Ώρα να υποδεχτούμε το 2022 με καλή διάθεση: Συγκεντρώσαμε τα πιο πρωτότυπα γούρια για εσάς και τους αγαπημένους σας

Κάθε γούρι και μια ιστορία: Συγκεντρώσαμε τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις από μουσεία, γκαλερί, designers και φιλανθρωπικά σωματεία, ώστε να υποδεχτείτε το νέο έτος με καλοτυχία και καλλιτεχνικό αέρα.

Γούρια 2021

Τo γούρι είναι ένα αντικείμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με πολιτισμικά στοιχεία αιώνων, συμβολισμούς και δοξασίες για τη ζωή και την μεταθανάτια πορεία της. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να σπάνε στο κατώφλι κάθε νέας τους κατοικίας ένα ρόδι, με την ελπίδα να φέρει ευημερία. Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι το γούρι φέρνει τύχη στην επόμενη "κατοικία" του κατόχου του, ενώ στον Μεσαίωνα, τα γούρια - ταλισμάν θεωρούνταν ότι φέρουν μαγικές ιδιότητες και προστατεύουν από τα κακά πνεύματα.  

Εκτός όμως από τα πιο κλασσικό γούρια, σε σχήμα ροδιού ή το περίφημο"μάτι" που ξεκίνησε την πορεία του από την Μέση Ανατολή ως φυλαχτό, συλλέξαμε πρωτότυπες επιλογές από πολιτιστικούς οργανισμούς, designers και φιλανθρωπικές δράσεις, για να δωρίσετε, εν όψει της Πρωτοχρονιάς, στους αγαπημένους σας και στους εαυτούς σας, με την ελπίδα της μετάδοσης των θετικών τους ιδιοτήτων στους παραλήπτες.

Γούρια - μουσείο Ακρόπολης

Η Αρχαία Ελλάδα εμπνέει τα γούρια του Μουσείου Ακρόπολης 

Τα φετινά γούρια και κοσμήματα που προτείνει το Μουσείο της Ακρόπολης (€19-€32) είναι εμπνευσμένα από συμβολισμούς της Αρχαίας Ελλάδας και από εκθέματα που βρίσκονται τοποθετημένα σε αίθουσες του μουσείου. Κρεμαστό κόσμημα σε σχήμα ροδιού από επιχρυσωμένο ορείχαλκο, με πηγή έμπνευσης το κόκκινο ρόδι που προσφέρει Κόρη στην θεά Αθηνά, διακοσμητικό περιστέρι, με πηγή έμπνευσης την "Κόρη της Λυών", διακοσμητικό κυδώνι, σύμβολο γονιμότητας στην Αρχαία Ελλάδα, εξαιτίας των σπόρων του και διακοσμητικό μήλο, σαν εκείνο που κρατάει το έκθεμα του μουσείου "Κόρη με το μήλο". 

Εναλλακτικά, αν αναζητάτε ένα ευφάνταστο διακοσμητικό στοιχείο με βαθιές ρίζες, τα κεραμικά στολίδια σε σχήμα καμπάνας και ροδιού, με πηγή έμπνευσης τα ζωγραφιστά σχέδια των πήλινων σφονδυλίων, που χρονονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ και αφιέρωναν οι μελλόνυμφες, τόσους αιώνες πριν, στο Ιερό της Νύμφης του Γάμου, είναι μία ακόμη όμορφη επιλογή.  

Μήλο της Έριδος- Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Photo: Paris Tavitian

 

Κρεμαστός καθρέφτης-κολιέ και το … "μήλο της Έριδος" στα φετινά γούρια του "Cycladic Shop" 

Η έκθεση "Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά" καθώς και μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης δίνουν την αφορμή για να δημιουργηθούν τα φετινά του γούρια και να υποδεχτούμε το 2022 με κάλλος και γούστο.

Για φέτος, οι δύο επιλογές είναι ο κρεμαστός καθρέφτης (€75) που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το γυναικείο φύλο και το επιτραπέζιο μήλο, επίσης σύμβολο της ομορφιάς, αφού ανατρέχοντας πίσω στους αιώνες ανασύρουμε μύθους για την θεά του έρωτα και της ομορφιάς, Αφροδίτη, αλλά και το "Μήλο της Έριδος" (€36), που έδωσε ο Πάρης στην θεά, προκαλώντας τη ζηλοτυπία της θεάς Ήρας και Αθηνάς. Οι αγορές σας μπορούν να γίνουν και online στο: www.cycladic.gr  (με κατ' οίκον αποστολή).

