Ένα μαρμάρινο πορτραίτο παιδιού από τη Σμύρνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, γιορτάζει την 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσιάζοντας την άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης».

Αθέατο Μουσείο μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης

Το Αθέατο Μουσείο είναι φέτος αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρουσιάζει για πρώτη φορά την άγνωστη "μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης".

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Μετά από 23 θαυμάσια αντικείμενα το Αθέατο Μουσείο σας προσκαλεί φέτος στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από την Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αθέατο Μουσείο

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022, με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την κατάρρευση του μετώπου και την Καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού, το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί ένα αναπάντεχο εύρημα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού που ήταν αρχικά εκτεθειμένη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το οποίο κάηκε ολοσχερώς μαζί με την πόλη. Το γλυπτό ανασύρθηκε από τις στάχτες του Μουσείου, εστάλη στη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και δωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Αύγουστο του 1926. Η μαρμάρινη κεφαλή που διατηρεί εμφανή τα ίχνη από τη φωτιά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου, ("Aίθουσα του Bωμού" / αίθουσα 34), από την Τρίτη 2 Αυγούστου ως την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Στις 14 Αυγούστου, στις 4 και 18 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 10 και 17 Αυγούστου και στις 7 και 21 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα 1 μ.μ., αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τις ανασκαφές των Ελλήνων αρχαιολόγων στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης, για την δημιουργία αρχαιολογικών αποθηκών και Μουσείων και για την τύχη των σπουδαίων Συλλογών στις μέρες της Καταστροφής.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

"Οι καστανοκόκκινοι βράχοι": Έκθεση φωτογραφίας του Clement Chapillon στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Κατευνάζοντας τους φόβους της ψυχής | Αποσπάσματα μιας συζήτησης με την εικαστικό Ελένη Οδυσσέως

Η καλλιτέχνις Ελένη Οδυσσέως μιλά στην Ιωάννα Γερακίδη για την εικαστική της πρακτική, τις ερευνητικές της θεματικές, τις διαδικασίες παραγωγής ή -καλύτερα- αναπαραγωγής ή σύνθεσης ενός κόσμου παρήγορου, συλλογικού, μεταφυσικού.

Η Γεωργία Φαμπρίς μιλάει για την ορμητική θηλυκότητα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ζωγραφικά και υφαντά έργα διαφόρων διαστάσεων που εξερευνούν τη γυναικεία φιγούρα παρουσιάζει η Γεωργία Φαμπρίς στη νέα ατομική της έκθεση.

Η κολεκτίβα Nest "σε αναζήτηση κουίρ καταφυγίων" ενάντια στην ομοφοβία της Αφρικής

Ο Sunny Dolat, συνιδρυτής της αφρικανικής κολεκτίβας Nest, μιλάει για τη νέα έκθεση που η ομάδα παρουσιάζει από 29/9 στο ΕΜΣΤ, έναν εορτασμό για το κουίρ βίωμα και όλες τις εκφάνσεις του.

Η "Φαμέγια" μάς θυμίζει ποια είναι η αφετηρία μας

Η Αντωνία Ζεβόλη Νταουντάκη, στη "Φαμέγια", από τις εκδόσεις Εύμαρος, αφηγείται την ιστορία της γιαγιάς της στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Δανάη Ηώ, πώς συνδέεται ο μύθος του Κάδμου με τα σύγχρονα διακυβεύματα γύρω από τις λειτουργίες της γραφειοκρατίας και της οικοδόμησης του έθνους;

Με αφορμή την έκθεση "Landform Instrument" στο State of Concept Athens, η Δανάη Ηώ μας μιλά για την έρευνά της στη Θήβα και την υπαινικτική ματιά της ποίησης στην ιστορία (του εθνικισμού).