Εγκαινιάστηκε το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων

Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων


Πριν από μερικούς μήνες, στον απόηχο του ελληνικού metoo, ανακοινώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων η σύσταση μια νέας αντιδημαρχίας για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, με την Άννα Ροκοφύλλου να αποχωρίζεται τον ΟΠΑΝΔΑ για να αναλάβει τα ηνία. Ο πρώτος καρπός απ’ αυτό το μέτωπο της δημαρχίας είναι η δομή που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας: είναι το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων στη γειτονιά του Αγίου Μελετίου.

Η νέα δομή απευθύνεται σε ενήλικες –ανεξαρτήτως φύλου– που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, σε άτομα που είναι αποδέκτες κακοποιητικής συμπεριφοράς εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και σε όλους όσοι έχουν υπάρξει θύματα πολλαπλών διακρίσεων, όπως πρόσφυγες, ΑμεΑ κ.ο.κ. Είναι, κοινώς, μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε κατατρεγμένο της κοινωνίας μας, "ένα σπίτι, ένα καταφύγιο για όσους το χρειαστούν", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης.

"Όπως έχει παρατηρηθεί, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες φαίνεται ότι είναι περισσότερο αφορμές για τη διάπραξη εγκλημάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, παρά γενεσιουργοί παράγοντες", δήλωσε η κα Σακελλαροπούλου, "κι αυτό διότι αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται μέσα σε ένα ήδη καθορισμένο κοινωνικό πλαίσιο, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η κυριαρχία των πατριαρχικών δομών, ο προκαθορισμός των έμφυλων ρόλων και οι διακρίσεις μεταξύ των φύλων". Από τα στερεότυπα οπλίζει το χέρι κατά των βαλλόμενων κοινωνικών ομάδων και μια θεσμική απάντηση, όπως η ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου, πέρα από πρακτική έχει και συμβολική αξία.

 

Στο νεοσύστατο Κέντρο οι υπηρεσίες θα προσφέρονται δωρεάν και θα διέπονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας. Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα παρέχει καθημερινά κοινωνική, ψυχολογική και νομική συμβουλευτική υποστήριξη σε θύματα βίας, ενώ όταν κρίνεται απαραίτητο, οι υπεύθυνοι της δομής πρόκειται να κινούν τις διαδικασίες για παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή σε κέντρα υγείας, σε αρμόδιους φορείς για επιδόματα (π.χ. πρόνοιας). Ανάμεσα στις κύριες υπηρεσίες του Κέντρου είναι, επίσης, η προώθηση των θυμάτων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να επιτύχουν μια νέα αρχή.

Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων

"Το νέο αυτό Κέντρο του Δήμου θα λειτουργεί πολυεπίπεδα, σε μια προσπάθεια να χτυπήσουμε τις ανισότητες στη ρίζα τους: Στα στερεότυπα", σημείωσε η αντιδήμαρχος Άννα Ροκοφύλλου, συμπληρώνοντας ότι "σχεδιάζονται δράσεις, πλήρως εναρμονισμένες με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, που θα συμβάλλουν στην ένταξη των πολιτικών του δήμου υπό την οπτική του φύλου, ώστε το "νοικοκύρεμα” των νοοτροπιών να ξεκινά από το σπίτι μας".

Πώς μπορώ να επισκεφθώ το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων;

Η νέα δομή του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Λήθης 2 και το γραφείο υποδοχής λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ.-5 μ.μ.). Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2108625355, είτε ηλεκτρονικά στο KentroKatapolemisisDiakriseon@athens.gr.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.