"Κατακλυσμοί": Το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως εκφράζεται μέσω της τέχνης

Δαυίδ Μπενφοράδο Λωτός 2019 (Υλικό: λάδι σε λινό. Διάσταση: 200 x 200 εκ.).

Η Gallery Kourd ανακοινώνει την έκθεση "Κατακλυσμοί” η οποία θα φιλοξενήσει έντεκα έργα μεγάλων διαστάσεων του καλλιτέχνη Δαυίδ Μπενφοράδο σε επιμέλεια Ελένης Βαροπούλου. Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στη γκαλερί, με την οποία συνεργάζεται από το 2014.

Η Ελένη Βαροπούλου αναφέρει σχετικά με την έκθεση του Μπενφοράδο: "οι πίνακες του εκτίθενται χωρισμένοι σε δύο ενότητες, σε ένα δίπτυχο που συγκροτήθηκε με βάση χρωματικά κριτήρια και με γνώμονα το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. Το φως χρησιμεύει στον ζωγράφο ως συνεκτικός κρίκος στα παλίμψηστα τα οποία ο ίδιος επεξεργάζεται, τοποθετώντας επάλληλα στρώματα από χρώμα και απλώνοντας λαζούρες στον μουσαμά. Με τη βοήθεια του φωτός, διαμορφώνονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέρη και το Όλον αλλά και αποκτάει υπόσταση ο ρυθμός της χειρονομίας, της πινελιάς, των επεμβάσεων που εγγράφονται από την μιαν άκρη του καμβά στην άλλη".

Πράσινο Κίτρινο 2018-19 (Υλικό: λάδι σε λινό. Διάσταση: 136 x 136 εκ.)
@Δαυίδ Μπενφοράδο
Πράσινο Κίτρινο 2018-19 (Υλικό: λάδι σε λινό. Διάσταση: 136 x 136 εκ.)

Στις εκθέσεις περιλαμβάνονται καμβάδες που αποπνέουν μια τέτοια αίσθηση τοπίου ώστε ο θεατής να νομίζει ότι αντικρίζει φυσικά φαινόμενα ή υπερφυσικές πραγματικότητες. Ο θεατής βλέπει εικόνες με ουρανούς και θύελλες, εκρήξεις και τρικυμίες, δάση, σπηλιές και καταρράκτες να συνδυάζονται με έναν αριστοτεχνικό τρόπο.

Ο Δαυίδ Μπενφοράδο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στο Brandeis University των ΗΠA και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τέχνων της Ουγγαρίας. Έζησε για 17 χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως Λονδίνο, Βερολίνο, Φλωρεντία αλλά και στη Σύρο, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2020 ζει στην Αθήνα με την οικογένεια του. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ όπως στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο και στο Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου. 

Info: Gallery Kourd | 05/5 - 05/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 12 - 8 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Λωτός 2019 (Υλικό: λάδι σε λινό. Διάσταση: 200 x 200 εκ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Black Paintings": Οι απόκοσμες εικόνες της Kazuna Taguchi

Η διεθνής καλλιτέχνιδα ταξιδεύει από τη Βιέννη για να μας παρουσιάσει μια σύγχρονη έκθεση που συνδυάζει τη ζωγραφική με τη φωτογραφία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2023

Καλλιτέχνες από Αθήνα και Δρέσδη παρουσιάζουν μια πολυμορφική έκθεση στο Okay initiative space

Με στόχο την προώθηση μιας διακρατικής, καλλιτεχνικής συνεργασίας, καλλιτέχνες από Αθήνα και Δρέσδη συνεργάζονται και συγκρούονται στην πολυμορφία των διαφορών στην έκθεση "TRESholds".

"100memories": Περίπατος και μια εφήμερη παράσταση αφήγησης στη Νίκαια Αττικής

Το κοινό θα περιηγηθεί στον προσφυγικό συνοικισμό της Νίκαιας και τα βήματά του θα διασταυρωθούν με αυτά των ανθρώπων που πέρασαν από τους ίδιους δρόμους -από τις ίδιες γειτονιές- στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές επιστρέφουν με αφετηρία το Athens Book Space

Ξεχωριστοί περίπατοι, συζητήσεις με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη στο πρόγραμμα των Αθηναϊκών Διαδρομών.

"Ε_ΦΥΓΑ":Η τριλογία που μιλά για την προσφυγιά γίνεται πολυμεσική εγκατάσταση

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Τζένη Μαρκέτου, τι ανακάλυψες στην έρευνά σου για τα δικαιώματα νερού στην Ελευσίνα;

Η καταληκτική εκδήλωση του "Futuring Waters" σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς παρουσιάζεται την 1η Οκτωβρίου και η εμπνεύστριά του μιλά στο "α" για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νερό της Ελευσίνας.

"Elsewhere": Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου

Η φωτογραφία του καλλιτέχνη βασίζεται σε πρωτογενές υλικό "του ορατού", που, επεξεργασμένο ψηφιακά, οδηγεί την εικόνα σε φανταστικά πεδία, αποδίδοντας με προσωπικό τρόπο την απεικόνιση μιας αόρατης πραγματικότητας.