Η Επανάσταση του ’21 βάζει χρώμα στους τοίχους της Αθήνας: Δείτε τις νέες τοιχογραφίες που έγιναν

Ο Λόρδος Βύρωνας του Cacao Rocks στη γειτονιά του Ψυρρή, ο «Νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» που αγναντεύει την Ακρόπολη, το «Πάνθεον» των Αγωνιστών στην Κυψέλη και άλλα πολύχρωμα, εντυπωσιακά έργα από γνωστούς street artists που αναβαθμίζουν την πόλη μας με το πρόγραμμα αναθέσεων του Δήμου Αθηναίων.

Τοιχογραφίες Δήμος Αθηναίων Επανάσταση


"Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου" αγναντεύει την Ακρόπολη από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Μετς, ενώ το "Πάνθεον" των Αγωνιστών του ’21 με την Μπουμπουλίνα, τον Κολοκοτρώνη και τον Κανάρη συντροφεύουν τους μαθητές στο 133ο Δημοτικό Σχολείο, στην Κυψέλη. Παράλληλα, ο Λόρδος Βύρωνας του Cacao Rocks κοσμεί εδώ και λίγες ημέρες ένα κτίριο στου Ψυρρή, στη συμβολή των οδών Τομπάζη και Λεοχάρους, συμπληρώνοντας το σύνολο τοιχογραφιών –μαζί με το πολύχρωμο έργο που είχε ήδη φιλοτεχνηθεί στο 104ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, με έμπνευση το έργο "Ερωτόκριτος και Αρετούσα" του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου, αλλά και την τοιχογραφία στο 18ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών με στίχους του Ανδρέα Κάλβου–, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με την Urban Act και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα διακόσια χρόνια απ’ την έναρξη της Επανάστασης.

Τοίχοι σχολείων και άλλων κτιρίων που ρήμαζαν στο χρόνο πέταξαν από πάνω τους το γκρίζο του μπετόν κι απέκτησαν νέα, ευχάριστη όψη, θυμίζοντας ότι όταν η πόλη μας είναι όμορφη, το ίδιο όμορφα αισθανόμαστε κι εμείς. Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Culture is Athens εντάσσεται στο τριετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, που στοχεύει στην αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον οι street art παρεμβάσεις, πέρα από τα δημόσια κτίρια, επεκτείνονται σε ιδιωτικά, σε τοίχους ιδρυμάτων και άλλων φορέων, καθώς μέσω ανοιχτού καλέσματος κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να δει το ακίνητό του να αποκτά ένα υπέροχο έργο τέχνης.

"Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να συνδέει τη σύγχρονη τέχνη με το αστικό τοπίο, υλοποιώντας και τη νέα χρονιά ένα δυναμικό πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών", δήλωσε σχετικά ο Κώστας Μπακογιάννης. "Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την ανοιχτή προς όλους μορφή τέχνης να δώσουμε περισσότερο χρώμα, καλαισθησία και ποιότητα στον δημόσιο χώρο, με έμφαση όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές της πόλης μας". Τον σχεδιασμό και την εποπτεία του προγράμματος είχε η ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων στον τομέα του Πολιτισμού, Κατερίνα Κοσκινά.

Τοιχογραφίες Δήμος Αθηναίων Επανάσταση

Τοιχογραφίες Δήμος Αθηναίων Επανάσταση Cacao Rocks

Σημαντικοί καλλιτέχνες έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους –νόμιμα και επί πληρωμή– στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, όπως ο Cacao Rocks που αναφέραμε, οι Kez και Same84 που είχαν υλοποιήσει επίσης την παρέμβαση στην Ελευσίνα (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ένα χρόνο πριν), ο street artist Gospel και ο καλλιτέχνης Λεωνίδας Γιαννακόπουλος. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι στο να επεξεργαστούν τη θεματική της επανάστασης, το ρόλο και τη σημασία της στο σήμερα, ώστε να παρουσιάσουν εικόνες δυναμικές και επίκαιρες στο δημόσιο χώρο της πόλης. Οι περιοχές και η ταυτότητά τους έπαιξαν, φυσικά, το ρόλο τους, όπως στο γεγονός ότι στο "Πάνθεον" του 133ου Δημοτικού Σχολείου συμπεριλαμβάνεται ο Κανάρης που έζησε για ένα διάστημα της ζωής του στην Κυψέλη.

"Μέσα από το έργο μου θέλησα να εκφράσω την επανάσταση, όπως θα ήθελα να γίνει ακόμη και στις μέρες μας: Ένας νέος να δίνει το ρυθμό της", επισημαίνει για το θέμα της εικαστικής του παρέμβασης ο Same84, ενώ ο Cacao Rocks αναφέρει από πλευράς του: "Ευχαριστώ πολύ τον Δήμο Αθηναίων για την έμπνευση και τη συνεισφορά στην υλοποίηση αυτού του έργου. Με αυτή την κίνηση, δημιουργούμε ένα σύγχρονο μνημείο για τον φιλελληνισμό και τιμούμε την προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα, που έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα και την ελευθερία".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.