Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει μέρος της συλλογής του με διαδικτυακή ξενάγηση

Πικάσο ή Ροντέν; Βαν Γκογκ ή Ελ Γκρέκο; Σεζάν ή Παρθένη; Διαβάστε δωρεάν (ή ακούστε) τις ιστορίες πίσω από τριάντα επτά έργα της περίφημης συλλογής.

Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει μέρος της συλλογής του με διαδικτυακή ξενάγηση

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές Ελλήνων φιλότεχνων που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η συλλογή του ζεύγους Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η οποία ύστερα από πολλές περιπέτειες ανοίχτηκε στο κοινό υπό τη σκέπη του εντυπωσιακού μουσείου στο Παγκράτι, παρουσιάζει μερικά από τα πιο δυνατά κομμάτια της στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της γενικότερης προτροπής «Μένουμε Σπίτι». Εικόνες-κοντινό σε λεπτομέρειες και συνοδευτικά κείμενα μετατρέπουν την επίσκεψη στην ιστοσελίδα του μουσείου μια μίνι ξενάγηση.

Η μικρή χορεύτρια του Ντεγκά, το μοναδικό γλυπτό που εξέθεσε στην καριέρα του ο μεγάλος Παρισινός ιμπρεσιονιστής, η «Θεία Μορφή» του Θεοτοκόπουλου, ο Καθεδρικός Ναός της Ρουέν στη ροζ απόχρωση από τη σειρά που παρουσίασε ο Μονέ αναδεικνύοντας τη ζωγραφική αξία του φωτός, έργα του Βαν Γκογκ, του Πικάσο, του Σεζάν, του Καντίνσκι αλλά και του Παρθένη, του Μόραλη και του Τσαρούχη αποκαλύπτουν τις ιστορίες τους. Τα τριάντα επτά έργα που επιλέχθηκαν αποτυπώνουν την ταυτότητα της περίφημης συλλογής. Απ’ όταν συναντήθηκαν τη δεκαετία του ’50 στην Νέα Υόρκη, ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή στράφηκαν στην τέχνη, κυνηγώντας το ωραίο: με άξονα τα προσωπικά αισθητικά κριτήρια, είχαν παρουσία σε δημοπρασίες κυρίως της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, προσπαθώντας να συμπεριλάβουν πολλά επιφανή ονόματα της ελληνικής και διεθνούς τέχνης,

Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει μέρος της συλλογής του με διαδικτυακή ξενάγηση - εικόνα 1

Ευκαιρία για να παρατηρήσουμε μερικά από τα εμβληματικά έργα του Μουσείου Γουλανδρή δωρεάν. Κάθε έργο συνοδεύεται από χρήσιμο πληροφοριακό υλικό: πατώντας το κουμπί «Περισσότερα», οδηγείστε σε επιμέρους φωτογραφίες-κοντινά στον καμβά, αναλυτικό κείμενο και αντίστοιχο ηχητικό αρχείο. Η ιστορία των έργων, η καλλιτεχνική τους βαρύτητα, το πλαίσιο που δημιουργήθηκαν και η ζωή των καλλιτεχνών αναφέρονται συνοπτικά.

Για τους ορκισμένους φιλότεχνους, υπάρχουν επίσης πιο inside πληροφορίες, όπως οι εκθέσεις στις οποίες έχει παρουσιαστεί το κάθε έργο, η πιθανή προέλευση του, η πορεία δηλαδή που έχει διαγράψει στην αγορά της τέχνης μέχρι να καταλήξει στο μουσείο, όπως και τα ακριβή υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τέλος, πέρα από τα highlights της συλλογής που παρουσιάζονται αναλυτικά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε ακόμη 148 έργα που έχουν ψηφιοποιηθεί (κάποια από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη στο μουσείο), χωρίς όμως παραπάνω πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.