Γούρι - Ιστορικό Μουσείο

 

Ένα ξεχωριστό φύλλο στεφανιού το γούρι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το φετινό γούρι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου είναι αφιερωμένο στη Σμύρνη και τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Αφορμή στάθηκε η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  

Το "φύλλο", είναι χαραγμένο, όπως και όλα τα φύλλα του στεφανιού που φιλοτεχνήθηκε ως προσφορά στον Αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο με πρωτοβουλία του Χρυσοστόμου Σμύρνης και αναγράφουν τα ονόματα των κυριότερων πόλεων της Ιωνίας, που απελευθερώθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια της αρχιστρατηγίας του (1919-1920).  Μπορείτε να βρείτε το γούρι στο Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13) και στο e-shop: www.nhmuseum-shop.gr 

Ρόδι - Μέγαρον Shop

Γούρι 2022- Μέγαρον Shop

Χειροποίητα γούρια, ζωγραφισμένα στο χέρι από το Μέγαρο Μουσικής

Στο ανανεωμένο MShop του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πέρα από τα ιδιαίτερα καλαίσθητα αντικείμενα και δώρα (όλα ειδικά φτιαγμένα για το κατάστημα και πολλά ζωγραφισμένα στο χέρι), ξεχωρίζουν τα φετινά γούρια με κεντρικό υλικό το plexiglass για ραφιναρισμένη αισθητική, και ταυτόχρονα περασμένα από τα χρώματα των ζωγράφων του.

Το ρόδι, είναι ζωγραφισμένο με τέμπερα σε χαρτί (€45), ενώ το γούρι σε σχέδιο ματιού "στο χέρι από τη Δανάη" (€20).

Ενδιάμεσα, αν το πρόγραμμα της παραμονής της νέας χρονιάς περιλαμβάνει επίσκεψη του Μεγάρου, περιηγείστε στον καινούργιο χώρο εξερευνώντας νέες προσθήκες, όπως χειροποίητα κηροπήγια, χριστουγεννιάτικα στολίδια και ιδιαίτερα κρασιά. Πληροφορίες και ώρες λειτουργίας: www.megaron.gr

Γούρια 2022 - Εθνικό Θέατρο

"Αρώματα μνήμης" λουλουδιών για καλή τύχη από το Εθνικό Θέατρο

Εμπνευσμένα από τη Μικρασιατική καταστροφή και την παράσταση "Το αγόρι στο θεωρείο" της Αγγελικής Δαρλάση, τα γούρια του Εθνικού Θεάτρου για το 2022, με την υπογραφή της σχεδιάστριας Θεοφανούς Κανδαλέπα, έχουν ως σύμβολα δύο λουλούδια, το μαύρο κοράλι και το τριαντάφυλλο, και τα δύο προσεχτικά σκαλισμένα.

Εναλλακτική επιλογή για δώρο είναι τα επίσης σχεδιασμένα με βάση τις παραστάσεις του Θεάτρου ημερολόγια, όλα διαθέσιμα στο www.eshop.n-t.gr αλλά και στα πωλητήρια κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.

Eleni Marneri gallery - γούρια 2022

Οι προτάσεις της ευφάνταστης "Eleni Marneni Gallery"

Στην γκαλερί της Μαρνέρη στην Ακρόπολη (Λεμπέση και Πορίνου, Μακρυγιάννη, στάση μετρό "Ακρόπολη") που ξεχωρίζει για τα πρωτότυπα concept κοσμημάτων και αντικειμένων που φιλοξενεί, όπως συμβαίνει και στην τρέχουσα έκθεση με κοσμήματα σε κρυφούς "κήπους", τα πολύχρωμα φτερώματα των πράσινων  παπαγάλων που θα βρείτε –σύμβολα επικοινωνίας και δράσης–, όπως και τα κρεμαστά περιστέρια, σύμβολα αγνής ομορφιάς, είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να υποδεχθείτε τη νέα χρονιά. Είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένα από εντυπωμένο αλουμίνιο για αισιόδοξο στολισμό των τοίχων του σπιτιού σας.

Στην λίστα με τα γούρια (€20-€85), ξεχωρίζει, σε μορφή μπρελόκ το "two birds" ενώ σε μορφή κολιέ – κοσμήματος το "Bee your best self", τα κρεμαστά κολιέ "2gether", "22wings" και "Devil heart".

