Γούρια 2021: Ψάξαμε πωλητήρια μουσείων και γκαλερί για να έχετε μια τυχερή νέα χρονιά

Λύσεις τελευταίας στιγμής αλλά με άποψη. Κοσμήματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του ’21 και το έτος του Βούβαλου, αντικείμενα με συμβολισμούς και πρωτότυπο ντιζάιν.

Γούρια 2021: Ψάξαμε πωλητήρια μουσείων και γκαλερί για να έχετε μια τυχερή νέα χρονιά

Κόσμημα-τσαρούχι με έμπνευση την Επανάσταση

Ονομα
Η επετειακή χρονιά δίνει έμπνευση και χαρακτήρα στη συλλογή από γούρια που παρουσιάζει στο πωλητήριό του το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: μπρούτζινα presse-papier και κοσμήματα που απεικονίζουν συνθήματα ή σύμβολα από τα λάβαρα της Επανάστασης πρωταγωνιστούν, αλλά την παράσταση κλέβει ένα επιχρυσωμένο φινετσάτο τσαρούχι, προσεγμένο στις λεπτομέρειες (€ 42).

Επανεκκίνηση, ελευθερία και δύναμη

Ονομα
Υπογραφές πολλών σύγχρονων Ελλήνων σχεδιαστών φέρει στον κατάλογό του το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη με κομψά αντικείμενα κάθε είδους, από σκουλαρίκια και τσάντες έως μαντήλια κι εσάρπες – ποικιλία, η οποία αποτυπώνεται και στα γούρια για το 2021. Πολύ όμορφο το κόσμημα από ορείχαλκο της Έλενας Βότση, εμπνευσμένο από σφραγίδες της (επικείμενης) έκθεσης «1821: Πριν & Μετά» του Μουσείου Μπενάκη (€ 50). «Το ’21 συμβολίζει για τους Έλληνες την επανεκκίνηση, την ελευθερία, τη δύναμη και την πίστη σε ένα καινούριο, φωτεινό αύριο», λέει η δημιουργός.

Αφαιρετικό κόσμημα στα βήματα του Ματίς

Ονομα
Με ένα λιτό αλλά εντυπωσιακό κρεμαστό κόσμημα υποδέχεται το Μουσείο Γουλανδρή τη νέα χρονιά. Το γούρι είναι εμπνευσμένο από τα σχήματα που εμφανίζονται σε έργα του «βασιλιά των φωβιστών», Ανρί Ματίς, ενώ ο σχεδιασμός κι η κατασκευή του κοσμήματος είναι από την JazztDesign. Διατίθεται σε ασημί επιπλατινωμένο και ασημί επιχρυσωμένο (€ 60).

Δυνατός κι αποφασιστικός σαν… βουβάλι

Ονομα
Πάντα πλούσια και σικάτη στις επιλογές της η γκαλερί της Ελένη Μαρνέρη, ένας «χώρος αισθήσεων» όπως τον χαρακτηρίζει η ιδρύτριά του, ο οποίος υποστήριξε πρώτος το ελληνικό κόσμημα με τόσο αφοσίωση και ενδιαφέρον. Από τη φετινή συλλογή ξεχωρίζει το «Be Strong», μια δημιουργία της Sissy K. (το οποίο μετατρέπεται σε βραχιόλι με ένα μακραμέ σχοινάκι), με έμπνευση το κινέζικο ημερολόγιο και τη σηματοδότηση του 2021 ως έτος του Βούβαλου. Αυτό μεταφράζεται σε δυναμικότητα, αποφασιστικότητα και τόλμη.

Ματιά από ένα κέλυφος

Ονομα
O Ανδρόνικος Σαγιάνος, έχοντας σπουδάσει στην Γενεύη και την Βαρκελώνη, όπου ανέπτυξε το πάθος του για το design αντικειμένων/κοσμημάτων και δη για τα καθημερινά υλικά που αποκτούν νέα αξία, διατηρεί το ομώνυμο κατάστημά του στην οδό Μακρυγιάννη 3, στην Ακρόπολη. Το γούρι που παρουσιάζει για το 2021 («Ματιά από ένα κέλυφος») είναι κέλυφος φιστικιού με επένδυση από ασήμι. Ένας μαγνητικός μηχανισμός το μετατρέπει σε καρφίτσα, κρεμαστό ή κολιέ. Περισσότερες πληροφορίες στο 2103625822.

Βελανίδια με καμπύλες

Ονομα
Πολλά κεραμικά αντικείμενα και περιορισμένες σειρές κοσμημάτων από Έλληνες σχεδιαστές θα βρείτε στη γκαλερί-κοσμηματοπωλείο Kori, η οποία για το έτος 2021 παρουσίασε μια συλλογή καλαίσθητων (και οικονομικά προσιτών) αντικειμένων, τα οποία θα βρείτε στη σελίδα του στο FB. Μα, δεν είναι λαχταριστά αυτά τα φουσκωτά (κεραμικά) βελανίδια με ξύλινο «καπέλο»;

+ Σβούρα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ονομα
Μια από τις πιο δραστήριες και καταξιωμένες ομάδες design, οι Τρεις Γραμμές – Δημοσθένης Κόκκαλης και Κωνσταντίνα Παρδάλη– υπογράφει μερικά από τα αντικείμενα που θα βρείτε στο πωλητήριο του ΚΠΙΣΝ, μεταξύ των οποίων αυτή η διακοσμητική κεραμική σβούρα, σε τρία διαφορετικά σχέδια-χρωματισμούς (€ 20).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.