Τελευταίες ημέρες για να απολαύσετε τη μεγάλη αρχαιολογική έκθεση "Κάλλος" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ένας θεσπέσιος καρπός για τα μάτια και το μυαλό του επισκέπτη, που συνενώνει 320 ευρήματα από όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, με έναν και μόνο στόχο: να μεταδώσει τις πολλαπλές αποχρώσεις και τα επίπεδα που συμπυκνώνονται στην έννοια του κάλλους. Μην το χάσετε.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά


Το κύκνειο άσμα του Νίκου Σταμπολίδη, προτού αφήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να αναλάβει ως (πρώτος) διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της χρονιάς αλλά και μία από τις πιο καλοστημένες κι απολαυστικές στην ιστορία του μουσείου.

Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη "Κάλλος" για τη φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων; Δεν είναι μόνον η εξωτερική ομορφιά, που άλλωστε προσδιορίζεται από τα πρότυπα της εκάστοτε εποχής. Είναι το σύνολο εκείνο που περιλαμβάνει το μέτρο, την αρμονία, τον ηρωισμό, τη δύναμη, τη σοφία και την αρετή, εξυψώνοντας κάτι στη σφαίρα του ιδανικού, πέραν της όποιας χρονικότητας – ένα σύνολο δηλαδή το οποίο είναι δύσκολα προσδιορίσιμο, αλλά αυτή η πρόκληση ήταν που κινητοποίησε τον Νίκο Σταμπολίδη και τον Δρ. Ιωάννη Φάπα, ώστε κατά τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν να κυνηγήσουν όσες αρχαιότητες θα ήταν οι καταλληλότερες για το αφήγημα που στόχευαν να παρουσιάσουν ως επιμελητές.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

Το αποτέλεσμα εγγράφεται στα 320 ευρήματα που συγκέντρωσαν από όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, με πάνω από εβδομήντα μουσεία να έχουν ανοίξει συνολικά τις συλλογές τους, καταθέτοντας τον οβολό τους για την μεγάλη έκθεση "Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά" που μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, με δυνατότητα επίσκεψης έως 16 Ιανουαρίου.

Πανέμορφοι κούροι και κόρες, φτερωτοί θεοί και απολλώνια σώματα, ρωμαλέοι αγωνιστές και λαμπερές κομμώσεις, κάτοπτρα με λαβή ή αναδιπλούμενα, τριχολαβίδες, παλέτες χρωμάτων κι άλλα σύνεργα καθημερινού καλλωπισμού απ’ την αρχαία Ελλάδα συναποτελούν ένα πλούσιο εκθεσιακό πανόραμα που προσεγγίζει την κεντρική θεματική απ’ όλες τις δυνατές πλευρές – από την καθημερινή ζωή έως τη φιλοσοφική σκέψη. 

"Όττω τις έραται". Όπως είχε επισημάνει ο Νίκος Σταμπολίδης στη συνέντευξη Τύπου, ο φιλοσοφικός στίχος της Σαπφούς που απαντάει στο αιώνιο ερώτημα του κάλλιστου, λέγοντας ότι το ομορφότερο πράγμα πάνω στη μαύρη γη είναι εκείνο που καθένας ονειρεύεται, μοιάζει να συνδέει σαν αόρατο νήμα το πολυμελές εκθεσιακό σώμα που απλώνεται σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τόσο στο Μέγαρο Σταθάτου όσο και στο κεντρικό κτίριο επί της Νεοφύτου Δούκα.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

"Μέσα από αυτή την έκθεση κάθε θεατής νομίζω θα καταλάβει ποιός είναι και ποιος θα ήθελε να είναι", είχε δηλώσει τότε ο Νίκος Σταμπολίδης. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει η ορχούμενη Λάκαινα του Καλλιμάχου που πιθανότατα βρισκόταν στην Ακρόπολη, η κεφαλή της Σφίγγας από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ο πονηρός Έρως της Βενετίας, το περίφημο αγγείο Φρανσουά αλλά και το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης απ’ τη Ρόδο, στο οποία στραγγίζει ολόγυμνη τα μαλλιά της μετά το λουτρό. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Έως 16/1 | Τετ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 15, μειωμένο εισιτ.: € 10
 

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.