Οι Τάκης Βερέμης και Θοδωρής Ξένος ξανασυναντιούνται σε μία νέα έκθεση φωτογραφίας

Οι δύο παλιοί φίλοι συνομιλούν μέσω των φωτογραφιών τους και αποδίδουν ο καθένας με τον δικό του καλλιτεχνικό τρόπο τοπία από την αστική ζωή αλλά και τη φύση.

Θοδωρής Ξένος Καταφύγια @Θοδωρής Ξένος.

Ο Τάκης Βερέμης και ο Θοδωρής Ξένος γνωρίστηκαν Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ’80, την εποχή του expressionist punk rock. Ο ένας σπούδαζε οικονομικά & κινηματογράφο και ο άλλος εργαζόταν στην Wall Street. Μετά από πολλά χρόνια, οι δύο φίλοι ξανασυναντήθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης του Μαρκ Χατζηπατέρα. Έτσι προέκυψε μια νέα καλλιτεχνική συνεργασία, με την έκθεση "Καταφύγια".

Ο Βερέμης, παραγωγός και κινηματογραφιστής, ξανα-ανακάλυψε την μαγεία της φωτογραφίας στις πρόσφατες μοναχικές του βόλτες στη θάλασσα. Ο Ξένος δουλεύει πλέον ως φωτογράφος. Δύο διαφορετικές ευαίσθητες ματιές σε μία έκθεση λίγο ανατρεπτική, πέρα από τα αυστηρά "κλισέ" μιας γκαλερί. Βλέποντας τις φωτογραφίες τους, κάποιος παρατηρεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Τάκης Βερέμης Καταφύγια
Τάκης Βερέμης

Ο Ξένος φωτογραφίζει αστικά σπίτια, ή χώρους παρηκμασμένους και εγκαταλελειμμένους, χωρίς λειτουργία, χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Συνομιλεί με τον χώρο άλλοτε σε μία αυστηρή δωρική φόρμα και άλλοτε σε μια υπερβάλλουσα "γοτθική" αρχιτεκτονική πάντα με τη χρήση χρώματος. Αντιθέτως, ο Τάκης Βερέμης έχει έντονη την ανθρώπινη παρουσία και τα στοιχεία της φύσης. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες, προσεγγίσεις σε ενεστώτα χρόνο με φυσικό φωτισμό. Τα παιχνίδια του φωτός πάνω στη θάλασσα ή στο βρεγμένο παρμπρίζ δημιουργούν ψευδαισθήσεις και δίνουν άλλο περιεχόμενο στην εικόνα.

Θοδωρής Ξένος Καταφύγια
Θοδωρής Ξένος

Ένα βίντεο με τις φωτογραφίες τους, μονταρισμένο από τον Βερέμη, με μουσική και voice-off/απαγγελία, αποσπασμάτων από τον Dante Alighieri και τον T.S. Eliott, πλαισιώνει την έκθεση στη γκαλερί a.antonopoulou.art.

Εγκαίνια: 11/5 (7-11 μ.μ.)

Info: a.antonopoulou.art | 11/5-18/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 2-8 μ.μ., Σάββατο 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

a.antonopoulou.art

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.