Όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data"

Η Στέγη Ωνάση διοργανώνει παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, θεματικές περιηγήσεις και συζητήσεις στο Πεδίον του Άρεως, με αφορμή την έκθεση που θα κοσμεί το πάρκο έως τον Ιούλιο.

Plasmata Cloud Quilt, Saya Woolfalk ©PINELOPI GERASIMOU

Ανακαλύψτε τις παράλληλες δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data" στο Πεδίον του Άρεως. Θεματικές περιηγήσεις ενηλίκων, περιηγήσεις παιδιών, συζητήσεις με συγγραφείς, καλλιτέχνες, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστήμιου, ψυχαναλυτές, αλλά και συναυλίες και περφόρμανς από το Movement Radio της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για όλα τα Plasmata που επισκέπτονται το Πεδίον του Άρεως έως τις 10 Ιουλίου.   

Αναλυτικά οι δράσεις

PLASMATA, ΤHE BOTS, Eva & Franco Mattes
ΤHE BOTS, Eva & Franco Mattes

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ανακαλύψτε τον Αστερισμό των Πλασμάτων στο Πεδίον του Άρεως

Περιηγήσεις Ενηλίκων με δύο θεματικές. Τις Τετάρτες 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου | Πεδίον του Άρεως, Λεωφ, Αλεξάνδρας 10, Αθήνα, μπροστά από το έκθεμα των Superflex, "We Are Having the Time of Our Lives” | 19:30 – 21:00

Ανακαλύψτε τα Πλάσματα στο Πεδίον του Άρεως μέσα σε 90 λεπτά. Τι συνδέει έναν διαιρεμένο πλανήτη 22 μέτρων που εκπέμπει ένα θερμό κόκκινο φως μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι με έναν κατοπτρικό τεχνο-ναό που αναδύεται μέσα από την τεχνητή βλάστηση τις αθηναϊκού πάρκου; Η Στέγη επέστρεψε στο Πεδίον του Άρεως με μια έκθεση ψηφιακής τέχνης. Στο πλαίσιο τις έκθεσης "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές θεματικές περιηγήσεις που εστιάζουν σε "αστερισμούς έργων". Στόχος των περιηγήσεων αυτών είναι ο δημιουργικός στοχασμός σχετικά με τα ζητήματα που πραγματεύονται τα έργα και οι επιμελητικές επιλογές τις έκθεσης.

Θεματικές Περιηγήσεις

Βλέπω Chihuahua ή muffin; Πώς να μπερδέψεις τη μηχανική μάθηση

Τις Τετάρτες 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου | 19:30 – 21:00

Τι είναι η Μηχανική Μάθηση, η υπολογιστική όραση, τα νευρωνικά δίκτυα και τα σύνολα δεδομένων; Και πώς αντανακλούν την τεχνοαισθητική της οργάνωσης της πληροφορίας; Πώς μπορεί να δει μια μηχανή; Μπορεί να ξεχωρίσει το μάφιν από το τσιουάουα; Τι σημαίνει ότι μια μηχανή έχει φαντασία; Στην περιήγηση, σας καλούμε να εξερευνήσουμε τα παραπάνω ερωτήματα, βουτώντας στην αλγοριθμική υποδομή επιλεγμένων έργων της έκθεσης: στα ψυχεδελικά μηχανικά οράματα του Refik Anadol, τα άφυλα πλάσματα της Moreshin Allahyari, τα αλγοριθμικά generative αγάλματα του Christian Mio Loclair, αλλά και την υπαρξιακής διάστασης πληροφοριακή οργάνωση της Cecilie Waagner Falkenstrøm. Εισηγητής και συνεπιμελητής της περιήγησης: Νίκος Βογιατζής, σχεδιαστής των μέσων και εικαστικός.

Σώμα, φύλο και βεβαιότητες

Τις Τετάρτες 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου | 19:30 – 21:00

Με ποιους τρόπους μπορούμε να επαναπροσεγγίσουμε το ανθρώπινο σώμα, τα όριά του και τη σχέση του με τη σύγχρονη τεχνολογία; Πώς μπορούμε να αναστοχαστούμε πάνω στις πολλαπλές εκφάνσεις του εαυτού και τις φόρμες του μετανθρώπινου; Η περιήγηση αυτή επικεντρώνεται σε ζητήματα φύλου που αφορούν οργανικά, μηχανικά και ψηφιακά πλάσματα τα οποία υπάρχουν πέρα από την έμφυλη δυαδικότητα και τα στεγανά του πραγματικού και φανταστικού κόσμου.

