World Weather Network: Μια παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας για την κλιματική κρίση

Ο ΝΕΟΝ συμμετέχει στη πρωτοποριακή συμμαχία φορέων των εικαστικών τεχνών από 28 χώρες και στο πλαίσιό του, δημιουργεί το πρόγραμμα 112, Climate Tone για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

NEON 112, CLIMATE TONE Ναταλία Τσουκαλά | 112, Climate Tone | Νέα ανάθεση του ΝΕΟΝ, © η καλλιτέχνης, Ευγενική Παραχώρηση ΝΕΟΝ και η κ αλλιτέχνης

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ συμμετέχει στο World Weather Network, μία πρωτοποριακή συμμαχία φορέων από 28 χώρες στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας καλλιτεχνικής δημιουργίας σχετικά με την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Το World Weather Network είναι ένα δίκτυο "μετεωρολογικών σταθμών" που δημιουργούνται από 28 ανεξάρτητους πολιτιστικούς οργανισμούς σε 28 χώρες του κόσμου και σε ετερόκλητα σημεία όπως ωκεανοί, έρημοι, βουνά, αγροτικές εκτάσεις, τροπικά δάση, αστεροσκοπεία, φάροι και πόλεις. Μέσω του δικτύου, καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιστήμονες θα μοιράζονται "μετεωρολογικά δελτία" με τη μορφή εικόνων, αφηγήσεων, παρατηρήσεων σχετικά με τις τοπικές καιρικές συνθήκες από τα διάφορα σημεία του κόσμου.

Δημιουργείται μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα, που εκφράζει φωνές και απόψεις σχετικά με την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής και καλεί τη διεθνή κοινότητα να δει, να ακούσει, να μάθει και να δράσει. Διασυνδέοντας καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους, το World Weather Network συγκεντρώνει διαφορετικές όψεις και τρόπους κατανόησης των καιρικών συνθηκών σε διαφορετικές τοποθεσίες και γλώσσες ανά τον κόσμο.

World Weather Network
Ναταλία Τσουκαλά |112,ClimateTone| Νέα ανάθεση του ΝΕΟΝ, © η καλλιτέχνης,Ευγενική Παραχώρηση ΝΕΟΝ και η καλλιτέχνης

Στο πλαίσιο του World Weather Network, ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει το πρόγραμμα 112, Climate Tone, εκπέμποντας από την Ελλάδα ένα σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 διαφορετικούς "μετεωρολογικούς σταθμούς" - ηχητικό, φωτογραφικό και συνομιλιών (podcast) – που θα τροφοδοτούν τακτικά με υλικό την ψηφιακή πλατφόρμα του World Weather Network. Το 112 είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός επικοινωνίας και ενημέρωσης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που όλο και συχνότερα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ο ηχητικός τόνος που συνοδεύει τον συναγερμό προειδοποιεί και ταυτόχρονα υπενθυμίζει τη γενικευμένη κατάσταση κινδύνου που βρίσκεται το περιβάλλον παγκοσμίως.

Στο πρόγραμμα 112, Climate Tone συμμετέχουν με νέες αναθέσεις ο μουσικός και συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος και η φωτογράφος Ναταλία Τσουκαλά. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ και βασικός συγγραφέας στο κεφάλαιο 6 της έκθεσης της διεθνούς Διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα το 2021, Πρόδρομος Ζάνης, ο οποίος θα συμβάλει στην ανάπτυξη των μετεωρολογικών σταθμών του προγράμματος.

Ο ηχητικός σταθμός δημιουργείται από τον μουσικό και συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο για να διερευνήσει και να ξεδιπλώσει ένα συσχετισμό του ήχου με τρέχοντα κλιματικά δεδομένα που καταγράφονται από μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Εξερευνώντας την εμπειρία ακρόασης ενός ήχου κινδύνου, συναγερμού, ως πράξη έναρξης ομόκεντρων κυματισμών που αφυπνίζουν το αισθητηριακό μας πεδίο στον άξονα του χρόνου παράγοντας συνεκδοχικές σκέψεις και αυτόματα νοήματα, ο Σταύρος Γασπαράτος θα δημιουργήσει μία μηχανή ήχου που θα κινητοποιεί σχετικά με τα τρέχοντα κλιματικά δεδομένα και την κλιματική κρίση.

