Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/6)

Καβάφης, Έλβις, Φασμπίντερ και ελληνικός κινηματογράφος εμπνέουν τους καλλιτέχνες στις νέες εκθέσεις που εγκαινιάζονται στην Αθήνα.

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη

"Επέστρεφε" Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη

Τα έργα του Ανδρέα Γεωργιάδη, όλα μελάνια σε χαρτί, είναι αναφορές στο καφαβικό σύμπαν και αποπειρώνται να αναπτύξουν ένα διάλογο όχι μόνο με το έργο και τη ζωή του ποιητή, αλλά και τους χαρακτήρες που τα διακρίνουν. Μια μεταφυσική ατμόσφαιρα δημιουργείται μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονες φωτοσκιάσεις γεμάτες συμβολισμό και αμφιβολία. Οι τόποι και οι διαδρομές του καβαφικού βίου κατασκευάζουν μια γεωγραφία μνήμης που χαρακτηρίζεται από ποιητικότητα και μεταφορές, ανοίγοντας τον δρόμο για πολλαπλές ερμηνείες των ίδιων ιστοριών.

Info: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη | 23/6-5/8 | Ώρες Λειτουργίας: Τετ. – Κυρ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Fassbinder has wings, Fassbinder can fly

Fassbinder has wings, Fassbinder can fly
© Danilo Donzelli Photography

Η Delia Gonzalez μας συστήνει σε ένα παράλληλο κόσμο, όπου η επιστημονική φαντασία και η τεχνολογία συναντιούνται μέσω αρχαίων τελετουργιών και του θείου, αναθεωρώντας τη σύνδεσή τους με τον μοντέρνο κόσμο. Γλυπτά μεγάλης κλίμακας καλυμμένα με καθρέφτες ή Formica, μουσική και σχέδια μεταφέρουν τον θεατή σε ένα διαφορετικό σύμπαν. Η καλλιτέχνιδα εμπνέεται από την ταινία "World on a Wire" του Φασμπίντερ, καθώς η πλοκή της αφορά έναν κυβερνοχώρο που ξεσκεπάζει μια εταιρική συνωμοσία. Μέσω αυτής της κινηματογραφικής αναφοράς, η Gonzalez παρασύρει τον επισκέπτη  σε έναν τόπο που είναι ταυτόχρονα δελεαστικός, ασταθής και αληθοφανής.

Εγκαίνια: 22/6 (7-10 μ.μ.)

Info: Hot Wheels Athens | 22/6-13/8 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σαβ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Love Me Tender

Love me tender Dimitra Lazaridou, Athens 2016, Perceptual Fallacy, print on paper, 53,8 x 68,5 cm
Dimitra Lazaridou, Athens 2016, Perceptual Fallacy, print on paper, 53,8 x 68,5 cm

Ένα από τα πιο ρομαντικά τραγούδια στην ιστορία της μουσικής αποτελεί τον τίτλο της ομαδικής έκθεσης στην Γκαλερί ΑΛΜΑ. 45 χρόνια μετά τον θάνατο του βασιλιά του ροκ εν ρολ, Elvis Presley, μια ομάδα καλλιτεχνών συνθέτει έργα εμπνευσμένα από το εμβληματικό "Love Me Tender", το οποίο ο Elvis διασκεύασε το 1956, γράφοντας νέους στίχους και εντάσσοντας μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης σε αυτούς. Ένα αρχικά εμφυλιοπολεμικό θέμα μετατράπηκε σε ύμνο για τον έρωτα και την τρυφερότητα, στοιχεία που οι καλλιτέχνες θέλουν να αποτυπώσουν διαδίνοντας μηνύματα αποδοχής, διαφορετικότητας, ισότητας, αγάπης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Διαμαντής Αϊδίνης, Ανδρέας Βούσουρας, Μελίνα Γεωργούδα, Θάλεια Γκατζούλη, Κωστής Δαμουλάκης, Θανάσης Δάπης, Σταμάτης Θεοχάρης, Γιάννης Καλύβης, Χρήστος Κάλφας, Capten, Νίκος Κασκούρας, Μιχάλης Κιούσης, Πέγκυ Κλιάφα, Δημήτρης Κόκορης, Μαρίνα Κροντηρά, Νίκος Κρυωνίδης, Δήμητρα Λαζαρίδου, Σταμάτης Λάσκος, Κυριακή Μαυρογεώργη- Kyriaki Mavrogeorgi, Κατερίνα Μερτζάνη, Φώτιος Μπάλας, Μανώλης Μπιτσάκης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ράνια Ράγκου, Νίκος Σταματιάδης, Βάνα Φερτάκη

Εγκαίνια: 23/6 (7-10 μ.μ.)

Info: Γκαλερί ΑΛΜΑ | 23/6-23/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Των Αθήνηθεν άθλων. Παναθηναϊκοί αμφορείς από το Τορόντο του Καναδά στη γενέθλια γη

Αττικός μελανόμορφος παναθηναϊκός αμφορέας με παράσταση Αθηνάς Προμάχου και αθλητές σε αγώνα δρόμου. Αποδίδεται στον ζωγράφο του Ευχαρίδη. 525-500 π.Χ. Των Αθήνηθεν άθλων. Παναθηναϊκοί αμφορείς από το Τορόντο του Καναδά στη γενέθλια γη
Courtesy of the Royal Ontario Museum © ROM
Αττικός μελανόμορφος παναθηναϊκός αμφορέας με παράσταση Αθηνάς Προμάχου και αθλητές σε αγώνα δρόμου. Αποδίδεται στον ζωγράφο του Ευχαρίδη. 525-500 π.Χ.

