Νέο πρόγραμμα υποστήριξης για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πανεπιστήμιο Ιστορίας της Τέχνης, «The Courtauld Institute of Art» του Λονδίνου, και η «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου» συνεργάζονται για πρώτη φορά σε «Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης».

Τέχνη

Η σύμπραξη του κορυφαίου ακαδημαϊκού ινστιτούτου, "The Courtauld Institute of Art", με τη "Συλλογή Σωτήρη Φέλιου", έχει ως στόχο τη δημιουργία καναλιών υποστήριξης για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ακαδημαϊκής έρευνας γύρω από την σύγχρονη ελληνική τέχνη και τη σύνδεση της με τη διεθνή εικαστική σκηνή.

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας απευθύνεται σε διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και τριτοετείς φοιτητές με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην επιμέλεια, ιστορία και θεωρία της τέχνης και δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την έρευνα τους σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, μέσα από τη συναναστροφή τους με τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, συναντήσεις με καλλιτεχνικούς δημιουργούς, κοινότητες και πολιτιστικούς φορείς του εικαστικού χώρου της Αθήνας. Πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο με έναν συμμετέχοντα κάθε φορά, αποτελείται δε από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: την ερευνητική-ακαδημαϊκή κατεύθυνση (Μάρτιος/Απρίλιος) με προοπτική εκπόνησης ενός κειμένου και την επιμελητική κατεύθυνση (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος) με προοπτική επιμέλειας ενός έργου (project). H διάρκεια του προγράμματος είναι 6 εβδομάδες και ο συμμετέχων φοιτητής θα μένει στην Kυψέλη.


 Oι αιτήσεις των συμμετεχόντων κρίθηκαν από κοινή επιτροπή που αποφάσισε για τις αιτήσεις των συμμετεχόντων και συντίθεται από τους: Ντέμπορα Σουάλοου (Πρύτανης The Courtauld Institute of Art), Άννα Σόμερς (Ιδρυτής της "Arts Newspaper"), Άλαστάιρ Σουκ (κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος), Ελισάβετ Πλέσσα (ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια) και Δάφνη Πολίτη (Υπεύθυνη Συλλογής Σωτήρη Φέλιου). Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η επιτυχία της Χάνα-Φοίβη Φόρμαν για το "Πρόγραμμα Φιλοξενίας Μαρτίου/Απριλίου 2022".

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".