Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (07-13/03)

Οι εκθέσεις του Μαρτίου συγκινούν με αφιερώματα σε ιστορικά ελληνικά γεγονότα και τιμούν το έργο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός..., 2015, λάδι σε καμβά, 160 x 140 εκ, Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 - 2021

25 ζωγραφικά έργα φιλοτεχνήθηκαν από τον Δασκαλάκη στις χρονικές περιόδους 2004-2009 και 2013-2021, πολλά από τα οποία είναι μέρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, αλλά και άλλων ιδιωτικών και δημοσίων συλλογών. Η έκθεση ξεδιπλώνει την καλλιτεχνική εξέλιξη του Δασκαλάκη, προβάλλοντας τις πιο συχνές θεματικές του ενότητες: την ανθρώπινη μορφή και τη γυναικεία φιγούρα, αλλά και τον ρόλο που παίζει ο χώρος τοποθέτησης ενός μοντέλου στο ατελιέ συνδυαστικά με την αρμόζουσα σκηνογραφία και τη σωστή χρήση φωτοσκιάσεων σε εσωτερικούς χώρους.

Info: "16 Φωκίωνος Νέγρη" | 09/03-07/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
*Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/03 και 21-23/04.

Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού

Νίκος Εγγονόπουλος, Καζανόβας, 1968, Λάδι σε μουσαμά, 54 x 45 εκ., Συλλογή Δ. Ν. Π.
Νίκος Εγγονόπουλος, Καζανόβας, 1968, Λάδι σε μουσαμά, 54 x 45 εκ., Συλλογή Δ. Ν. Π.

Ίσως από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της χρονιάς, το αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Νίκου Εγγονόπουλου περιλαμβάνει 148 έργα του καλλιτέχνη που ανήκουν στις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση, της Alpha Bank, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α. Π. Θ., της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, της Λεβεντείου Πινακοθήκης αλλά και πολλών ιδιωτικών συλλογών. Ο υπερεαλιστικός τρόπος που ο ζωγράφος και ποιητής απεικονίζει μυθολογικές φιγούρες στους πίνακές του, σε συνδυασμό με τα έντονα και φωτεινά χρώματα, δημιουργούν ονειρικές αφηγήσεις και εμπλέκουν την πραγματικότητα με τη φαντασία, με έναν τρομερά γοητευτικό τρόπο.

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 09/03-19/06 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ, Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. (Οκτώβριο έως Μάιο)

1821/1922 Η νίκη και η ήττα /Ο θρίαμβος και η καταστροφή

τζερμιάς 1821

Αφιέρωμα στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή αποτελούν τα έργα του Βαγγέλη Τζιερμιά. Ο καλλιτέχνης δίνει έμφαση τόσο στον ηρωισμό των προσώπων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας όσο και στη δραματικότητα των τραγικών στιγμών της Μικρασιατικής καταστροφής.

Info: Sianti Gallery | 11/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.,: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Το παλιό μας σπίτι στέκει

αναστασέα 3

Μετά την εικόνα που αντίκρισε από το πλέον εγκαταλελειμμένο πατρικό της σπίτι, η Άντα Αναστασέα φιλοτέχνησε έργα που μελετούν την έννοια του οίκου, της μνήμης και το κόνσεπτ του χρόνου μέσα από τη ματιά του ταξιδιώτη που περιπλανιέται από τόπο σε τόπο. Έτσι ξεκινάει ένα είδος προσωπικής αφήγησης όπου παρουσιάζονται οι διάφοροι χώρου του παλιού σπιτιού με τρομερή λεπτομέρεια. Χρησιμοποιώντας νεροχρώματα και ξυλομπογιές, η καλλιτέχνιδα προσεγγίζει θέματα όπως η εγκατάλειψη, ο χρόνος, η απώλεια και η φθορά της μνήμης συνδυάζονται σε πολύχρωμες και ιδιαίτερες καλλιτεχνικές συνθέσεις. 

