Οι "Τέσσερις Εποχές" της Άννας Μαρίας Τσακάλη στη γκαλερί "Kalfayan"

Ο φυτικός κόσμος των έργων της καλλιτέχνιδας ως σύμβολο υπαρξιακού προβληματισμού σε μια εικαστική αναπαράσταση-αντίδοτο στο άγχος.

Τέσσερις εποχές

Τα ζωγραφικά έργα της Άννα Μαρίας Τσακάλη, όπου τα λουλούδια προσφέρουν μια σύγχρονη ανατομία της ανθρώπινης ψυχής θα φέρουν την άνοιξη στην γκαλερί "Kalfayan" σε έκθεση που σηκώνει αυλαία την Πέμπτη, 5 Μαίου (6 μ.μ -9 μ.μ) και ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου.

Ισορροπώντας ανάμεσα στην οργανικότητα της ύλης και την επίμονη απόδοση της λεπτομέρειας, στο φως και το σκοτάδι, την "άνθηση" και την "σιγή", ο φυτικός κόσμος που πρωταγωνιστεί στα έργα της Τσακάλη αναδεικνύεται σε σύμβολο υπαρξιακού προβληματισμού.  Η έκθεση στην γκαλερί "Kalfayan" με τον τίτλο "Τέσσερις Εποχές" προέκυψε οργανικά, ως ζωτική ανάγκη καταγραφής του ρυθμού της ζωής ο οποίος διέπεται από αλλαγές. Η καλλιτέχνις αποτυπώνει στα έργα της την ενέργεια των λουλουδιών, η οποία τη διαπερνά, αντιμετωπίζοντας την ομορφιά ως "αναζήτηση, προορισμό και συμφιλίωση με τη ζωή’".

Για την Άννα Μαρία Τσακάλη, η τέχνη είναι ένας εσωτερικός παλμογράφος: "Καταγράφει την αλλαγή των ρυθμών, τους κραδασμούς, τη χαρά, την επιθυμία. Αυτές οι αλλαγές όπως απεικονίζονται προσφέρουν το σχέδιο ενός εσωτερικού τοπίου. Ταυτόχρονα, η τέχνη καταγράφει τις αλλαγές της φύσης, της ζωής. Ο ρυθμός είναι από τα πρώτα πράγματα που είναι παρόντα στη ζωή, ο χτύπος της καρδιάς, ο πρώτος ρυθμός της φύσης."

Η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά (Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ και Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος) γράφει στον κατάλογο της πρόσφατης έκθεσης της καλλιτέχνιδος με τον τίτλο "Μυστικοί Κήποι" που παρουσιάστηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα: "Λουλούδια, χρώματα, εύθραυστες μορφές, έκφραση μιας απέραντης ευαισθησίας που τα μετατρέπει σε εκφραστικά πορτρέτα ψυχής, με την αγωνία της φθοράς να υποβόσκει, αναπαριστούν και σχολιάζουν τον κόσμο μας, όπου συνυπάρχει η ομορφιά-ζωή και την ίδια στιγμή υπαινικτικά η αναίρεσή της, η τραγική υπόμνηση του τέλους."

Είναι ενδεικτικό του εικαστικού έργου της Τσακάλη οτι δεν την ενδιαφέρει να καταγράψει την εικόνα της φύσης, αλλά να βιώσει τη γέννηση της εικόνας όπως βλασταίνει η φύση:  "Το ίδιο το έργο είναι για μένα φύση. Θέλω να έρθει στο φως αυτό που δεν περιγράφεται, που είναι ακόμη και σε μένα άγνωστο μέχρι να αποκαλυφθεί στην επιφάνεια του έργου. Η φύση είναι ενέργεια, δύναμη, αναγέννηση. Τα λουλούδια έχουν μια ένταση παρουσίας. Για μένα η ομορφιά τους είναι σαν ένα ξαφνικό ξύπνημα. Αυτό το αναπάντεχο ξάφνιασμα που μπορεί να μας συγκινήσει και να μας κάνει να ξεχάσουμε τους φόβους και τις δυσκολίες, να ξαναβρεθούμε κοντά στον εαυτό μας. Τα λουλούδια ως χαρά, επιθυμία, ηδονή της ζωγραφικής πράξης αλλά και της αναπαράστασης, ως αντίδοτο στο άγχος." 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11 π.μ - 3 μ.μ | Τρίτη - Παρασκευή 11 π.μ - 7 μ.μ | Σάββατο 11 π.μ– 3 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Kalfayan

Χάρητος 11, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.