"Η απόσταση ανάμεσά μας": Νεοεξπρεσσιονιστικές απεικονίσεις της αποξένωσης και του εγκλεισμού από τον Φώτη Κλογέρη

Μια ατομική έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, με έργα που τοποθετούν στο επίκεντρο την ανθρώπινη φύση.

Φώτης Κλογέρης Χωρίς τίτλο 80x60 cm, λάδι σε καμβά @Φώτης Κλογέρης

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Φώτη Κλογέρη με τίτλο "Η απόσταση ανάμεσά μας". Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Μαΐου (11 π.μ. - 4 μ.μ.) και θα διαρκέσει έως και τις 4 Ιουνίου. Ο καλλιτέχνης που είχε εκθέσει στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος δύο χρόνια πριν, συνεπής στο ραντεβού του με το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας, δημιουργεί έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η σειρά αποτυπώνει το γενικό συναίσθημα της περιόδου του εγκλεισμού.

Ο επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος γράφει: "Ο Κλογέρης, γνωστός από το ατμοσφαιρικό αφαιρετικό αστικό τοπίο του, διακρινόμενο για την απόδοση της κίνησης στη πόλη, παρουσιάζει μια σειρά νεοεξπρεσσιονιστικών έργων του με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με καινοφανή χαρακτηριστικά για όσους έχουν παρακολουθήσει τη πορεία του. Τα έργα του ξεχωρίζουν για τις παραμορφωμένες μορφές και την αλλοίωση των χώρων του, το έντονο συναίσθημα για την εξερεύνηση θεμάτων λαχτάρας, άγχους και αποξένωσης. Η χρήση του χρώματος στα έργα του παραμένει έντονη, αν και κυριαρχούν αντιθέσεις και σκούρες αποχρώσεις".

Φώτης Κλογέρης Χωρίς τίτλο 40x55 cm, λάδι σε καμβά
Φώτης Κλογέρης Χωρίς τίτλο 40x55 cm, λάδι σε καμβά

Οι μορφές του Κλογέρη εγγράφονται στη σκοτεινή πλευρά του νεοεξπρεσσιονισμού. Αν τη περίοδο του εξπρεσιονισμού οι καλλιτέχνες άρχισαν να βλέπουν τον κόσμο πιο υποκειμενικά, συχνά παραμορφώνοντας τις απεικονίσεις του για να επιτύχουν ένα συναισθηματικό αποτέλεσμα, οι νεοεξπρεσιονιστές αναζωογόνησαν τη ζωγραφική με έντονα χρώματα, καθώς και μοτίβα που αντλήθηκαν από τον μανιερισμό, τον κυβισμό, τον φωβισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό και την ποπ-τέχνη. Λέγεται ότι κάθε καλλιτεχνικό κίνημα είναι μια απόρριψη του κινήματος που προηγήθηκε, στη προσπάθεια των εικαστικών καλλιτεχνών να αντικατοπτρίσουν την εποχή τους.

O Φώτης Κλογέρης (Foti Kllogjeri) γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων ενώ από το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει δείξει την δουλειά του σε 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Info: αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | 14/5-04/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Φώτης Κλογέρης Χωρίς τίτλο  80x60 cm, λάδι σε καμβά

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνοχώρος

Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη (στάση μετρό Ακρόπολη)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.