7η Νύχτα Ιδεών: Ερευνητές, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι για μια βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με κατευθυντήριο νήμα τη θεματική «Ζήω – ζῶ» και τον οικολογικό προβληματισμό, το καθιερωμένο λογοκεντρικό ραντεβού επιστρέφει.

7η Νύχτα Ιδεών: Ερευνητές, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι για μια βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Πώς επανανοηματοδοτείται η σημασία της ύπαρξης και της ανθρώπινης ζωής στο πλαίσιο της σημερινής εποχής, που οι οικολογικές ισορροπίες έχουν διαταραχθεί και παγκοσμίως καταρρέει η βιοποικιλότητα; Η Νύχτα Ιδεών 2020, δίνοντας το «παρών» από τη Μπραζαβίλ ως το Τόκυο, θέτει ως κοινή θεματική το «Ζήω – ζῶ» και τον οικολογικό προβληματισμό που το περιβάλει, με το γνωστό πάντα φορμά: ερευνητές, διανοητές, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους ελεύθερα στο κοινό.

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα συμμετέχει με τέσσερις πόλεις στη διεθνή δράση: την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Μυτιλήνη. Στα καθ’ ημάς, το ραντεβού είναι στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην οδό Σίνα 31 στο Κολωνάκι, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο. Σε επιμέλεια της δημοσιογράφου Αϊνόα Ζαν-Καλμέντ, αρχισυντάκτριας της πολιτιστικής επιθεώρησης Mouvement, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες που γεφυρώνουν την απόσταση ανάμεσα στον πομπό και το δέκτη, ενώ ένα φιλοσοφικό escape room και μερικά μουσικά διαλείμματα κάνουν την έκπληξη.

Από τα φετινούς συμμετέχοντες ξεχωρίζει η περφόρμερ Μαριέλα Νέστορα, η ειδική σε οικολογικά ζητήματα δημοσιογράφος Τζέιντ Λίντγκααρντ και ο αρχιτέκτονας Πατρίκ Μπουσέν, του οποίου τη διάλεξη θα παρακολουθήσουμε με ζωντανή σύνδεση από τη Μυτιλήνη. Η Νύχτα Ιδεών διοργανώνεται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι).

Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.