Ο Αλέκος Κυρακίνης φέρνει "Φως και Σκότος" στο Παρίσι

Στο πλαίσιο της φετινής διυπουργικής συνόδου, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Ο.Ο.Σ.Α., σε συνεργασία με την Citronne Gallery, παρουσιάζει στο κτίριο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ), στο Παρίσι την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη, με τίτλο «Φως και Σκότος».

Φως και Σκότος

Η Τέχνη του Αλέκου Κυραρίνη περιστρέφεται πάντα γύρω από την σχέση ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό. Στην σχέση αυτή υπεισέρχεται και η αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Η εικαστική γραφή του Κυραρίνη είναι πυκνή, σύνθετη και παλίμψηστη. Στρώματα ιστορικής μνήμης, λαϊκές και θρησκευτικές παραδόσεις, αρχαίες καταβολές συνυπάρχουν και αλληλοεπικαλύπτονται σε μια φαινομενικά χαοτική διάταξη η οποία, όμως, τελικά οργανώνεται στην επιφάνεια με σχολαστική λεπτομέρεια και ακρίβεια. Η αίσθηση που προκύπτει είναι η "πατίνα" του χρόνου- δηλαδή ένα πολιτισμικό ίζημα της Ιστορίας και, ταυτοχρόνως, της υποσυνείδητης επιλεκτικής μνήμης.

Φως και Σκότος
© Παραχώρηση του καλλιτέχνη & της Citronne Gallery
Μεικτή τεχνική σε χαρτί, 41 x 29 cm 

Η ενότητα "Φως και Σκότος" εκτίθεται στον ΟΟΣΑ σε μια εποχή με μεγάλες εντάσεις, με αδόκητες αλλαγές, με απειλητικές προοπτικές, που έχουν ήδη ανατρέψει τον ρου του προσωπικού και του κοινωνικού μας βίου. Ο Αλέκος Κυραρίνηςεικονοποιεί μεταφυσικά τον φόβο ο οποίος ισούται με το κακό. Εικονογραφεί έναν κόσμο άϋλο, αλλά υπαρκτό, ο οποίος συντίθεται από τις επιστρώσεις του χρόνου και ομογενοποιείται μέσα από την συνεκτική παράδοση. Μας προτείνει μια άλλη ανάγνωση της εποχής και της ταυτότητάς μας, ως στήριγμα, διέξοδο και παραμυθία στους σημερινούς δύσβατους καιρούς. 

Η Citronne Gallery συνεργάζεται με την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι για τέταρτη φορά. Η έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη "NoWayout" (2014), το "Ελληνικό Καλοκαίρι" (2015) με έργα 12 Ελλήνων καλλιτεχνών, "Το Περιβάλλον" (2022) από τρεις Έλληνες εικαστικούς είναι οι προγενέστερες παρεμβάσεις της στην εκάστοτε προβληματική του Διεθνούς Οργανισμού. Φέτος, συμμετέχει στο κεντρικό ερώτημα "Το Μέλλον που θέλουμε".  

Πώς διαγράφεται το μέλλον πού θέλουμε; Πώς οικοδομείται; Ο Αλέκος Κυραρίνης επιχειρεί μια εικαστική ανάλυση μέσα από 34 έργα, εκπονημένα adhoc. Πρόκειται για την "διαλεκτική ανάμεσα στο Φως και το Σκότος, μια από τις αιώνιες αναζητήσεις της ανθρώπινης φύσης", σημειώνει ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α. Στα έργα αυτά ο ζωγράφος απεικονίζει το ταραγμένο πνεύμα της εποχής μας, όπου κυριαρχούν καταλυτικά ο φόβος, η ανησυχία, η αγωνία- συνέπειες των μεγάλων διαδοχικών ανατροπών οι οποίες έπληξαν όλους τους τομείς της ζωής μας. Σε αυτήν την σκοτεινή ανέχεια, συνθετικά και όχι αντιθετικά, ο Κυραρίνης αναπαριστά και την ελπίδα, την παραμυθία, την απαντοχή, την πίστη, την προσδοκία- τις προαιώνιες καταφυγές των ανθρώπων. 

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 27 Μαΐου, στο κτίριο της ΜΕΑ Ο.Ο.Σ.Α, παρουσία Πρέσβεων και στελεχών της Γενικής Γραμματείας Ο.Ο.Σ.Α. Στις 8 Ιουνίου, η έκθεση μεταφέρθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας, ώστε να εισαγάγει και να πλαισιώσει την διυπουργική σύνοδο η οποία επεξεργάστηκε και ανέλυσε τα επιμέρους θέματα γύρω από την κεντρική προβληματική για το Μέλλον. Τα έργα τοποθετήθηκαν στην κεντρική είσοδο, σε περίοπτη θέση,   και, κατά γενικήν ομολογία, προκάλεσαν πολλή συγκίνηση, άμεσο θαυμασμό και βαθύ ενδιαφέρον από όλους όσοι συμμετέσχαν στην ευρύτατη αυτή συγκέντρωση πολιτικών, τεχνοκρατών και υψηλών στελεχών και παραγόντων από τα 37 κράτη-μέλη του Ο.Ο.Σ.Α. Ανάμεσά τους, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Μιχάλης Αργυρού ως μέλη της ελληνικής υπουργικής αντιπροσωπείας• η νεοσύστατη  Υπουργός του Προέδρου Macron στο Υπουργείο Εξωτερικών για την Γαλλοφωνία Χρυσούλα Ζαχαροπούλου• η AbySymes, στενή συνεργάτις του Γενικού Γραμματέα του Ο.Ο.Σ.Α.• η LaurenceBoon, chiefeconomist του Ο.Ο.Σ.Α. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/07/2022

Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις διερευνούν τοπικές αφηγήσεις στις Σπέτσες

Η έκθεση "History of Absence" φιλοξενείται στο Αναργύρειο & Κοργιαλένιο Ίδρυμα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα από το AMA House.

"Όταν απλώσουν τα κύματα… θα μπω ξανά να κολυμπήσω": Ένας εικαστικός διάλογος υδάτινου και ανθρώπινου στοιχείου

Ο Γιώργος Κεβρεκίδης παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του στη Genesis, η οποία πρόκειται για την τελευταία που θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί αυτό το καλοκαίρι.

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο "Περσεύς" στο κτήριο του ιστορικού Ξενία

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε υην έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου.

Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση "Mohajer" εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

"The Water From Your Eye": Αναγνωστική περφόρμανς στο Tavros

Η εικαστικός Jumana Emil Abboud εμπνέεται από τις πηγές νερού και έτσι, δημιούργησε μια έκθεση αφιερωμένη στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εξερευνήσεις του γυναικείου σώματος στη The Breeder

Η Corrine Slade και η Deborah Segun παρουσιάζουν τις ατομικές τους εκθέσεις στη γκαλερί, εξερευνώντας η καθεμία τη γυναικεία μορφή με διαφορετικές προσεγγίσεις.