"To Her": Η Βάνα Ξένου ιχνηλατεί τη γυναικεία παρουσία

Με αφετηρία τη γυναικεία φύση, η ατομική έκθεση της Βάνα Ξένου αναμοχλεύει μορφές και σύμβολα που άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορική μνήμη και στο κοινωνικό υποσυνείδητο.

Βάνα Ξένου, Ιουδήθ και Ολοφέρνης, 1983. Ακουαρέλλα και παστέλ σε χαρτί maroufle 2,20x2,30m. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery.

"Ο εικοστός αιώνας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, απελευθέρωσε  την συνείδηση των φύλων όσον αφορά  το φύλο και το σώμα. Διερεύνησε την ταυτότητα τους σε σχέση με  το δίπολο θηλυκό – αρσενικό και έπαιξε έναν ρόλο που δεν πρέπει να διαχωριστεί απο την ίδια την Φύση της Τεχνης", δηλώνει η καλλιτέχνις Βάνα Ξένου με αφορμή την ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται στις 10/5 στη γκαλερί Citronne και διαρκεί ως τις 10/6. 

Vana Xenou

Η εικαστική πορεία της Βάνας Ξένου διερευνά τη γυναικεία μορφή και με βάση αυτή τα έργα της κινούνται και μετακινούνται μέσα στην Ιστορία. Η καλλιτέχνις μορφοποιεί την γυναικεία αρχετυπική οντότητα, όπως συμβαίνει με την αρχέγονη Γαία-θεά στα βάθη της θρησκευτικής συνείδησης. Παρακολουθεί τα διαφορετικά πρόσωπα ή και προσωπεία, όπως τα έχει πλάσει η φαντασία και σηματοδοτήσει η αρχαία "περιπέτεια" και η τραγωδιακή "καταστροφή". 

Οι εικονιζόμενες μορφές άλλοτε προβάλουν την αρχετυπική εικόνα Μητέρα-Κόρη, άλλοτε, ως νεαρές κοπέλες υπαινίσσονται ή και προλέγουν την μετάβασή τους στην γυναικεία ωριμότητα. Τα μικρά κορίτσια στις φωτογραφίες του Λιούις Κάρολ προβάλλουν αυτήν την διπλή ταυτότητα, ανάμεσα στο παιδί και την γυναίκα. Στο μεγάλο τραπέζι με τις θεότητες της γης, ο θεατής έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί μεταμορφώσεις του αρχικού προτύπου το οποίο βρίσκεται ίσως στα βάθη της γης εκεί που άλλοτε τελούνταν τα κρυφά και σκοτεινά Ελευσίνια Mυστήρια.

Vana Xenou

Η Βάνα Ξένου αναζητά την αλήθεια που κρύβεται στο σώμα, γυμνό ή ενδεδυμένο, μέσα από το μύθο και την ιστορία, το πέρασμα και το βίωμα της γυναίκας ανά τους αιώνες. Πρόκειται για την μεγάλη φρίζα με τα παρατεταγμένα  σώματα, η οποία, ενδεχομένως, παραπέμπει στις φρίζες των αρχαιοελληνικών ναών.
 
Από την Δήμητρα και την Περσεφόνη του ελευσινιακού μύθου, στην Εύα του βιβλίου της Γένεσης, από την Ιουδήθ της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι (Gentileschi), στην Λουκρητία του Lucas Cranach, την Hildegard of Bingen, η Βάνα Ξένου εισάγει με τα έργα της στο βάθος και στο μυστήριο μιας μεταμορφούμενης ταυτότητας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης "To Her | Για εκείνη" θα πραγματοποιηθούν στη "Citronne Gallery" την Τρίτη 10 Μαίου από τις 8 έως τις 10 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Citronne

Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.