Τελευταίες ημέρες για να απολαύσετε τη μεγάλη αρχαιολογική έκθεση "Κάλλος" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ένας θεσπέσιος καρπός για τα μάτια και το μυαλό του επισκέπτη, που συνενώνει 320 ευρήματα από όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, με έναν και μόνο στόχο: να μεταδώσει τις πολλαπλές αποχρώσεις και τα επίπεδα που συμπυκνώνονται στην έννοια του κάλλους. Μην το χάσετε.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά


Το κύκνειο άσμα του Νίκου Σταμπολίδη, προτού αφήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να αναλάβει ως (πρώτος) διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της χρονιάς αλλά και μία από τις πιο καλοστημένες κι απολαυστικές στην ιστορία του μουσείου.

Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη "Κάλλος" για τη φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων; Δεν είναι μόνον η εξωτερική ομορφιά, που άλλωστε προσδιορίζεται από τα πρότυπα της εκάστοτε εποχής. Είναι το σύνολο εκείνο που περιλαμβάνει το μέτρο, την αρμονία, τον ηρωισμό, τη δύναμη, τη σοφία και την αρετή, εξυψώνοντας κάτι στη σφαίρα του ιδανικού, πέραν της όποιας χρονικότητας – ένα σύνολο δηλαδή το οποίο είναι δύσκολα προσδιορίσιμο, αλλά αυτή η πρόκληση ήταν που κινητοποίησε τον Νίκο Σταμπολίδη και τον Δρ. Ιωάννη Φάπα, ώστε κατά τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν να κυνηγήσουν όσες αρχαιότητες θα ήταν οι καταλληλότερες για το αφήγημα που στόχευαν να παρουσιάσουν ως επιμελητές.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

Το αποτέλεσμα εγγράφεται στα 320 ευρήματα που συγκέντρωσαν από όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, με πάνω από εβδομήντα μουσεία να έχουν ανοίξει συνολικά τις συλλογές τους, καταθέτοντας τον οβολό τους για την μεγάλη έκθεση "Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά" που μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, με δυνατότητα επίσκεψης έως 16 Ιανουαρίου.

Πανέμορφοι κούροι και κόρες, φτερωτοί θεοί και απολλώνια σώματα, ρωμαλέοι αγωνιστές και λαμπερές κομμώσεις, κάτοπτρα με λαβή ή αναδιπλούμενα, τριχολαβίδες, παλέτες χρωμάτων κι άλλα σύνεργα καθημερινού καλλωπισμού απ’ την αρχαία Ελλάδα συναποτελούν ένα πλούσιο εκθεσιακό πανόραμα που προσεγγίζει την κεντρική θεματική απ’ όλες τις δυνατές πλευρές – από την καθημερινή ζωή έως τη φιλοσοφική σκέψη. 

"Όττω τις έραται". Όπως είχε επισημάνει ο Νίκος Σταμπολίδης στη συνέντευξη Τύπου, ο φιλοσοφικός στίχος της Σαπφούς που απαντάει στο αιώνιο ερώτημα του κάλλιστου, λέγοντας ότι το ομορφότερο πράγμα πάνω στη μαύρη γη είναι εκείνο που καθένας ονειρεύεται, μοιάζει να συνδέει σαν αόρατο νήμα το πολυμελές εκθεσιακό σώμα που απλώνεται σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τόσο στο Μέγαρο Σταθάτου όσο και στο κεντρικό κτίριο επί της Νεοφύτου Δούκα.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

"Μέσα από αυτή την έκθεση κάθε θεατής νομίζω θα καταλάβει ποιός είναι και ποιος θα ήθελε να είναι", είχε δηλώσει τότε ο Νίκος Σταμπολίδης. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει η ορχούμενη Λάκαινα του Καλλιμάχου που πιθανότατα βρισκόταν στην Ακρόπολη, η κεφαλή της Σφίγγας από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ο πονηρός Έρως της Βενετίας, το περίφημο αγγείο Φρανσουά αλλά και το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης απ’ τη Ρόδο, στο οποία στραγγίζει ολόγυμνη τα μαλλιά της μετά το λουτρό. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Έως 16/1 | Τετ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 15, μειωμένο εισιτ.: € 10
 

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του φετινού 18ου Athens Digital Arts Festival

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας ενηλικιώνεται και επιστρέφει για τη 18η ετήσια διοργάνωσή του στο κέντρο της Αθήνας.

20/05/2022

O "Όμορφος Νότος" στο Ξενοδοχείο King George

Η ομαδική έκθεση "beautiful south" πουθα φιλοξενηθεί στο λόμπι του ξενοδοχείου King George, αναδεικνύει τη διπλή ταυτότητα του ξενοδοχείου ως ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο που επιχειρεί να γεφυρώσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε σύμπραξη με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα"

Η πρωτότυπη "ανάγνωση" που προτείνει η διπλή παρουσίαση εξετάζει την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".

"Ο σπόρος" αλχημιστή Πάνου Τσάγκαρη στην γκαλερί "Kalfayan"

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελούμενη από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, παρουσιάζεται στην γκαλερί "Kalfayan" στο Κολωνάκι.

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".