To Μουσείο Μπενάκη οργανώνει διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση του Αλί Μπανισάντρ

Τι κοινό έχει ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους ζωγράφους που μεταφράζει τις βίαιες παιδικές του αναμνήσεις σε εκρηκτικούς πίνακες με τα κεραμικά κινεζικής τέχνης; Ένα ιδιαίτερο μπλε χρώμα είναι η απάντηση.

To Μουσείο Μπενάκη οργανώνει διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση του Αλί Μπανισάντρ

Τι κοινό έχει ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους ζωγράφους που μεταφράζει τις βίαιες παιδικές του αναμνήσεις σε εκρηκτικούς πίνακες με τα κεραμικά κινεζικής τέχνης από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη; Το χρώμα ultramarine απαντά ο τίτλος και το περιεχόμενο της έκθεσης που φιλοξενεί πίσω απ’ τις κλειστές του θύρες το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού («Ultramarinus – Beyond the Sea / Πέρα από τη θάλασσα»»), η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινό μέσω διαδικτυακής ξενάγησης από την επιμελήτρια Πολύνα Κοσμαδάκη, τη διευθύντρια της γκαλερί Thaddaeus Ropac που εκπροσωπεί τον καλλιτέχνη, Ξένια Γερουλάνου, και τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργη Μαγγίνη.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στη γνωστή από τα μεσαιωνικά χρόνια μπλε χρωστική ουσία που προκύπτει από το ορυκτό lapis lazuli και κατά ένα ιδιαίτερο τρόπο μοιάζει να αποκρυσταλλώνει τις αποχρώσεις του νερού και του ουρανού. Με όχημα αυτό το μοναδικό χρώμα, καθώς και τους συμβολισμούς που έλαβε ανά τα χρόνια, επιστρατεύεται ένα ταξίδι μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, ανατολής και δύσης, όπου η καλλιτεχνική πορεία του Μπανισάντρ ξεδιπλώνεται ως πρωταγωνιστής.

To Μουσείο Μπενάκη οργανώνει διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση του Αλί Μπανισάντρ - εικόνα 1

Γεννήθηκε στην Τεχεράνη, ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν, ενώ τα έργα του εκτέθηκαν πρόσφατα στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Ο Αλί Μπανισάντρ είναι γνωστός για τις περίτεχνες εντροπίες που δημιουργεί, πίνακες με πολλές φιγούρες και σχήματα να περιπλέκονται αφήνοντας το χρώμα και τις αντιθέσεις να μιλήσουν, σαν ζωγραφικά ενσταντανέ τη στιγμή της έκρηξης σε ένα φουτουριστικό κόσμο πανσπερμίας. Οι μινιατούρες, ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός, η ζωγραφική του Ιερώνυμου Μπός Μπος και του Πίτερ Μπρέγκελ είναι στοιχεία που μπορεί να αναγνώσει ένα εκπαιδευμένο μάτι στα έργα του, ενώ σε γενικές γραμμές εντάσσεται στην νεοπαραστατική ζωγραφική που έχει επανέλθει ως τάση τα τελευταία χρόνια.


Η ξενάγηση πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή 10 Ιανουαρίου (7 μ.μ.) μέσω της σελίδας του Μουσείου Μπενάκη στο FB καθώς και της επίσημης ιστοσελίδας του. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Το σπίτι με τις πεταλούδες" του Παύλου Κοζαλίδη μας ταξιδεύει στην Κίνα των τελευταίων δεκαετιών

Ο φωτογράφος επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με ένα προσωπικό αφήγημα για την ζωή και την καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Οι Humberto Poblete-Bustamante και Stefan Rinck στην Allouche Benias

Δύο σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση με τίτλο "Obelix & Obelix: At home I am a tourist".

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.