Δύο συλλεκτικά αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Αττική πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια θα κοσμήσουν το μουσείο έως το φθινόπωρο του 2023. Πρόκειται για παναθηναϊκούς αμφορείς, δηλαδή τα γεμάτα λάδι αγγεία που απονέμονταν ως έπαθλα σε νικητές των αγώνων κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Παναθηναίων. Πάνω τους είναι ζωγραφισμένη η μορφή της Αθηνάς Προμάχου καθώς και σκηνές από τα αγωνίσματα.

Info: Μουσείο Ακρόπολης | 20/6/22-8/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Θερινή περίοδος (1/4-31/10): Δευτ.: 8 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Τετ., Πεμ., Σαβ., Κυρ.: 8 π.μ. - 8 μ.μ., Παρ.: 8 π.μ. - 10 μ.μ. Χειμερινή περίοδος (1/11-31/3): Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ.: 9 π.μ. - 5 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. - 10 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 9 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος: Θερινή περίοδος €10, €5, Χειμερινή περίοδος: €5, €3

Ταξιδεύοντας στο Περού

Playa El Elefante Ταξιδεύοντας στο Περού
Playa El Elefante

Η αρχιτεκτονική ομορφιά που χάρισε η φύση στο ιστορικό Περού απαθανατίζεται μέσα από τα ζωγραφικά τοπία της Ximena Heraud. Οι πίνακες δημιουργήθηκαν με βάση εμπειρίες της καλλιτέχνιδας κατά τη διάρκεια ταξιδιών της σε διάφορες περιοχές του Περού και απεικονίζουν θάλασσες, βουνά, ζούγκλες, αφιλόξενες τοποθεσίες και πολλά άλλα χαρακτηριστικά σημεία, όπως το δάσος της Πούγια Ραΐμόντι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων και διαθέτει τη μεγαλύτερη ανθοφορία στον κόσμο.
Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων | 21/6-5/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σάβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Minor Inconveniences

minor inconveniences Grigoria Vryttia
©Grigoria Vryttia

Ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης προήλθε από μια ιδέα για το δίπολο μεταξύ θανάτου και χιούμορ. Παρόλο που η απώλεια ενός προσώπου και γενικότερα το κόνσεπτ του θανάτου είναι κάτι με το οποίο δύσκολα συμβιβαζόμαστε, το χιούμορ λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας όταν φτάνουμε πια στο τελικό στάδιο της ύπαρξής μας. Η σατυρική νότα στην ονομασία της έκθεσης μας κάνει να αναρωτηθούμε τι άλλο θα μπορούσε να θεωρεί ως "άβολη μικροκατάσταση", μέσα από έργα που μιλούν για το υπαρξιακό άγχος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Βρυττιά Γρηγορία, Ιωάννα Μπουζίκα και Μαίρη Ρουσιώτη

Info: T.A.F. / the art foundation | 21/6-11/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΞΕΡΙΖ-ΩΜΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

ΞΕΡΙΖ-ΩΜΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Βιβή Μεντζελοπούλου, 24x30cm, Λάδια σε καμβά
Βιβή Μεντζελοπούλου, 24x30cm, Λάδια σε καμβά

Η επέτειος 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες κάθε είδους, και εδώ οι 32 εικαστικοί συμμετέχουν φιλοτεχνώντας έργα που δίνουν έμφαση στο διαχρονικό φαινόμενο του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Georgio Babili – Miltos Tsivdaris – Paul Spourelas – Stella Sevastopoulos – Γιώτα Αγγελοπούλου – Σοφία Απτόσογλου – Έλενα Αρσενίδου – Πόλυ Γεωργακοπούλου – Βίκυ Ζαγουρή – Αγλαΐα Θανάσου – Χρήστος Θεοδωρίδης - Στέλλα Κατεργιαννάκη - Χριστίνα Κατεργιαννάκη - Μιράντα Κατσίφα - Σελίνα Κρητικού - Αγγελική Κώσταλου - Ευαγγελία Λιάσκου – Πρόδρομος Μάνου – Κώστας Μαρκόπουλος – Βιβή Μεντζελοπούλου – Βάσια Μουστάκα – Αιμίλιος Μπαρμπάτος – Ευαγγελία Μπολάνη – Γιώργος Ντέρος - Όλγα Ξυθάλη - Πόπη Παλατιανού – Σωτήρης Παπαγιάννης – Βαγγέλης Παππάς – Αικατερίνη Πουλιάση – Τιτίνα Ροντογιάννη – Ματίνα Σιώκη – Ιωάννα Τσαχτσιρλή

Εγκαίνια: 22/6 (7-11 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή | 22/6-9/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ελλάδα, Η Μούσα του Hollywood

Ελλάδα, Η Μούσα του Hollywood

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, πιο γνωστά ως Όσκαρς, παρουσιάζει πλούσιο αρχειακό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του Gregory Pappas και τις συλλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Αυτά τα αρχεία αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Για παράδειγμα, ο Alexander Pantages έχτισε ένα ευρύ δίκτυο 84 κινηματογράφων σε Αμερική και Καναδά στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, σηματοδοτώντας την αρχή της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Σπύρος Σκούρας έγινε ο Πρόεδρος της 20th Century Fox και επέβλεψε την παραγωγή μερικών από τις πιο κλασικές χολιγουντιανές επιτυχίες ενώ παράλληλα εισήγαγε την τεχνολογία του Cinemascope. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί και άλλοι ειδήμονες του σινεμά διακρίθηκαν για το έργο τους και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του μοντέρνου αμερικανικού κινηματογράφου. Η έκθεση είναι μια συνεργασία ανάμεσα στο Hellenic American College, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Greek America Foundation και το Film Archive and the Margaret Herrick Library of The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Εγκαίνια: 23/6 (7.30 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 23/6 - 23/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Παρ.: 12-8 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.