Info: Γκαλερί "7" | 08-26/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.:11 π.μ. - 2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Σημείο Ελληνικό

πολεμικό μουσείο

O Νίκος Κανόγλου, ο Παναγιώτης Μαστραντώνης και ο Κωνσταντίνος Παντελής τιμούν το ελληνικό έθνος, φιλοτεχνόντας έργα που αποτυπώνουν τον πατριωτισμό και την κουλτούρα των Ελλήνων, μέσω των ιστορικών αγώνων τους. Οι δημιουργίες αντανακλούν έννοιες χαρακτηριστικές για τον ελληνικό πολιτισμό: σημαία, θάλασσα, ουρανός, ήρωες της επανάστασης, ανδρεία, ναυτοσύνη. Οι ερμηνείες αυτών των εννοιών ξεδιπλώνονται μέσω των έργων των τριών εικαστικών και επιχειρούν να επικοινωνήσουν διαδραστικά με τον θεατή.

Info: Πολεμικό Μουσείο Αθηνών | 10/03 | Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Παναρμόνια

Απόλλων και Δάφνη
Απόλλων και Δάφνη

78 ζωγραφικά έργα της εικαστικού Σοφίας Καλογεροπούλου αφηγούνται ιστορίες εμπνευσμένες από τη μουσική και τα λήμματα του συζύγου της, Τάκη Καλογερόπουλου. Τα έντονα χρώματα των έργων της δίνουν ζωή στα λήμματα και μεταφέρουν τους θεατές σε σκηνές μουσικών έργων, θεατρικών και μύθων. Κατά μία γενικότερη προσέγγιση, η έκθεση περνάει μηνύματα για την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό.

Info: Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ) | 08/03-05/04 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ. – 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

POST, Rethink The Future

Alexandros Maganiotis, from Postcards series, 10cm x 15cm , Collage and acrylic on paper
Alexandros Maganiotis, from Postcards series, 10cm x 15cm , Collage and acrylic on paper.j

Ο όρος "post" (=μετά) προσεγγίζεται υπό την έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης αφού έχει βιώσει μία εμπειρία. Το "μετά" αναφέρεται σε κάτι που έχει ήδη τελειώσει, κατασκευάζοντας κάτι νέο που πιθανόν θα συμβεί αλλά εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ήδη από το 1980, η κοινωνία έρχεται διαρκώς σε επαφή με μετα-κάτι έννοιες (μετα-βιομηχανικό, μετα-αποικιακό, μετα-δομικό κτλ.). Αυτή η εμμονή των μετά-όρων δηλώνει μία αδυναμία προσδιορισμού νέων ιδεολογιών ή κινημάτων και ταυτόχρονα εκφράζει την προσπάθεια κοινωνικής κυριαρχίας, δηλαδή της ανάγκης μας να προφτάσουμε και να χειραγωγήσουμε τον χρόνο. Έτσι, εδώ αποδίδεται ο φόβος και η ανησυχία της αδυναμίας μας να μαντέψουμε το μέλλον. Οι τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις των καλλιτεχνών συγκλίνουν σε ένα κοινό έργο που δημιουργεί μια ενιαία αφήγηση. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Valentina Biasetti, Demetrio Di Grado, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Κωνσταντίνος Πάτσιος.

Info: The Blender Gallery | 10/03-30/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Mirella Bentivoglio. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Diva-no, 1973, κολάζ σε μαξιλάρι καναπέ σε κουτί πλέξιγκλας
Diva-no, 1973, κολάζ σε μαξιλάρι καναπέ σε κουτί πλέξιγκλας