Συζητώντας πάνω σε έργα όπως το "Moon-faced” της Morehshin Allahyari, θα μάθουμε πώς ένας ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ δημιουργεί υποκείμενα χωρίς φύλο στη βάση μιας συλλογής παραδοσιακών έργων ζωγραφικής και προτύπων ομορφιάς από το Ιράν, ενώ στο "Among Us, Among Others” της Εύας Παπαμαργαρίτη θα δούμε ψηφιακές γλυπτικές οντότητες, που μοιάζουν ανθρώπινες και ταυτόχρονα οργανικές/ζωώδεις, να αλληλεπιδρούν μαζί μας. Μέσα από επιλεγμένα έργα, το σώμα γίνεται πεδίο αμφισβήτησης και ανοιχτού διαλόγου, ώστε να μας παρακινήσει να πραγματευτούμε βεβαιότητες εκ νέου. Εισηγήτρια και συνεπιμελήτρια της περιήγησης: Έλλη Λεβεντάκη, Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.

Για τη συμμετοχή σας στην περιήγηση με θέμα "Βλέπω Chihuahua ή muffin; Πώς να μπερδέψεις τη μηχανική μάθηση", παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος.

Για τη συμμετοχή σας στην περιήγηση με θέμα "Σώμα, φύλο και βεβαιότητες", παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Τα Plásmata συναντούν "αστερισμούς έργων" στο Πεδίον του Άρεως 

Οικογενειακές περιηγήσεις για παιδιά (9+). Τις Πέμπτες 23, 30 Ιουνίου & 7 Ιουλίου | 1ο γκρουπ: 19:30 – 21:15 | 2ο γκρουπ: 20:00 – 21:45  | Πεδίον του Άρεως, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Μπροστά από το έκθεμα των Superflex, "We Are Having the Time of Our Lives”

Tι είδους σχέσεις και δυναμικές αναπτύσσονται ανάμεσα στο σώμα μας, στο περιβάλλον και στην τεχνητή νοημοσύνη; Τι είναι τα νευρωνικά δίκτυα και τα σύνολα δεδομένων και πώς βλέπει μια μηχανή αφού δεν έχει μάτια; Τι θα μας έλεγε ένα δέντρο στο Πεδίον του Άρεως για τη σχέση τεχνολογίας, εαυτού και φύσης; Μπορεί μια μηχανή να έχει φαντασία και προσωπικότητα; Από ποια υλικά κατασκευάζονται τα πλάσματα της έκθεσης και τι είδους πλάσματα είναι αυτά;

Δεδομένα, αλγόριθμοι, ανθρώπινες και μετανθρώπινες ταυτότητες αλληλεπιδρούν και δημιουργούν νέα πλάσματα. Στο πλαίσιο της έκθεσης ψηφιακής τέχνης, "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, έχουν σχεδιαστεί δημιουργικές περιηγήσεις για όλη την οικογένεια σε "αστερισμούς έργων" στο Πεδίον του Άρεως. Ενσωματώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις, οι ξεναγήσεις έχουν ως στόχο μικροί και μεγάλοι να κατανοήσουν και να στοχαστούν γύρω από τα ζητήματα που πραγματεύονται τα έργα της έκθεσης. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα Πλάσματα μαζί και να εξερευνήσουμε κάθε περιβαλλοντική, ανθρώπινη και πολιτισμική διάσταση που υπάρχει στις νέες τεχνολογίες.

Η περιήγηση περιλαμβάνει μια διαδρομή σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης και μια ενσωματωμένη εκπαιδευτική δράση συμμετοχικής και δημιουργικής κατανόησης των έργων με άξονα τον διάλογο, την παρατήρηση και τη φαντασία. Στο πλαίσιο της περιήγησης θα δούμε, μεταξύ άλλων, πώς ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποκτά φαντασία (Refik Anadol, "Quantum Memories”), πώς ένα νευρωνικό δίκτυο εκπαιδεύεται να δημιουργεί αγάλματα εμπνευσμένα από τα αγάλματα που ήδη υπάρχουν στο Πεδίον του Άρεως (Christian Mio Loclair, "Helin”) και πώς η δραματοποίηση των δεδομένων μπορεί να παράξει υποθετικά σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη (Liam Young, "Planet City”).

Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε να συμπληρωθεί η αίτηση ενδιαφέροντος από γονέα ή νόμιμο κηδεμόνα. Είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή, καθώς και η έγκαιρη προσέλευση στο σημείο συνάντησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, 2103713000, education@onassis.org

Συζητήσεις

Plásmata: Δημόσιος λόγος στον δημόσιο χώρο, Σειρά ομιλιών για τα Σώματα, τα Δεδομένα και τα Όνειρα

20 - 24 Ιουνίου | Μπροστά από το έργο "Virtual Embalming", Πεδίον του Άρεως, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα | 19:30 – 21:00

Σε αυτή τη σειρά ομιλιών εξερευνούμε τα όρια του δημόσιου διαλόγου σε δημόσιους χώρους, προσκαλώντας μια σειρά από στοχαστές, καλλιτέχνες και επαγγελματίες να συζητήσουν τις τρεις βασικές θεματικές της έκθεσης, Bodies, Dreams, και Data. Στις εκδηλώσεις, υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση (ένας ή μία κάθε φορά) από κοινού με διεθνώς καταξιωμένους ομιλητές επιλέγουν έργα τέχνης που απηχούν τη δική τους πρακτική και σχετίζονται με διάφορα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση "Plásmata”. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Onassis AiR, η καθηγήτρια Jasbir Puar παρουσιάζει το έργο της πάνω στον ομοεθνικισμό επεκτεινόμενο εντός του πλαισίου της συζήτησης για το σώμα ως πολιτικό χώρο, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση "Plásmata”.

20.06 | Bodies I: Naked, Engineered, Reimagined

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος (συγγραφέας του βιβλίου "Γυμνά Οστά"/ Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση) συζητά με τον Γιάννη Παπαντωνίου (καθηγητή στον τομέα Skeletal Tissue Engineering στο KU Leuven, Βέλγιο) αναφορικά με τα όρια του σώματος, δείχνοντας το έργο τους και συνδέοντάς το με συγκεκριμένα εκθέματα. Συντονίζει η Μαρία Πανέτα (δημιουργική σχεδιάστρια που εστιάζει σε φορέσιμες τεχνολογίες)

21.06 | Bodies II: Homonationalism revisited

Με αφορμή τη μετάφραση του βιβλίου "Τρομοκρατικές συναθροίσεις: Ομοεθνικισμός σε παράξενους καιρούς", η Jasbir Puar, συγγραφέας του βιβλίου και καθηγήτρια στο Rutgers University της Νέας Υόρκης συζητάει τον ρόλο του queer και συλλογικού σώματος εντός του πλαισίου της σύγχρονης γεωπολιτικής.

Πριν από την ομιλία της καθηγήτριας Jasbir Puar θα προηγηθούν μια εισαγωγή από την Αγγελική Σηφάκη (επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας) και την Ελένη Μπούρου (μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων), καθώς και σύντομες ομιλίες από τη Χλόη Κολύρη (διδάσκουσα queer ψυχαναλύτρια), τον Γιάννη Ρήγα (ανεξάρτητο ερευνητή), τον Γιώργο Τσαντιράκη (ψυχολόγο επιζώντων ατόμων έμφυλης βίας και βασανιστηρίων από το κέντρο Διοτίμα) και την Kassandra El Najjar (εργαζόμενη στη "Θετική Φωνή").
24.06.22 | Dreams & Data: Can we dream with our bodies when we breathe data?
Η Τζένη Αργυρίου (χορογράφος/ Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση) και ο Γιάννης Ιωαννίδης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Τεχνητή Νοημοσύνη, Πρόεδρος Association for Computing Machinery) συζητούν την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων στο σώμα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και επιλέγουν έργα της προτίμησής τους από την έκθεση προκειμένου να μιλήσουν για αυτά. Μαζί τους ο Δρ Μαρίνος Κουτσομιχάλης (Καλλιτέχνης, Ακαδημαϊκός, Creative Technologist) θα μας μιλήσει για τον εκτεταμένο εγκέφαλο και τον τρόπο που αντανακλάται αυτό στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στις τέχνες.
Συντονίζει η Ιλειάνα Δημάδη (Δραματουργός στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση) και ο Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση)

Plásmata: Bodies Reimagined, Διαδικτυακό συνέδριο

Κυριακή 26 & Δευτέρα 27 Ιουνίου | 18:00 - 20:30 | Online

Μέσα από δύο μέρες συζητήσεων στο πλαίσιο της έκθεσης "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και ερευνητές/ερευνήτριες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τι είδους σώματα δημιουργούμε μέσω των τεχνολογιών και των τεχνολογικών κόσμων.

