148 έργα του Νίκου Εγγονόπουλου παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μια μεγάλη έκθεση του ζωγράφου και ποιητή που αναδεικνύει την εικαστική του πορεία και τη γενικότερη συμβολή του στον χώρο της ελληνικής τέχνης.

Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζει την Τετάρτη 9 Μαρτίου την έκθεση "Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού" στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. 148 έργα ανεκτίμητης αξίας προσφέρονται από τις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση, της Alpha Bank, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α. Π. Θ., της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, της Λεβεντείου Πινακοθήκης αλλά και πολλών ιδιωτικών συλλογών.

Κορυφαία έργα του ζωγράφου όπως "Ορφεύς, Ερμής και Ευρυδίκη", "Αργώ", "Οι Αδιάφθοροι" και πολλά άλλα που σημάδεψαν την ελληνική τέχνη θα κοσμούν τους χώρους του ιδρύματος, αναδεικνύοντας το πολυεπίπεδο έργο του. Ο υπερεαλιστικός τρόπος που απεικονίζει μυθολογικές φιγούρες στους πίνακές του, σε συνδυασμό με τα έντονα και φωτεινά χρώματα, δημιουργούν ονειρικές αφηγήσεις και εμπλέκουν την πραγματικότητα με τη φαντασία, με έναν τρομερά γοητευτικό τρόπο.

Νίκος Εγγονόπουλος, Συναυλία, 1960, Λάδι σε μουσαμά, 94 x 71 εκ., Συλλογή Μάκη Μάτσα
Νίκος Εγγονόπουλος, Συναυλία, 1960, Λάδι σε μουσαμά, 94 x 71 εκ., Συλλογή Μάκη Μάτσα

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς τονίζει ότι "ο Εγγονόπουλος με λογισμό και όραμα, κινείται από το παρόν στο παρελθόν, από το όνειρο στον μύθο και από την πραγματικότητα στη φαντασίωση. Αδιαπραγμάτευτα ειλικρινής και ανιδιοτελής απέναντι στη ζωή, αντιμετώπισε με θάρρος τους επικριτές και πολέμιούς του, αντιπαραθέτοντας τη ζωγραφική και την ποίησή του, οι οποίες είναι έντονα συνδεδεμένες με τα όνειρα και τους ονειρικούς μηχανισμούς, με το παράλογο και τη "ζούρλια”, μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούσε ο ίδιος. Αυτό το μυστηριακό σύμπαν εκφράζει τη δική του αλήθεια, έναν απέραντο κόσμο, που αντανακλά το πάθος του για καθετί ωραίο, αλλά και την κριτική του στάση απέναντι στα μεγάλα λάθη. Έτσι, οι μνήμες από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής έγιναν εικόνες και στίχοι με ενάργεια και συναισθηματική ένταση".

Νίκος Εγγονόπουλος, Ο Μερκούριος Μπούας, 1971, Λάδι σε μουσαμά, 55 x 45 εκ, Συλλογή Ιδρύματος Ωνάση
Νίκος Εγγονόπουλος, Ο Μερκούριος Μπούας, 1971, Λάδι σε μουσαμά, 55 x 45 εκ, Συλλογή Ιδρύματος Ωνάση

Στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης, η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ αναφέρει "αν με ρωτούσαν ποιος είναι για μένα ο απόλυτος υπερρεαλιστής (δεν λέω σουρεαλιστής για να μην στρεβλώσω την έννοια του όρου), ξένος ή Έλληνας, αδίστακτα θα απαντούσα ο Νίκος Εγγονόπουλος. Έκανε τη λέξη ως ποιητής και την εικόνα ως ζωγράφος να υπακούσουν στη δική του σύνταξη και γραμματική και να συνθέτουν μια ιδιαίτερη στοχαστική και αισθητική πραγματικότητα. Αν πάλι με ρωτούσαν ποιόν θεωρώ ποιο σπουδαίο, τον Εγγονόπουλο ποιητή ή τον Εγγονόπουλο ζωγράφο, θα έλεγα ότι η ερώτηση είναι ανεδαφική. Ο Εγγονόπουλος κάνει ποίηση ζωγραφίζοντας και δημιουργεί εικαστική τέχνη με την ποίησή του. Ο άρρηκτος αυτός συνδυασμός μου δίνει το δικαίωμα να τον ονομάσω τον απόλυτο υπερρεαλιστή που πολέμησε να πει ποιητικά ότι "η Τρίτη γύφτισσα είναι ο στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”, και ότι "τα αγάλματα κάνουν μεταφυσικές επεμβάσεις” και να ζωγραφίσει την "Μεταθανάτια αυτοπροσωπογραφία του”.

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 09/03-19/06 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ, Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. (Οκτώβριο έως Μάιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Black Paintings": Οι απόκοσμες εικόνες της Kazuna Taguchi

Η διεθνής καλλιτέχνιδα ταξιδεύει από τη Βιέννη για να μας παρουσιάσει μια σύγχρονη έκθεση που συνδυάζει τη ζωγραφική με τη φωτογραφία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2023

Καλλιτέχνες από Αθήνα και Δρέσδη παρουσιάζουν μια πολυμορφική έκθεση στο Okay initiative space

Με στόχο την προώθηση μιας διακρατικής, καλλιτεχνικής συνεργασίας, καλλιτέχνες από Αθήνα και Δρέσδη συνεργάζονται και συγκρούονται στην πολυμορφία των διαφορών στην έκθεση "TRESholds".

"100memories": Περίπατος και μια εφήμερη παράσταση αφήγησης στη Νίκαια Αττικής

Το κοινό θα περιηγηθεί στον προσφυγικό συνοικισμό της Νίκαιας και τα βήματά του θα διασταυρωθούν με αυτά των ανθρώπων που πέρασαν από τους ίδιους δρόμους -από τις ίδιες γειτονιές- στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές επιστρέφουν με αφετηρία το Athens Book Space

Ξεχωριστοί περίπατοι, συζητήσεις με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη στο πρόγραμμα των Αθηναϊκών Διαδρομών.

"Ε_ΦΥΓΑ":Η τριλογία που μιλά για την προσφυγιά γίνεται πολυμεσική εγκατάσταση

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Τζένη Μαρκέτου, τι ανακάλυψες στην έρευνά σου για τα δικαιώματα νερού στην Ελευσίνα;

Η καταληκτική εκδήλωση του "Futuring Waters" σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς παρουσιάζεται την 1η Οκτωβρίου και η εμπνεύστριά του μιλά στο "α" για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νερό της Ελευσίνας.

"Elsewhere": Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου

Η φωτογραφία του καλλιτέχνη βασίζεται σε πρωτογενές υλικό "του ορατού", που, επεξεργασμένο ψηφιακά, οδηγεί την εικόνα σε φανταστικά πεδία, αποδίδοντας με προσωπικό τρόπο την απεικόνιση μιας αόρατης πραγματικότητας.