Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και δυνατές πρεμιέρες διαδικτυακά

Πέρα από το καθιερωμένο τουρ στις προθήκες της πόλης, δράσεις και παρουσιάσεις έρχονται στους δέκτες μας. Διαλέξαμε τα σημαντικότερα για να συντονιστείτε.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και δυνατές πρεμιέρες διαδικτυακά

Παραδοσιακά, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου είναι μια ανοιχτή γιορτή για την πόλη και όσους αγαπούν τον πολιτισμό: μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι συντονίζονται στο διεθνές κάλεσμα και αναμένουν τους επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνοντας παράλληλα δράσεις υπό τη γενική θεματική που έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» είναι το θέμα που επιλέχθηκε φέτος και, μοιραία, μετά απ’ το οδυνηρό πάγωμα της δεύτερης καραντίνας, η ανάγκη να δούμε εκ νέου το ρόλο των μουσείων στην κοινωνία κρίνεται πιο απαιτητική από ποτέ.

Ευτυχώς, η άρση των μέτρων με την πρόσφατη επαναλειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων πρόφτασε φέτος τον εορτασμό της ΔΗΜ, οπότε μπορούμε να προβούμε στο καθιερωμένο τουρ στους μεγάλους οργανισμούς της πόλης, να πάμε λόγου χάρη μια βόλτα απ’ το Μουσείο Ακρόπολης (μάλιστα, οι αρχαιολόγοι αναμένουν τους επισκέπτες στο επίπεδο της ανασκαφής), να επισκεφθούμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου διοργανώνονται περιηγήσεις στην προϊστορική συλλογή, ή να επισκεφθούμε την νέα Εθνική Πινακοθήκη εντελώς δωρεάν. Την ίδια στιγμή, δε, δράσεις και παρουσιάσεις κάνουν πρεμιέρα διαδικτυακά. Διαλέξαμε τα σημαντικότερα για να συντονιστείτε (το αναλυτικό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ).

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Το τιμώμενο μουσείο σε «Επανασύσταση»

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και δυνατές πρεμιέρες διαδικτυακά - εικόνα 1

Την περίοδο της πανδημίας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο προσπάθησε να αναβαθμίσει το ψηφιακό του περιεχόμενο με νέα ιστοσελίδα και περισσότερο ενεργή δράση στα social media, ενώ από τις 18 Μαΐου κάνει πρεμιέρα η ψηφιακή περιήγηση 360ο στην έκθεση «Επανασύσταση 21», δίνοντας την πρώτη γεύση από το επετειακό αφιέρωμα που ετοιμάστηκε: 80 τεκμήρια φωτίζου αθέατες πλευρές της Επανάστασης, τον τρόπο ζωής της τότε εποχής, τα γεγονότα, τον οπλισμό του Αγώνα και τον Τύπο κατά την επαναστατική περίοδο, μεταξύ άλλων. Τα διαδραστικά εκθέματα είναι το ατού της έκθεσης, με πιο ενδιαφέρον παράδειγμα την διαδραστική εκδοχή της «Χάρτας του Ρήγα».

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Κλικ στην παιδική ματιά

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και δυνατές πρεμιέρες διαδικτυακά - εικόνα 2

Στον απροσδόκητα ταλαντούχο κόσμο της παιδικής φαντασίας εισάγει τους (ψηφιακούς) επισκέπτες του το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάζοντας επ’ αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το σύνολο των έργων που κατατέθηκαν στον φετινό παιδικό διαγωνισμό που έτρεξε μέσα στην καραντίνα. Απαντώντας στον επετειακό και συνάμα καθημερινά απτό τίτλο «Καθημερινοί Ήρωες», πάνω από 6.000 παιδιά έλαβαν μέρος, 36 εκ των οποίων ήταν οι νικητές και 96 οι διακριθέντες. Τα έργα θα είναι διαθέσιμα από τις 18 Μαΐου έως τέλος Αυγούστου.

Collections Network: 11 συλλογές του Δήμου Αθηναίων δικτυώνονται

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και δυνατές πρεμιέρες διαδικτυακά - εικόνα 3

Μια πρωτότυπη κι αρκετά ενδιαφέρουσα «συζήτηση» αναπτύσσει ο Δήμος Αθηναίων διαδικτυακά, επ’ αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων: έντεκα πολιτιστικοί φορείς που ανήκουν στο δυναμικό του (από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης, τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες της πόλης έως τις συλλογές του ΟΠΑΝΔΑ) ανταλλάσσουν εκθέματα, παρουσιάζοντάς τα εκ νέου, από μια διαφορετική σκοπιά. Εκπαιδευτικές κάρτες διάδρασης, αφηγήσεις, εναλλακτικές εικαστικές παρουσιάσεις, πρωτότυπες ιστορίες και σύντομες ξεναγήσεις γεννήθηκαν από το πρότζεκτ, το οποίο παρουσιάζεται μέσω ενός διαδραστικού χάρτη.

