Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει μέρος της συλλογής του με διαδικτυακή ξενάγηση

Πικάσο ή Ροντέν; Βαν Γκογκ ή Ελ Γκρέκο; Σεζάν ή Παρθένη; Διαβάστε δωρεάν (ή ακούστε) τις ιστορίες πίσω από τριάντα επτά έργα της περίφημης συλλογής.

Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει μέρος της συλλογής του με διαδικτυακή ξενάγηση

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές Ελλήνων φιλότεχνων που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η συλλογή του ζεύγους Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η οποία ύστερα από πολλές περιπέτειες ανοίχτηκε στο κοινό υπό τη σκέπη του εντυπωσιακού μουσείου στο Παγκράτι, παρουσιάζει μερικά από τα πιο δυνατά κομμάτια της στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της γενικότερης προτροπής «Μένουμε Σπίτι». Εικόνες-κοντινό σε λεπτομέρειες και συνοδευτικά κείμενα μετατρέπουν την επίσκεψη στην ιστοσελίδα του μουσείου μια μίνι ξενάγηση.

Η μικρή χορεύτρια του Ντεγκά, το μοναδικό γλυπτό που εξέθεσε στην καριέρα του ο μεγάλος Παρισινός ιμπρεσιονιστής, η «Θεία Μορφή» του Θεοτοκόπουλου, ο Καθεδρικός Ναός της Ρουέν στη ροζ απόχρωση από τη σειρά που παρουσίασε ο Μονέ αναδεικνύοντας τη ζωγραφική αξία του φωτός, έργα του Βαν Γκογκ, του Πικάσο, του Σεζάν, του Καντίνσκι αλλά και του Παρθένη, του Μόραλη και του Τσαρούχη αποκαλύπτουν τις ιστορίες τους. Τα τριάντα επτά έργα που επιλέχθηκαν αποτυπώνουν την ταυτότητα της περίφημης συλλογής. Απ’ όταν συναντήθηκαν τη δεκαετία του ’50 στην Νέα Υόρκη, ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή στράφηκαν στην τέχνη, κυνηγώντας το ωραίο: με άξονα τα προσωπικά αισθητικά κριτήρια, είχαν παρουσία σε δημοπρασίες κυρίως της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, προσπαθώντας να συμπεριλάβουν πολλά επιφανή ονόματα της ελληνικής και διεθνούς τέχνης,

Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει μέρος της συλλογής του με διαδικτυακή ξενάγηση - εικόνα 1

Ευκαιρία για να παρατηρήσουμε μερικά από τα εμβληματικά έργα του Μουσείου Γουλανδρή δωρεάν. Κάθε έργο συνοδεύεται από χρήσιμο πληροφοριακό υλικό: πατώντας το κουμπί «Περισσότερα», οδηγείστε σε επιμέρους φωτογραφίες-κοντινά στον καμβά, αναλυτικό κείμενο και αντίστοιχο ηχητικό αρχείο. Η ιστορία των έργων, η καλλιτεχνική τους βαρύτητα, το πλαίσιο που δημιουργήθηκαν και η ζωή των καλλιτεχνών αναφέρονται συνοπτικά.

Για τους ορκισμένους φιλότεχνους, υπάρχουν επίσης πιο inside πληροφορίες, όπως οι εκθέσεις στις οποίες έχει παρουσιαστεί το κάθε έργο, η πιθανή προέλευση του, η πορεία δηλαδή που έχει διαγράψει στην αγορά της τέχνης μέχρι να καταλήξει στο μουσείο, όπως και τα ακριβή υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τέλος, πέρα από τα highlights της συλλογής που παρουσιάζονται αναλυτικά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε ακόμη 148 έργα που έχουν ψηφιοποιηθεί (κάποια από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη στο μουσείο), χωρίς όμως παραπάνω πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.