Στο πλαίσιο της υπαίθριας έκθεσης "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, διεξάγεται μια σειρά δημόσιων και ανοιχτών συζητήσεων με γενικό τίτλο "Plásmata: Bodies Re-imagined” [Ας ξαναφανταστούμε τα σώματα]. Η έκθεση γίνεται στο μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως, και εξερευνά το σώμα –το ατομικό, το συλλογικό, το ανθρώπινο, το μη ανθρώπινο, το πλανητικό– και το πώς η τεχνολογία και οι τεχνολογικά κατασκευασμένοι κόσμοι διαμορφώνουν, επηρεάζουν και επιδρούν στα σώματα, στις ταυτότητες και στη θέση μας στον πλανήτη. Η έκθεση εστιάζει στο σώμα όχι μόνο ως τον "τόπο" [locus] της υποκειμενικότητας, αλλά και ως πεδίο ταυτοτικής, πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης, ως τον πυρήνα της απόλαυσης και του πόνου και, τελικά, της ίδιας της ύπαρξής μας.

Μέσα από δύο μέρες συζητήσεων, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και ερευνητές/ερευνήτριες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τι είδους σώματα δημιουργούμε μέσω των τεχνολογιών και των τεχνολογικών κόσμων· σώματα που είναι ανισότιμα, αόρατα, απόντα, ελεγχόμενα ή καθοριζόμενα από δυαδικότητες. Πώς επινοούν εκ νέου οι καλλιτέχνες τα σώματα και υπονομεύουν τους ψηφιακούς κόσμους; Τι είδους σώματα οραματιζόμαστε, δημιουργούμε και κατασκευάζουμε; Μπορούν άραγε νέες ανθρώπινες μορφές –οργανικές και μηχανικές, ανθρώπινες και μη ανθρώπινες– ενσωματωμένες στη φύση, να μας βοηθήσουν να επανεξετάσουμε την ανθρωπινότητα και να οραματιστούμε πολλαπλές προοπτικές και ισότητα ανάμεσα σε όλες τις μορφές ζωής;

Επιμέλεια: Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything

Πρόγραμμα | 1η μέρα - 26.06

18:00 | Εισαγωγή. Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση), Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything

18:05 | Absent bodies: Value, (in)equality, control and bodies [Απόντα σώματα: Αξία, (αν)ισότητα, έλεγχος και σώματα]. Παρεμβάσεις από τις καλλιτέχνιδες Danielle Brathwaite-Shirley, Caroline Sinders και τον καλλιτέχνη Ekene Ijeoma. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωταπαντήσεις με το κοινό. Συντονίζει η Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, επιμελήτρια της έκθεσης "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”

19:05 | Brave new worlds [Θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι]. Μια συζήτηση ανάμεσα στις Keiken και τη Lucy Sollitt για φαντασίες metaverse, ψηφιακούς κόσμους και ταυτότητες

Πρόγραμμα | 2η μέρα - 27.06

18:00 | Εισαγωγή. Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση), Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything

18:05 | Breaking the binary: Technoscience, future bodies and gender politics [Ανατρέποντας τα δίπολα: Τεχνοεπιστήμη, μελλοντικά σώματα και έμφυλες πολιτικές]. Παρεμβάσεις από τις καλλιτέχνιδες Dora Bartilotti, Mary Maggic και Ani Liu. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωταπαντήσεις με το κοινό. Συντονίζει η Helen Kaplinsky, επιμελήτρια, συγγραφέας και ερευνήτρια

19:05 | More than human: rethinking humanness [Πάνω από τον άνθρωπο: επανεξέταση της ανθρωπινότητας]. Μια συζήτηση που εμβαθύνει στις πρακτικές, τις θεωρίες και το νόημα πίσω από τις ιδέες της υβριδικότητας, του μετανθρωπισμού, των διαειδικών σχέσεων και της συμβίωσης. Με την Piritta Puhto, επιμελήτρια και επικεφαλής παραγωγό στην Bioart Society, την καλλιτέχνιδα και ερευνήτρια Saša Spačal και την Ariane Koek, Ιδρυτική Διευθύντρια Τεχνών στο CERN.

©φωτογραφίας εξωφύλλου: Cloud Quilt, Saya Woolfalk ©PINELOPI GERASIMOU

Περισσότερες πληροφορίες

Plásmata: Bodies, Dreams, and Data

  • Εικαστικά

Η Στέγη Ωνάση ξαναφέρνει την τέχνη στο Πεδίο του Άρεως, έχοντας ήδη φιλοξενήσει ένα χρόνο πριν το «You and AI». Ενώ το 2021 μελετήθηκε ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης, στα «Plásmata» αναδεικνύονται οι δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τέχνης, βάζοντας στη συζήτηση την αναζήτηση του σώματος, του ατομικού αλλά και του συλλογικού, του ανθρώπινου και του μη, καθώς και του πλανητικού. Πώς η ψηφιακή τεχνολογία εισχωρεί στο ανθρώπινο σώμα και με ποια μέσα το επηρεάζει; Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την έκθεση για να ανακαλύψετε το εύρος της ψηφιακής τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.