όπυς Ζούνη να αναπαράγει τα δικά του "Πρώιμα Δυσλειτουργικά Σχήματα", την στιγμή που τα ίδια αυτά σχήματα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, εμπλουτίζονται και επεκτείνονται μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Εγκαίνια: 15/9 (5 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 15/9-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Distorted Vision

Distorted Vision
© Κυριάκος Φραντζέσκος

Για την πρώτη του ατομική έκθεση, ο Κυριάκος Φραντζέσκος δημιουργεί ένα πολυμορφικό έργο επεξεργασμένων φωτογραφιών. Ο καλλιτέχνης προβάλλει μια προκλητική νέα οπτική της τέχνης της φωτογραφίας καθώς ανιχνεύει την περίπλοκη και μεταβαλλόμενη σχέση του μέσου με την οπτική αλήθεια. Το αποτέλεσμα μαγνητίζει και διαφέρει σημαντικά από αυτό που βρισκόταν μπροστά στην κάμερα κάθε δεδομένη στιγμή. Mέσω του photo manipulation σκοπός είναι οι εικόνες να πείσουν το μάτι, ακόμα κι αν το μυαλό επαναστατεί στα σενάρια που επινοούν, όπως σημειώνει και η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρίνα Παπαντωνάκη.

Εγκαίνια: 8/9 (7 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Έρση | 8-29/9 | Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.- Παρ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. & 5-8.30 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 2 .30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.