7η Νύχτα Ιδεών: Ερευνητές, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι για μια βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με κατευθυντήριο νήμα τη θεματική «Ζήω – ζῶ» και τον οικολογικό προβληματισμό, το καθιερωμένο λογοκεντρικό ραντεβού επιστρέφει.

7η Νύχτα Ιδεών: Ερευνητές, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι για μια βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Πώς επανανοηματοδοτείται η σημασία της ύπαρξης και της ανθρώπινης ζωής στο πλαίσιο της σημερινής εποχής, που οι οικολογικές ισορροπίες έχουν διαταραχθεί και παγκοσμίως καταρρέει η βιοποικιλότητα; Η Νύχτα Ιδεών 2020, δίνοντας το «παρών» από τη Μπραζαβίλ ως το Τόκυο, θέτει ως κοινή θεματική το «Ζήω – ζῶ» και τον οικολογικό προβληματισμό που το περιβάλει, με το γνωστό πάντα φορμά: ερευνητές, διανοητές, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους ελεύθερα στο κοινό.

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα συμμετέχει με τέσσερις πόλεις στη διεθνή δράση: την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Μυτιλήνη. Στα καθ’ ημάς, το ραντεβού είναι στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην οδό Σίνα 31 στο Κολωνάκι, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο. Σε επιμέλεια της δημοσιογράφου Αϊνόα Ζαν-Καλμέντ, αρχισυντάκτριας της πολιτιστικής επιθεώρησης Mouvement, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες που γεφυρώνουν την απόσταση ανάμεσα στον πομπό και το δέκτη, ενώ ένα φιλοσοφικό escape room και μερικά μουσικά διαλείμματα κάνουν την έκπληξη.

Από τα φετινούς συμμετέχοντες ξεχωρίζει η περφόρμερ Μαριέλα Νέστορα, η ειδική σε οικολογικά ζητήματα δημοσιογράφος Τζέιντ Λίντγκααρντ και ο αρχιτέκτονας Πατρίκ Μπουσέν, του οποίου τη διάλεξη θα παρακολουθήσουμε με ζωντανή σύνδεση από τη Μυτιλήνη. Η Νύχτα Ιδεών διοργανώνεται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι).

Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.