Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης: Η νέα έκθεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος ξεκινάει μέσα στις γιορτές

Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος



Ποιά είναι τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης; Πότε ξεκινά και ποια είναι η διάρκεια της λειτουργίας τους; Ποιοί παράγοντες επηρέασαν τη λειτουργία τους; Ποιά είναι η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση;

Μιαν νέα έκθεση αρχείων με τίτλο "Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης" προλαβαίνει στο τσακ την εκπνοή του έτους και προστίθεται στο εορταστικό πρόγραμμα που προσφέρει το σύμπλεγμα του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Οι επισκέπτες πέραν του απαστράπτοντος σκηνικού που έχουν να απολαύσουν, με τα στολισμένα δέντρα, το παγοδρόμιο και τις φωτεινές εγκαταστάσεις στο Πάρκο, μπορούν να περιηγηθούν στα ακριβοθώρητα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, τα οποία ξεδιαλέχτηκαν και παρουσιάζονται στο πλαίσιο της επετείου για το '21.

Το συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης αναφέρει: "Η εγκατάσταση και λειτουργία τυπογραφείων στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο ξεκινά λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη του Αγώνα. Καθώς πρόκειται για -σχεδόν στο σύνολό τους- βραχύβια εγχειρήματα, τα τυπογραφεία γίνονται γνωστά και καθιερώνονται ιστορικά από τους τόπους όπου λειτουργούν: Καλαμάτα, Κόρινθος, Ύδρα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Ψαρά, Ναύπλιο, Αίγινα. Τα τυπογραφεία από το 1821 έως το 1827 υπηρετούν ποικιλοτρόπως τους σκοπούς της Επανάστασης παρά τις δυσκολίες σε θέματα τόσο τεχνικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Σαράντα τέσσερα μικρά κατά το μάλλον ή ήττον βιβλία, επτά εφημερίδες και τουλάχιστον διακόσια είκοσι μονόφυλλα αποτελούν την παραγωγή των τυπογραφείων αυτών". 

Αντιπροσωπευτικά δείγματα εξ αυτών παρουσιάζονται από 27 Δεκεμβρίου, μαζί με ένα άλλο, αυτόνομο αλλά συγκοινωνούν (ιστορικά) σώμα αρχείων. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο "Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους", που παρουσιάζεται παράλληλα στο κοινό, με έργα Έργα επιφανών στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (Λοκ, Βολταίρος, Εγκυκλοπαιδιστές, Μπεκαρία, κ.ά.), συνδυαστικά με τις μεταφράσεις τους στα ελληνικά από εξίσου σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Ευγένιος Βούλγαρης, Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.