Νέο πρόγραμμα υποστήριξης για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πανεπιστήμιο Ιστορίας της Τέχνης, «The Courtauld Institute of Art» του Λονδίνου, και η «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου» συνεργάζονται για πρώτη φορά σε «Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης».

Τέχνη

Η σύμπραξη του κορυφαίου ακαδημαϊκού ινστιτούτου, "The Courtauld Institute of Art", με τη "Συλλογή Σωτήρη Φέλιου", έχει ως στόχο τη δημιουργία καναλιών υποστήριξης για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ακαδημαϊκής έρευνας γύρω από την σύγχρονη ελληνική τέχνη και τη σύνδεση της με τη διεθνή εικαστική σκηνή.

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας απευθύνεται σε διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και τριτοετείς φοιτητές με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην επιμέλεια, ιστορία και θεωρία της τέχνης και δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την έρευνα τους σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, μέσα από τη συναναστροφή τους με τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, συναντήσεις με καλλιτεχνικούς δημιουργούς, κοινότητες και πολιτιστικούς φορείς του εικαστικού χώρου της Αθήνας. Πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο με έναν συμμετέχοντα κάθε φορά, αποτελείται δε από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: την ερευνητική-ακαδημαϊκή κατεύθυνση (Μάρτιος/Απρίλιος) με προοπτική εκπόνησης ενός κειμένου και την επιμελητική κατεύθυνση (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος) με προοπτική επιμέλειας ενός έργου (project). H διάρκεια του προγράμματος είναι 6 εβδομάδες και ο συμμετέχων φοιτητής θα μένει στην Kυψέλη.


 Oι αιτήσεις των συμμετεχόντων κρίθηκαν από κοινή επιτροπή που αποφάσισε για τις αιτήσεις των συμμετεχόντων και συντίθεται από τους: Ντέμπορα Σουάλοου (Πρύτανης The Courtauld Institute of Art), Άννα Σόμερς (Ιδρυτής της "Arts Newspaper"), Άλαστάιρ Σουκ (κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος), Ελισάβετ Πλέσσα (ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια) και Δάφνη Πολίτη (Υπεύθυνη Συλλογής Σωτήρη Φέλιου). Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η επιτυχία της Χάνα-Φοίβη Φόρμαν για το "Πρόγραμμα Φιλοξενίας Μαρτίου/Απριλίου 2022".

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.