Οι "Τέσσερις Εποχές" της Άννας Μαρίας Τσακάλη στη γκαλερί "Kalfayan"

Ο φυτικός κόσμος των έργων της καλλιτέχνιδας ως σύμβολο υπαρξιακού προβληματισμού σε μια εικαστική αναπαράσταση-αντίδοτο στο άγχος.

Τέσσερις εποχές

Τα ζωγραφικά έργα της Άννα Μαρίας Τσακάλη, όπου τα λουλούδια προσφέρουν μια σύγχρονη ανατομία της ανθρώπινης ψυχής θα φέρουν την άνοιξη στην γκαλερί "Kalfayan" σε έκθεση που σηκώνει αυλαία την Πέμπτη, 5 Μαίου (6 μ.μ -9 μ.μ) και ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου.

Ισορροπώντας ανάμεσα στην οργανικότητα της ύλης και την επίμονη απόδοση της λεπτομέρειας, στο φως και το σκοτάδι, την "άνθηση" και την "σιγή", ο φυτικός κόσμος που πρωταγωνιστεί στα έργα της Τσακάλη αναδεικνύεται σε σύμβολο υπαρξιακού προβληματισμού.  Η έκθεση στην γκαλερί "Kalfayan" με τον τίτλο "Τέσσερις Εποχές" προέκυψε οργανικά, ως ζωτική ανάγκη καταγραφής του ρυθμού της ζωής ο οποίος διέπεται από αλλαγές. Η καλλιτέχνις αποτυπώνει στα έργα της την ενέργεια των λουλουδιών, η οποία τη διαπερνά, αντιμετωπίζοντας την ομορφιά ως "αναζήτηση, προορισμό και συμφιλίωση με τη ζωή’".

Για την Άννα Μαρία Τσακάλη, η τέχνη είναι ένας εσωτερικός παλμογράφος: "Καταγράφει την αλλαγή των ρυθμών, τους κραδασμούς, τη χαρά, την επιθυμία. Αυτές οι αλλαγές όπως απεικονίζονται προσφέρουν το σχέδιο ενός εσωτερικού τοπίου. Ταυτόχρονα, η τέχνη καταγράφει τις αλλαγές της φύσης, της ζωής. Ο ρυθμός είναι από τα πρώτα πράγματα που είναι παρόντα στη ζωή, ο χτύπος της καρδιάς, ο πρώτος ρυθμός της φύσης."

Η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά (Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ και Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος) γράφει στον κατάλογο της πρόσφατης έκθεσης της καλλιτέχνιδος με τον τίτλο "Μυστικοί Κήποι" που παρουσιάστηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα: "Λουλούδια, χρώματα, εύθραυστες μορφές, έκφραση μιας απέραντης ευαισθησίας που τα μετατρέπει σε εκφραστικά πορτρέτα ψυχής, με την αγωνία της φθοράς να υποβόσκει, αναπαριστούν και σχολιάζουν τον κόσμο μας, όπου συνυπάρχει η ομορφιά-ζωή και την ίδια στιγμή υπαινικτικά η αναίρεσή της, η τραγική υπόμνηση του τέλους."

Είναι ενδεικτικό του εικαστικού έργου της Τσακάλη οτι δεν την ενδιαφέρει να καταγράψει την εικόνα της φύσης, αλλά να βιώσει τη γέννηση της εικόνας όπως βλασταίνει η φύση:  "Το ίδιο το έργο είναι για μένα φύση. Θέλω να έρθει στο φως αυτό που δεν περιγράφεται, που είναι ακόμη και σε μένα άγνωστο μέχρι να αποκαλυφθεί στην επιφάνεια του έργου. Η φύση είναι ενέργεια, δύναμη, αναγέννηση. Τα λουλούδια έχουν μια ένταση παρουσίας. Για μένα η ομορφιά τους είναι σαν ένα ξαφνικό ξύπνημα. Αυτό το αναπάντεχο ξάφνιασμα που μπορεί να μας συγκινήσει και να μας κάνει να ξεχάσουμε τους φόβους και τις δυσκολίες, να ξαναβρεθούμε κοντά στον εαυτό μας. Τα λουλούδια ως χαρά, επιθυμία, ηδονή της ζωγραφικής πράξης αλλά και της αναπαράστασης, ως αντίδοτο στο άγχος." 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11 π.μ - 3 μ.μ | Τρίτη - Παρασκευή 11 π.μ - 7 μ.μ | Σάββατο 11 π.μ– 3 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Kalfayan

Χάρητος 11, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.