Καταναλωτισμός, εικαστικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και το γυναικείο φύλο είναι από τα πιο βασικά θέματα στο μακρόχρονο έργο της διακεκριμένης καλλιτέχνιδας, ποιήτριας, κριτικού και επιμελήτριας Mirella Bentivoglio. Τα περισσότερα από 50 έργα της που θα κοσμήσουν το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο εξερευνούν τα παραπάνω ζητήματα, δίνοντας φως στην πολυπλοκότητα και το βάθος της ποιητικής της Ιταλίδας. Συγκεκριμένα για το ζήτημα της γυναίκας, η Bentivoglio εστιάζει στη χειραφέτηση και αποστασιοποίησή της από κοινωνικά στερεότυπα. Όπως είχε δηλώσει η ίδια, "η γυναίκα συνήθως θεωρούνταν παρούσα στο αισθητικό φαινόμενο μόνο ως νοικοκυρά· σημασία δινόταν στην επιστήμονα κι όχι στην καλλιτέχνιδα".

Info: Gramma Epsilon | 08/03-10/05 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Performance Rooms

performance rooms

Τα "Performance Rooms 2022" επιστρέφουν στα δωμάτια του St. George Lycabettus Hotel. Το πρότζεκτ από την Αίθουσα Τέχνης Καππάτος σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον φέρνει μαζί 14 επιμελητές για να παρουσιάσουν τα έργα 18 εικαστικών καλλιτεχνών περφόρμανς, αλλά και διάφορων άλλων μορφών τέχνης, όπως θέατρο, χορός, μουσική και multimedia. Οι παρουσιάσεις εστιάζουν στην καταγραφή των σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων όσον αφορά τον χώρο της περφόρμανς. Απώτερος σκοπός είναι να αναπτυχθεί ένας εις βάθος διάλογος ανάμεσα στις συμμετέχοντες εκθέσεις, ως συνέχεια των προηγούμενων δράσεων.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Αναγνωστόπουλου, Ζωή Αντύπα, Γεννάδιος Αρβανίτης, Φλώρα Βάβουλα, Χρυσή Βιδαλάκη, Σπυριδούλα Γκέκα, Νίκη Γρυλλάκη, Ελένη Θεοδωροπούλου, Λυδία Λαμπροπούλου, Μάγδα Λαμπροπούλου, Αναστάσης Παναγής Μελέτης, Mario Banushi, Ξένια Ντάνια, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Αντιγόνη Σαντοριναίου, Μαρίνα Τσιρώνη, Χαρά Κολαΐτη (aka Anna Goula Vardinogianni).

Info: St. George Lycabettus Hotel | 11-15/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τρ., Παρ., Σαβ. Κυρ.: 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Dreamscape

Dreamscape

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη εικονογραφεί ένα επίμονο όνειρό της εδώ και 30 χρόνια, μία εικόνα που κινείται μεταξύ φανταστικής θαλασσογραφίας και χειμερινού τοπίου. Ο εγκλεισμός τα 2 τελευταία χρόνια επανέφερε αυτό το κόνσεπτ στη μνήμη της εικαστικού, με αποτέλεσμα εκείνη να δημιουργήσει ένα τοπίο με βασικά φυσικά στοιχεία: δέντρα, πέτρες, αέρα και νερό. Το λιτό σκηνικό του έργου αντιπροσωπεύει την ανέγγιχτη φύση, ένα περιβάλλον που δεν έχει καταστραφεί από κανέναν άνθρωπο. Το σιωπηλό και ειρηνικό τοπίο οδηγεί τον θεατή σε μία γαλήνια κατάσταση διαλογισμού.

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 10/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ομόφωνη Στιγμή

Ηλίας Κασσελάς

Ο Ηλίας Κασσελάς μας συστήνει σε ένα μαγευτικό κόσμο γεμάτο μυθολογικά πλάσματα, ουτοπικά περιβάλλοντα και αρχέγονους συμβολισμούς. Κάθε έργο παρουσιάζει μία διαφορετική αυτοτελή αφήγηση με φόντο τον παράξενο αυτό κόσμο και έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός εσωτερικού διαλόγου ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο, οι ρίζες του οποίου κρύβονται στους ενδόμυχους φόβους της ανθρώπινης υπόστασης. Οι επιρροές του καλλιτέχνη περιλαμβάνουν φημισμένους εικαστικούς όπως τον Austin Osman Spare, τον Hieronymus Bosch και τον Vincent van Gogh.

