"In praise of anything liminal": Χωροχρονικές αφηγήσεις της μνήμης στο ERGO Collective space

Μία νέα τεχνική επεξεργασίας βίντεο συστήνεται στο κοινό, με έμφαση στη δημιουργία έργων μέσω συλλογικών διαλόγων και αυτοσχεδιασμού.

in praise of anything liminal

Η νέα καλλιτεχνική δράση του ERGO Collective space είναι το αποτέλεσμα της όσμωσης έξι αφηγήσεων πλεγμένων μεταξύ τους, οι οποίες δημιουργούν μια συλλογική μνήμη. Η διαδικασία παραγωγής αυτού του έργου αντανακλά το περιεχόμενό του, καθώς ο χώρος και ο χρόνος αναδιπλώνονται σε ένα σύνθετο σενάριο που υφαίνει προηγούμενες εμπειρίες από διάφορες τοποθεσίες και στιγμές στο χρόνο. Οι καλλιτέχνες δανείστηκαν στοιχεία από την τεχνική cut-up και συγκέντρωσαν ξεχωριστές οπτικοακουστικές αφηγήσεις σε μια σύνθεση ενός σώματος, κόβοντας και επανασυναρμολογώντας το περιεχόμενο.

in praise of anything luminal video still

Η τεχνική αυτή συστήνει μια νέα προσέγγιση στη συχνά ατομικιστική διαδικασία επεξεργασίας βίντεο με μια συλλογική διαδικασία συζήτησης, διαλόγου και ομαδικού αυτοσχεδιασμού. Η ταινία υλοποιείται ως ένα κοινό σώμα που μοιράζεται η ομάδα καλλιτεχνών. Ο ρυθμός του μοντάζ προσομοιώνει έναν οργανικό, αλλά χαοτικό παλμό αντανακλάσεων που αναπολούν και θυμούνται.

Αυτό το έργο ήταν μια ευκαιρία να έρθει το κοινό πιο κοντά σε περιόδους συναισθηματικής αστάθειας, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες διαδικτυακών επικοινωνιών. Ανταλλάσσοντας ημιτελείς ιδέες και έρευνα, αυτός ο τρόπος συνδημιουργίας στοχεύει στην υποκίνηση εμπιστοσύνης και πειραματισμού έξω από την άνεση των ατομικών πρακτικών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συναισθηματική αντανάκλαση των ζωών μας, των κοινών εμπειριών και μια εξέταση της ανθρώπινης αντίληψης. Το in praise of anything liminal είναι η μία προσωπική ανάγνωση της μνήμης μέσω του φιλμ, που προέρχεται από μια ενδοσκόπηση της ταυτότητάς των δημιουργών ως καλλιτεχνική συλλογικότητα.

 Info: ERGO Collective space | 15-20/4 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9-10.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

In praise of anything liminal

  • Εικαστικά

Έξι αφηγήσεις που διασυνδέονται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια συλλογική μνήμη. Οπτικοακουστικά έργα με στοιχεία δανεισμένα από την τεχνική cut-up υφαίνουν στην οθόνη εμπειρίες από διάφορες τοποθεσίες και στιγμές στον χρόνο. Το περιεχόμενο που συλλέχθηκε κόπηκε και επανασυναρμαλογήθηκε, παρουσιάζοντας μία νέα μορφή επεξεργασίας βίντεο, η οποία βασίζεται στη συλλογική διαδικασία συζήτησης και ομαδικού αυτοσχεδιασμού. 6 καλλιτέχνες καταλήγουν να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σώμα για την ταινία και επιχειρούν να φέρουν το κοινό πιο κοντά, μέσα σε μια περίοδο συναισθηματικής αστάθειας και απομόνωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"άνδρα πολύτροπον": Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου

Η έκθεση, της οποίας ο τίτλος αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/02/2024

Τι θα δούμε τον Μάρτιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Μουσικές εκδηλώσεις και ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

"Vulnera": Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς δημιουργεί γκροτέσκες, ετερόδοξες εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη περιλαμβάνει έργα της τελευταίας δεκαετίας που προσεγγίζουν έννοιες όπως το τραύµα, το ανοίκειο, η φθαρτότητα, το αποτρόπαιο.

Λίγες ακόμα δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας

Ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο για τον Μάρτιο.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου μας "βάζει" στην ατομική του έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Σάλτσμπουργκ που συνδέει Βορρά και Νότο μέσα από το πρίσμα του (υπερ)τουρισμού

Κλιματική κρίση, ελληνικός αιγιαλός, προσωπικό και πλανητικό burn out, ήχοι της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Ο καλλιτέχνης μας μιλά με αφορμή την ατομική του έκθεση στην Salzburger Kunstverein 'με τίτλο 'Sunseekers or Dimming the Sun or'' που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου.

Η Αλεξάνδρα Ισακίδη δημιουργεί τη δική της μοναδική "Neverland"

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα τα οποία θα χαρακτήριζε κανείς ως αλληγορικά με συμβολισμούς που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία.

Η γυναικεία μορφή στη συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δυο θεματικές ξεναγήσεις διοργανώνει το ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.