Εκθεσιακό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Τεχνόπολη

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» και του project ερμηνείας μαρτυριών προσφύγων από τη Μικρά Ασία από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

1922 - 1923,πρόσφυγες σε κάποιο δρόμο της Αθήνας την πρώτη περίοδο μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (Library of Congress, American National Red Cross photograph collection)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών και μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η έκθεση "Θυμάμαι στο ‘22" θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό στις 18 Μαΐου και θα είναι προσβάσιμη μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022. Περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως ηχητικά αρχεία προφορικών μαρτυριών των προσφύγων της Μικράς Ασίας και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Τα εκθέματα θα συμπληρώσουν τη μόνιμη έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και παραλληλίζει δύο ταξίδια: το ταξίδι της προσφυγιάς και το ταξίδι του φωταερίου. Μέσα από 8 εκθεσιακές θεματικές ο επισκέπτης ανακαλύπτει δύο διαφορετικούς κόσμους και δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούν μια κοινή πορεία μέσα στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου φωταερίου.

Ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο παρουσιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, μέσα από την ιστορία του πρώτου εργοστασίου ενέργειας στην Ελλάδα, παράλληλα με την εμπειρία του πρόσφυγα και το βίωμα του "ξεριζωμού".
Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" διαβάζουν μαρτυρίες προσφύγων, άρθρα εφημερίδων κι άλλα τεκμήρια μεταφέροντας την εμπειρία της άφιξης και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του ‘22. Έτσι, η εμπειρία της προσφυγιάς του 1922 ζωντανεύει μέσα από τις φωνές των παιδιών! Η καταστροφή, το ταξίδι, η εγκατάσταση, οι άνθρωποι, η εργασία, οι σχέσεις με τους γηγενείς, τα συναισθήματα και τα στερεότυπα είναι τα στάδια αυτής της κοινής πορείας. Ο επισκέπτης, ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ανακαλύπτει κάθε φορά μια πτυχή της ζωής των προσφύγων της Μικράς Ασίας μέχρι τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην πόλη της Αθήνας.

Το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που προέκυψε από τις ηχογραφήσεις των παιδιών, εκτός από την έκθεση προφορικών μαρτυριών, θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του προγράμματος με τη μορφή ηχητικών επεισοδίων - podcast. Στην έκθεση συμμετέχουν τα σχολεία: Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, 51ο Γυμνάσιο Αθηνών, 7ο Γυμνάσιο Αθηνών, Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, 21ο Γυμνάσιο Αθηνών, 19ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο, 40ό Γενικό Λύκειο Αθηνών και Λεόντειο Λύκειο Αθηνών. Συνολικά συμμετείχαν 18 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται αναλυτικά στην έκθεση.

Η έκθεση προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" με το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου. Το υλικό της έκθεσης αποτελεί ευγενική παραχώρηση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Την ιστορική επιμέλεια έκανε ο ιστορικός Γιάννης Γκλαβίνας.

Info: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | 18/5 - τέλη Οκτωβρίου 2022 | Είσοδος ελεύθερη

@ πρώτης φωτό: 1922 - 1923,πρόσφυγες σε κάποιο δρόμο της Αθήνας την πρώτη περίοδο μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (Library of Congress, American National Red Cross photograph collection)

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.