Κάν’ το όπως η Αμπράμοβιτς: Βγάλε την αρνητική ενέργεια του 2020 αγκαλιάζοντας δέντρα

Μια νέα τάση αυτοθεραπείας κι έκφρασης προσδοκά να πυροδοτήσει η παγκοσμίου φήμης περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Κάν’ το όπως η Αμπράμοβιτς: Βγάλε την αρνητική ενέργεια του 2020 αγκαλιάζοντας δέντρα

Μια νέα τάση φυσιολατρικής αυτοθεραπείας προσδοκά να πυροδοτήσει η παγκοσμίου φήμης περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τις ασκήσεις που θα παρουσιάσει τηλεοπτικά στο βρετανικό κανάλι Sky Arts –πρόκειται για την πρώτη εικαστικό στην ιστορία που θα αναλάβει μόνη της πέντε ώρες τηλεοπτικού χρόνου–, προτρέποντας τον κόσμο να βγει μια βόλτα στο πάρκο και να αγκαλιάσει αυθόρμητα όποιο δέντρο επιθυμεί, ώστε να εκφράσει τα παράπονά του, να πει τις σκέψεις του ελεύθερα.

«Τα δέντρα είναι σαν τους ανθρώπους», αναφέρει η ίδια στο βίντεο που δημοσίευσε το The Art Newspaper. «Έχουν νοημοσύνη, έχουν συναισθήματα, επικοινωνούν μεταξύ τους και, επίσης, είναι ιδανικοί σιωπηλοί ακροατές – μπορείς να πεις τα παράπονά σου σε αυτά». Η Αμπράμοβιτς ξεκίνησε αυτή την πρακτική («Complain to a Tree») πριν από αρκετό καιρό, όταν ήταν στον Αμαζόνιο συμβιώνοντας με ιθαγενείς πληθυσμούς, ενώ πλέον αποτελεί την τελευταία της προσθήκη στην περίφημη «Μέθοδο Αμπράμοβιτς», μια σειρά ασκήσεων που δουλεύει τα τελευταία χρόνια για να βιώσει κάθε ενδιαφερόμενος την μαγεία της περφόρμανς.

Στο τηλεοπτικό της πρόγραμμα, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς υπόσχεται ένα διασκεδαστικό κι επιμορφωτικό απόγευμα που θα εκπλήξει και θα εντυπωσιάσει τους θεατές, εισάγοντάς τους στην τέχνη που αφιέρωσε τη ζωή της, στους ανθρώπους και τα ρεύματα που την ενέπνευσαν –από το Νταντά μέχρι τον Μπάουι– καθώς και στο βίωμα της περφόρμανς, μια και το φινάλε περιλαμβάνει περφόρμανς από την ίδια στο πάρκο.

«Είναι σημαντικό να διαλέξετε προσεκτικά το δέντρο που σας αρέσει», λέει στις οδηγίες της, «διαλέξτε το με βάση τη μυρωδιά του , το φλοιό του, τα φύλλα του. Μην το αγκαλιάσετε αμέσως. Απλά αισθανθείτε την ενέργεια του δέντρου. Και έπειτα πείτε τα παράπονα μέσα απ’ την καρδιά σας». Ακούγεται αρκετά παράδοξη η μέθοδος αλλά αυτό είναι το νόημα: να βγούμε απ’ το safe zone μας και να δοκιμάσουμε κάτι νέο για να απελευθερώσουμε ενέργεια της πιεστικής χρονιάς που διανύουμε, όπως τονίζει η ίδια. «Το να μιλάς στα δέντρα είναι επίσης ένας τρόπος για να απελευθερώσεις τη δική τους ενέργεια προς τα εσένα. Θα αισθανθείτε ανανεωμένοι».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".