Info: αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | 12/03-07/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ταξίδια - Περάσματα

Κάλλη Μπέλλου, Θιβέτ. μια ανάσα απ' το Θεό, 2009, φωτογραφία σε χαρτί fine art, 80x120 εκ.
Κάλλη Μπέλλου, Θιβέτ. μια ανάσα απ' το Θεό, 2009, φωτογραφία σε χαρτί fine art, 80x120 εκ. 

Την εξερεύνηση της φύσης μέσα από το ταξίδι απαθανατίζει ο φακός της Θαλασσινή Δούμα και της Κάλλης Μπέλλου, καλώντας μας να δούμε έναν τόπο από μία διαφορετική οπτική.  Στον χώρο παρουσιάζονται φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από προηγούμενες σειρές έργων των δύο καλλιτέχνιδων. Η Δούμα εκθέτει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη σειρά "Journey in the labyrinth", με 3 θεματικές ενότητες: "Move In" από τα φαράγγια της Αριζόνα, "Dissolving Travellers" από τα απειλούμενα παγόβουνα της Γροιλανδίας και "Lines" από τη Νέα Υόρκη. Η Μπέλλου εκθέτει έγχρωμες φωτογραφιών από τη σειρά "Θιβέτ… μια ανάσα απ’ το Θεό".

Info: Μουσείο Γ. Γουναροπούλου | 09/03-07/05 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ.,Παρ., Σαβ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ταξίδια του νου και Ροές

Ροές

Δύο εκθέσεις φιλοξενεί η αίθουσα τέχνης Αστρολάβος - Δεξαμενή, τα "Ταξίδια του νου" του Διονύση Ματαράγκα και τις "Ροές" του Πάνου Κόλλια. Στο μεσαίο επίπεδο της γκαλερί ο Ματαράγκας παρουσιάζει τα γλυπτο-ζωγραφικά έργα του από ξύλο, στα οποία κεντρικό πρόσωπο είναι ο ταξιδιώτης και αντικείμενα που είναι συνυφασμένα με το ταξίδι. Η κάθε σύνθεση φέρνει στην επιφάνεια εσωτερικευμένες σκέψεις, όνειρα και επιθυμίες του θεατή, θυμίζοντας συχνά τα διάσημα έργα του Μαγκρίτ.

Από την άλλη, η πρώτη ατομική έκθεση του Κόλλια έχει μουσικοεικαστικές επιρροές με στοιχεία χρονικότητας και πολυεπιπεδότητας όσον αφορά τις αφηγήσεις. Η ατμόσφαιρα των έργων του είναι αινιγματική και προσκαλεί τον θεατή να συνενώσει τα κομμάτια του παζλ σε κάθε εικόνα, προκειμένου να βιώσει μία ολοκληρωμένη ιστορία.

Info: Αστρολάβος-Δεξαμενή | 10/03-30/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 12-4 μ.μ. και 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Jupiter in Pisces

Jupiter in pisces

Αστρολογικές προβλέψεις για τον πλανήτη Δία θεωρούν ότι αυτός θα φέρει τύχη και θα προσφέρει νέες πιθανότητες για το μέλλον. Στην έκθεση οι καλλιτέχνες εξερευνούν θεματικές που σχετίζονται με τον πόθο, την οικειότητα, την στοργή, τον πόνο και την απώλεια. Διαφορετικά είδη τέχνης μελετούν τον πόθο και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτόν, τα οποία συχνά μπορεί να αποβούν καταστροφικά για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Leda Bourgogne, Eleni Christodoulou, Kristina Nagel, Spyros Rennt, Lukas Stöver

Info: Haus N Athen | 12/03-30/04 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.