"Τρεις τόποι": Ο Βασίλης Γεροδήμος μελετά τη σχέση των υλικών με την τέχνη της γλυπτικής

Μελετώντας σχολαστικά τη διαλογική συνύπαρξη διαφορετικών υλικών, όπως σε κάθε του καλλιτεχνική δημιουργία, ο Γεροδήμος παρουσιάζει γλυπτά που σχετίζονται με τόπους των παιδικών του χρόνων.

Βασίλης Γεροδήμος - Τρείς Τοποι PR Photo @Βασίλης Γεροδήμος

Η δουλειά του Βασίλη Γεροδήμου χαρακτηρίζεται από τη διαλογική συνύπαρξη ετερογενών υλικών. Στην ατομική του έκθεση Horizontal/Vertical (2015) συναντάμε ανάγλυφα κολάζ όπου το επεξεργασμένο χαρτί συνδυάζεται με το ξύλο. Στην έκθεση Hiatus (2017) ο καλλιτέχνης παρουσίασε γλυπτά στα οποία πάντρευε το μάρμαρο με το χαρτί, το ξύλο με την πολυστερίνη, το ατσάλι με το λάστιχο. Στην τελευταία του ατομική Stellen (2020) επικεντρώνεται στην έννοια του θραύσματος και δημιουργεί συνθέματα από αυτόνομα γλυπτά διαφορετικών υλικών (σιλικόνη, μέταλλο και χαρτί) που στο σύνολο τους συγκροτούν ένα ομοιογενές τοπίο.

Εμπρόθετα και συστηματικά, ο καλλιτέχνης διερευνά τη σχέση των υλικών, τους συσχετισμούς, τους συνειρμούς και τις δυνατότητες που γεννιούνται όταν αυτά ενώνονται μεταξύ τους. Ο χώρος στη γλυπτική του είναι πολύσημος, επιτρεπτικός, πάντα ανοιχτός σε ερμηνείες και αναγνώσεις. Ήδη από την πτυχιακή του στην ΑΣΚΤ το 2010 είχε κατασκευάσει έναν "χώρο-αντικείμενο" από στρώσεις χαρτονιού, κομμένου με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται τρεις τοίχοι σε σχήμα Π, όπου εσωτερικό και εξωτερικό αλληλοπροσδιορίζονται (εξ ου και ο τίτλος "In Out").

Η έκθεση "Τρεις τόποι", στο Potential Project, σηματοδοτεί την επιστροφή του Γεροδήμου σε τόπους που ενεργοποιούν τη μνήμη και τις αισθήσεις του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο "τόπος" είναι τριμερής, οικείος και μεταφορικός, αναφέρεται δηλαδή στα τρία υλικά με τα οποία έχει δουλέψει εκτενώς ο καλλιτέχνης. Τα υλικά αυτά είναι η πέτρα, το μάρμαρο και το χαρτί, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα τον τόπο καταγωγής του (Ήπειρος) και τους δύο τόπους μαθητείας και σπουδών (Τήνος και Αθήνα). Μέσα από την επαφή των υλικών, την ενοποίηση και τη συγχώνευσή τους, ο Γεροδήμος "σμιλεύει" μια βιωμένη υλικότητα, όπως όταν ενθέτει απολιθωμένα κοράλλια που συνέλεξε από τα Τζουμέρκα σε ένα χιονόλευκο μάρμαρο Θάσου.

Στο κεντρικό γλυπτό της έκθεσης τον απασχολεί το θέμα της στερέωσης, όπως αυτή εκφράζεται από την προσεκτική σύνδεση μεταξύ χαρτονιού και μαρμάρου. Πρόκειται για μια κατασκευή που βασίζεται στην αλληλεξάρτηση των υλικών και δοκιμάζει τις αντοχές τους• θα μπορούσε να επεκταθεί καθ’ ύψος, έως ότου καταρρεύσει. Θυμίζει τον Πύργο, το κλασικό παιχνίδι ισορροπίας, αλλά και τα εφαπτόμενα γλυπτά του Richard Serra. Τα έργα του Γεροδήμου, συμπεριλαμβανομένων των ανάγλυφων κολάζ που παρουσιάζει μέσα σε κάδρα, είναι θραύσματα φτιαγμένα από άλλα θραύσματα.

Μπροστά σε αυτή την αφαιρετική γλυπτική, που τη χαρακτηρίζει μια γήινη χρωματική γκάμα, οι θεατές καλούνται να επιστρέψουν στους δικούς τους τόπους αναφοράς.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος

Εγκαίνια: 19/5, 7-10 μ.μ.

Info: Potential Project | 19/5-19/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 1-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Potential Project

Ανδρέα Μεταξά 25, Αθήνα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Θραύσματα "Σώματος και Ψυχής" συνθέτει η εικαστικός Μαρίνα Κορέλλη

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος καλωσορίζει την καλλιτέχνιδα φιλοξενώντας τη νέα σειρά έργων της στον χώρο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/05/2022

Neo Cosmos: Εγκαίνια για ένα νέο χώρο με την παρουσίαση καλλιτεχνικών πρακτικών που σχετίζονται με τα αστικά κοινά

Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Δύο νέες εκθέσεις φιλοξενούνται στη Γκαλερί Ευριπίδη

Η Δάφνη Κωστοπούλου εγκαινιάζει την έκθεση "Under the Microscope" και η Έλλη Εμπεδοκλή την σειρά έργων "Ευγνωμοσύνη". Μαζί δημιουργούν έναν ουσιαστικό εσωτερικό διάλογο και ωθεί τον θεατή να ανακαλύψει βαθιά κρυμμένα συναισθήματα.

Το Athens Photo World Teens έρχεται τον Ιούνιο

Το εφηβικό τμήμα του μεγαλύτερου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας τιμά "τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον" με μια ξεχωριστή έκθεση

Ο Φώτιος Μπάλας συνθέτει ένα εφήμερο περιβάλλον για τις παραδόσεις της Αρκαδίας

Μια καλλιτεχνική αναδρομή στην εξέλιξη της αρκαδικής γης και τα κινήματα τέχνης που συνδέθηκαν με τον ιστορικό τόπο.

Παράδοση και ψηφιακές τέχνες συνομιλούν στη νέα έκθεση του Αμερικανικού Κολεγίου Deree

Η έκθεση αποτελεί μέρος του Arts Festival που διοργανώνει η Σχολή και εγκαινιάζεται με την επιμέλεια της Δάφνης Δραγώνα.

Οι αισιόδοξες "Αχτίδες" της Εύας Αποστολάτου γεμίζουν φως τη Γκαλερί Αργώ

Τοπία που αναδεικνύουν την ομορφιά του ουρανού, των σύννεφων, της θάλασσας και του ήλιου έρχονται να δώσουν ζωή και ελπίδα, απομακρύνοντας τη "βροχερή" διάθεση των τελευταίων καιρών.