Ναταλία Τσουκαλά | 112, Climate Tone | Νέα ανάθεση του ΝΕΟΝ, © η καλλιτέχνης, Ευγενική Παραχώρηση ΝΕΟΝ και η καλλιτέχνης
Ναταλία Τσουκαλά | 112, Climate Tone | Νέα ανάθεση του ΝΕΟΝ, © η καλλιτέχνης, Ευγενική Παραχώρηση ΝΕΟΝ και η καλλιτέχνης

Ο φωτογραφικός σταθμός δημιουργείται από τη φωτογράφο Ναταλία Τσουκαλά για να καταγράψει τους μετασχηματισμούς του τοπίου της γης στην Ελλάδα από τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας, λογαριάζοντας τη βιομηχανία της ενέργειας ως κεντρική παράμετρο για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα εργοστάσια στην ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο έως το καθημερινό τοπίο της πόλης όπως το διαμορφώνουν οι τρόποι κατανάλωσης ενέργειας, η Ναταλία Τσουκαλά θα δημιουργήσει ένα φωτογραφικό αρχείο για να ξεδιπλώσει αυτή την αφήγηση στον τόπο μας παράλληλα με εικόνες που θα αποτυπώνουν τον καιρό καθημερινά: Ελλάδα 2022 Οι συνομιλίες (podcasts) είναι ένα σύνολο ηχογραφήσεων που εκπέμπουν ένα μήνυμα από το τοπικό προς το διεθνές, η Ελλάδα από τη λεκάνη της Μεσογείου στέλνει τόνο κινδύνου στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Για το σκοπό αυτό, με επιστημονικό σύμβουλο τον Πρόδρομο Ζάνη, επιστήμονες, φορείς, οργανισμοί και ομάδες με εστίαση σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής θα προσκληθούν να συμμετέχουν.

Σύμφωνα με τους επιμελητές Φάνη Καφαντάρη, Ιωάννα Μίμη και Andrew Spyrou: "Το πρόγραμμα 112, Climate Tone δημιουργεί ιδιότυπους εικαστικούς μετεωρολογικούς σταθμούς που κοιτούν από την τοπική κλίμακα στην παγκόσμια. Προέρχονται από αυτή. Μέσα από συνομιλίες με επιστήμονες και ερευνητές του τόπου μας, διαβάζοντας τον τρόπο που συμμετέχει ο εξοπλισμός του τόπου στο δίκτυο του κόσμου, το πρόγραμμα 112, Climate Tone επιχειρεί μία καταγραφή του ‘τώρα’ στη γεωγραφική μας ζώνη επιδιώκοντας τη συμβολή του στον παγκόσμιο διάλογο για το κλίμα". 

Η ψηφιακή πλατφόρμα World Weather Network ξεκινά να εκπέμπει την Τρίτη 21 Ιουνίου, μία μέρα-ορόσημο για τη Γη: η μεγαλύτερη μέρα στο βόρειο ημισφαίριο και αντίστοιχα η μικρότερη μέρα στο νότιο ημισφαίριο. Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτείται από την παρουσίαση ενός κοινού "special report” που έχει δημιουργηθεί από όλους τους συμμετέχοντες φορείς. Ένα βίντεο που αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο και παρουσιάζει τις τοπικές καιρικές συνθήκες σε όλες τις χώρες του δικτύου σε μια συγκεκριμένη στιγμή.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ειδικές αναφορές από συγγραφείς από διάφορες περιοχές, με ανάθεση από το London Review of Books, που θα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Περισσότερα για την πλατφόρμα World Weather Network εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.