Επιγραφικό Μουσείο: Φόρος τιμής στους νοσηλευτές και το σύστημα υγείας

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και δυνατές πρεμιέρες διαδικτυακά - εικόνα 4

Το επιτύμβιο μνημείο του Αριστοκράτη, συλλογή Επιγραφικού Μουσείου Ένα σύντομο αλλά περιεκτικό και εμπεριστατωμένο κείμενο δημοσιεύει το Επιγραφικό Μουσείο στην ιστοσελίδα του, συνοδεία μερικών επιγραφών που βρίσκονται στις συλλογές του, προκειμένου να δείξει το έργο των δημόσιων γιατρών στην αρχαιότητα, καθώς και τις τιμές που τους απονέμονταν για τις υπηρεσίες τους, ειδικά κατά τη διάρκεια πολέμων και επιδημιών. Η παρουσίαση «Θεραπεύων φιλοτίμως» είναι ένας φόρο τιμής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές όλου του κόσμου.

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη: Ξενάγηση στη γυναικεία πλευρά της Επανάστασης

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και δυνατές πρεμιέρες διαδικτυακά - εικόνα 5

Την γυναικεία παρουσία στα χρόνια της Επανάστασης αναδεικνύει η νέα έκθεση του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη με εκατό έργα και αντικείμενα μεγάλης σημασίας από τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη. Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος, Φώτης Παπαθανασίου, αναλαμβάνει να ξεναγήσει διαδικτυακά το κοινό στο περιεχόμενο και τη φιλοσοφία της έκθεσης, εστιάζοντας στο κίνημα του Φιλελληνισμού και στους πολύπλευρους ρόλους των γυναικών κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η ξενάγηση θα προβληθεί μέσω FB στις 5 μ.μ., ανήμερα της ΔΗΜ.

Atopos: Schrödinger’s Revolution

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και δυνατές πρεμιέρες διαδικτυακά - εικόνα 6
«Octopuses and Legs», Eva Giannakopoulou

Τα «κλειστά» εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ναι μεν ελάφρυναν το συλλογικό ψυχισμό από μια εκκρεμότητα χρόνων, αλλά την ίδια στιγμή γέννησαν ένα καινοφανές παράδοξο: κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, οι πολίτες βίωσαν τα βαρυσήμαντα θυρανοίξια αποκλειστικά και μόνο από το φακό των δημοσιογράφων.

Αυτή η σχέση μεταξύ αναπαράστασης, πραγματικότητας και μουσειακού θεσμικού ρόλου αποτέλεσε πηγή για την διαμόρφωση του πρώτου πρότζεκτ που παρουσιάζει ο εικαστικός-ιστορικός Αλέξης Φιδετζής, ως προσκεκλημένος επιμελητής του Atopos για το πρόγραμμα της επετειακής χρονιάς: η ψηφιακή έκθεση-δράση «Schrödinger’s Revolution» συγκεντρώνει επτά πρωτότυπα έργα από επιδραστικά ονόματα της σύγχρονης τέχνης, με θέμα τις ιστορίες και τις ταυτότητες των σωμάτων, πάνω στα οποία εγγράφεται η επαναστατική φαντασίωση. Όλα τα έργα έχουν μετατραπεί σε NFT (ένα νέο εργαλείο που εξασφαλίζει τη μοναδικότητα των έργων στην ψηφιακή αγορά κι είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα των ημερών παγκοσμίως).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στη σοφίτα" με τον Camille Blatrix

Ο καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκθεση in the attic" στο The Intermission.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

Εγκαίνια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου και την περιοδική έκθεση "τάφῳ κτερίζειν"

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου και την περιοδική έκθεση "τάφῳ κτερίζειν" εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Φωτιά και νερό συναντιούνται στο έργο της Ελένης Μυλωνά

Το "Fire in the Lake", που προσεγγίζει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

"Με βελόνι και κλωστή": Η αιώνια παράδοση της κεντητικής

Ο ΟΠΑΝΔΑ και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζουν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" μια έκθεση που εξερευνά το διαχρονικό έθιμο του κεντήματος, στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση.

Τα τριαντάφυλλα πρωταγωνιστούν στην έκθεση "Sub Rosa" της Τζοάνα Πιοτρόβσκα

Μια σειρά από "άντι" πλαίσια που περιέχουν τις εικόνες τριαντάφυλλων φωτογραφημένων από την εικαστικό Τζοάνα Πιοτρόβσκα, εκτίθεται στο σχεδιαστικό στούντιο Formafantasma σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Καλλιτεχνικό Οργανσμό "Arch".

Καλειδοσκοπικά μοτίβα συνομιλούν με τη συλλογή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου

Η εικαστικός Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα εγκαινιάζει στο μουσείο την έκθεση "Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως" στα τέλη του Ιούλη.

Παράλληλες δράσεις για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στα Χανιά

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει δύο εργαστήρια με θέμα τη νυχτερινή φωτογραφία και τη φωτογραφία της φύσης, καθώς και τον φωτογραφικό μαραθώνιο.