To Μουσείο Μπενάκη οργανώνει διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση του Αλί Μπανισάντρ

Τι κοινό έχει ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους ζωγράφους που μεταφράζει τις βίαιες παιδικές του αναμνήσεις σε εκρηκτικούς πίνακες με τα κεραμικά κινεζικής τέχνης; Ένα ιδιαίτερο μπλε χρώμα είναι η απάντηση.

To Μουσείο Μπενάκη οργανώνει διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση του Αλί Μπανισάντρ

Τι κοινό έχει ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους ζωγράφους που μεταφράζει τις βίαιες παιδικές του αναμνήσεις σε εκρηκτικούς πίνακες με τα κεραμικά κινεζικής τέχνης από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη; Το χρώμα ultramarine απαντά ο τίτλος και το περιεχόμενο της έκθεσης που φιλοξενεί πίσω απ’ τις κλειστές του θύρες το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού («Ultramarinus – Beyond the Sea / Πέρα από τη θάλασσα»»), η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινό μέσω διαδικτυακής ξενάγησης από την επιμελήτρια Πολύνα Κοσμαδάκη, τη διευθύντρια της γκαλερί Thaddaeus Ropac που εκπροσωπεί τον καλλιτέχνη, Ξένια Γερουλάνου, και τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργη Μαγγίνη.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στη γνωστή από τα μεσαιωνικά χρόνια μπλε χρωστική ουσία που προκύπτει από το ορυκτό lapis lazuli και κατά ένα ιδιαίτερο τρόπο μοιάζει να αποκρυσταλλώνει τις αποχρώσεις του νερού και του ουρανού. Με όχημα αυτό το μοναδικό χρώμα, καθώς και τους συμβολισμούς που έλαβε ανά τα χρόνια, επιστρατεύεται ένα ταξίδι μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, ανατολής και δύσης, όπου η καλλιτεχνική πορεία του Μπανισάντρ ξεδιπλώνεται ως πρωταγωνιστής.

To Μουσείο Μπενάκη οργανώνει διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση του Αλί Μπανισάντρ - εικόνα 1

Γεννήθηκε στην Τεχεράνη, ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν, ενώ τα έργα του εκτέθηκαν πρόσφατα στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Ο Αλί Μπανισάντρ είναι γνωστός για τις περίτεχνες εντροπίες που δημιουργεί, πίνακες με πολλές φιγούρες και σχήματα να περιπλέκονται αφήνοντας το χρώμα και τις αντιθέσεις να μιλήσουν, σαν ζωγραφικά ενσταντανέ τη στιγμή της έκρηξης σε ένα φουτουριστικό κόσμο πανσπερμίας. Οι μινιατούρες, ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός, η ζωγραφική του Ιερώνυμου Μπός Μπος και του Πίτερ Μπρέγκελ είναι στοιχεία που μπορεί να αναγνώσει ένα εκπαιδευμένο μάτι στα έργα του, ενώ σε γενικές γραμμές εντάσσεται στην νεοπαραστατική ζωγραφική που έχει επανέλθει ως τάση τα τελευταία χρόνια.


Η ξενάγηση πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή 10 Ιανουαρίου (7 μ.μ.) μέσω της σελίδας του Μουσείου Μπενάκη στο FB καθώς και της επίσημης ιστοσελίδας του. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.