Άλλες επιλογές που έχουμε, το "charm 22" και το "aquarella eyes", με τις ονομασίες να μας παραπέμπουν στα αποτυπωμένα φτερώματα και τα νοήματα για τη νέα χρονιά. Για εικονική περιήγηση στον κόσμο του κοσμήματος για την νέα χρονιά της γκαλερί "EleniMarneni" επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:   www.elenimarneri.com

Sealed Earth Ceramic - γούρι 2022

Ceramics art: Όταν η κεραμική τέχνη … φέρνει γούρι 

Η φιλοσοφία του στούντιο τέχνης - γκαλερί "Sealed Earth Ceramic” (Ερεχθείου 22, Αθήνα) είναι εμπνευσμένη από την καταδίκη οποιασδήποτε κοινωνικής ανισότητας.

Τα γούρια που έχουν σχεδιαστεί από τους καλλιτέχνες της γκαλερί, προτάσσουν ένα μεγάλο "Όχι" και "Αρκετά" ως μήνυμα αντίστασης στην ομοφοβία, την "τελειομανή" εικόνα που περιχαρακώνει το γυναικείο φύλο, τις διακρίσεις στο χρώμα του δέρματος αλλά και σε διάλογο με τις πρόσφατες γυναικοκτονίες στη χώρα μας.  Για μία εικονική περιήγηση online στις εναλλακτικές προτάσεις παραγγελία επισκέπτεστε τη σελίδα: www.sealedearth.art.gr

κολιέ -γούρι - Σύλλογος Ελπίδα

Και φέτος τα Χριστούγεννα ας μοιράσουμε την αγάπη...

Ο Σύλλογος "Ελπίδα" που για 30 χρόνια έχει ως σύνθημά του την ευαισθητοποίηση και τον εναγκαλισμό των παιδιών με καρκίνο, με αφορμή τη νέα χρονιά προτείνει για το 2022 ένα γούρι, το οποίο σχεδιάστηκε από την Β’ Αντιπρόεδρο του Συλλόγου σχεδιάστρια κοσμημάτων, Μαριάννα Λαιμού.

Μπορείτε να επιλέξετε από τη γκάμα τεσσάρων χρωμάτων, αφού κυκλοφορεί σε χρυσό, μπλε, πράσινο και κόκκινο αλλά και μεταξύ των διαφόρων μορφών, αφού θα το βρείτε ως κολιέ, σκουλαρίκια, βραχιόλι, μπρελόκ και επιτραπέζιο διακοσμητικό. "Με ένα μόνο κλικ" στο www.eshop.elpida.org  διαλέγουμε το γούρι (ή και οποιοδήποτε επιπλέον δώρο) που μας εκφράζει περισσότερο και ενισχύουμε την προσπάθεια του Σωματείου.

Γούρι 2022- Λύκειο Ελληνίδων

Ένα ιδιαίτερο γούρι για "τις αλησμόνητες πατρίδες" από ορείχαλκο και ασήμι

Αυτή είναι η αφιέρωση του Λυκείου Ελληνίδων για τη φετινή χρονιά από την οποία εμπνεύστηκε η σχεδιάστρια – κατασκευαστής του Μαρία Λιώνη, το γούρι για το 2022. Το γούρι αυτό είναι εμπνευσμένο από κόσμημα που φορούσαν στα Αλάτσατα Σμύρνης, την πόλη που ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από Έλληνες μετανάστες οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επί Τουρκοκρατίας.

Κυκλοφορεί σε ορείχαλκο ή ασήμι 925 και διατίθεται ως κόσμημα λαιμού, καρφίτσα, αλλά και ως βάση πλεξιγκλάς και επιτραπέζιο διακοσμητικό στοιχείο. Λεπτομέρεια, που το ξεχωρίζει, είναι ότι εσωτερικά φέρει μπορντούρα - σφραγίδα της δημογεροντίας των Αλατσάτων.  Για πληροφορίες ή/και διάθεση μπορείτε να απευθυνθείτε στο πωλητήριο του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 7Α) και στα τηλ. 210 - 3611607, 210 – 3639704 και 210 – 3628978

Ευχόμαστε, τα γούρια που θα επιλέξετε για να στολίσουν τις οικείες και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να φέρουν λίγη από τη λάμψη τους στη φετινή χρονιά. 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (15-21/4)

Η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, αφιέρωμα σε δύο σημαντικούς Ελευσίνιους καλλιτέχνες και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Στέλιο Φαϊτάκη ετοιμάζει η Roma Gallery

Έλληνες δημιουργοί τιμούν τον ταλαντούχο ζωγράφο που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2023.

Εικαστικοί διερευνούν τη θεραπευτική ιδιότητα ενός "μεταβατικού αντικειμένου"

Η νέα ομαδική έκθεση του T.A.F. / the art foundation αναλύει έναν σημαντικό όρο της ψυχολογίας.