Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/11-6/12)

Εκπνοή για το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» με θέατρο και τσίρκο, χριστουγεννιάτικα φώτα στο «Νιάρχος», εθνογραφικές προβολές και κοινοτικές δράσεις στο Νέο Κόσμο έρχονται χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/11-6/12)
Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/11-6/12) - εικόνα 1

Τη δέκατη χρονιά σημειώνει φέτος στο ημερολόγιό του το Ethnofest, το φεστιβάλ-σημείο αναφοράς για το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ που εξυμνεί την μαγεία της οπτικής ανθρωπολογίας, και ανάμεσα στο πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμά του η ενότητα «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη» είναι με ελεύθερη είσοδο. Σε επιμέλεια του επιστημονικού συμβούλου του Ethnofest Παυσανίας Καραθανάσης, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου (12μ) δίνουμε ραντεβού στο Άστορ για ταινίες που διερευνούν τις διάφορες τοπικές εκφάνσεις του «εξευγενισμού» στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο («Το Εργοστάσιο Κρεβατιών», «Κουκάκι») καθώς και σχετική ομιλία που θα προηγηθεί.

Με πηγή έμπνευσης το καμπαρέ, το σήμα κατατεθέν της παρισινής διασκέδασης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας για έβδομη χρονιά μεταμορφώσει την περιοχή του Μεταξουργείου-Ομόνοιας-πλατεία Βικτωρίας στην πιο ενεργή, open air καλλιτεχνική σκηνή, με πάνω από πεντακόσιους καλλιτέχνες, δημιουργούς και ανθρώπους του πνεύματος να λαμβάνουν μέρος. Το δεκαήμερο του ελεύθερου φεστιβάλ ολοκληρώνεται αυτό το σαββατοκύριακο (30/11-1/12): στην πλατεία Αυδή προσαράζει το «Ιστορίες Καθ’ οδόν» (30/11, 7.30 μ.μ.), η υβριδική παράσταση του Εθνικού που παίζεται σε λεωφορείο, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη εντυπωσιάζουν τσιρκολάνοι με φωτιές και αργότερα χορευτές καμπαρέ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/11-6/12) - εικόνα 2

Το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» βάζει τα γιορτινά του από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα αναμένεται έξτρα φαντασμαγορικό. Πέρα από τους συνηθισμένους στολισμού που κάνουν όλο το αρχιτεκτονικό διαμάντι να λάμπει –χιλιάδες φωτάκια στα δέντρα στο Κανάλι και στην Αγορά, καθώς και το όμορφο παγοδρόμιο στο Κανάλι– τέσσερις φωτεινές, διαδραστικές εγκαταστάσεις κορυφαίων δημιουργών αποκαλύπτονται. Η μουσικός Idra Kayne κάνει την αρχή στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του επόμενου μήνα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/11-6/12) - εικόνα 3

Στη συνοικία του Νέου Κόσμου και, συγκεκριμένα, στο Δουργούτι, η ομάδα Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project, με στόχο πάντα την εμπλοκή των κατοίκων και την ανάδειξη της αστικής ταυτότητας, καλεί το κοινό σε μια τριπλή, καλλιτεχνική και κοινοτική δράση, που περιλαμβάνει χορό, ξενάγηση και συζήτηση. Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου (12 μ.), λοιπόν, ακούγοντας μουσική που εμπνέεται από τη γειτονιά, απολαμβάνουμε τη χορευτική παράσταση «Ανάβρα» (με την υποστήριξη της Στέγης), αμέσως μετά ξεναγούμαστε στην περιοχή («Πού βαδίζουμε») από την τοπική ομάδα Eyes of Art και, τέλος, μιλάμε για σύγχρονες μεθοδολογίες συλλογικής λήψης αποφάσεων, όπως το World Café. Όλα αυτά με σημείο συνάντησης στον «Πήγασος» Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Κόσμου (Φανοσθένους 13).

Σε ακολουθία της συζήτησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κολωνακίου, η κίνηση πολιτών της περιοχής με στόχο την ευαισθητοποίηση των Αθηναίων για την ταυτότητα της πόλης τους προγραμματίζει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου έναν πολιτιστικό περίπατο με θέμα «Το Κολωνάκι του τότε και του σήμερα. Ιστορία και Αρχιτεκτονική». Ξεναγός των συμμετεχόντων θα είναι ο συγγραφέας και αρθρογράφος Νίκος Βατόπουλος, ξεκινώντας από την Ελληνοαμερικανική Ένωση στις 11 π.μ (διάρκεια περίπου δυο ώρες).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/11-6/12) - εικόνα 4

Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες σε φιλοσοφία Επιστήμης και Τεχνολογίας STEM –σύμφωνα με την προηγμένη μέθοδο εκπαίδευσης, δηλαδή, που συνδυάζει διαφορετικές επιστήμες και πρακτικά εργαλεία για βέλτιστη λειτουργία της κριτικής σκέψης– περιμένουν τους επισκέπτες που θα έρθουν στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη), την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, έντεκα σχεδιασμένοι σταθμοί ξεδιπλώνουν διαφορετικές θεματικές: από τη μαγεία της φυσικής και το σκίτσο ενός ρομποτικού βραχίονα μέχρι μουσικές που παράγονται μέσα στο νερό και λεπτομέρειες για τη ζωή των αστροναυτών. Επίσης, καινοτόμα προγράμματα και δράσεις θα παρουσιάζονται για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η πολυαναγνωρισμένη, αντισυμβατική εικαστικός Γεωργία Σαγρή που αποτελεί πρωτοπόρα στο χώρο της περφόρμανς σε διεθνές επίπεδο έρχεται στη γκαλερί The Breeder την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.). Το επιτελεστικό της έργο «Semiotics of the Household» (2018) θα προβληθεί και θα ακολουθήσει συζήτηση με την επίσης διακεκριμένη επιμελήτρια Spirito Mari πάνω στις σύγχρονες time-based και περφόρμανς πρακτικές.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

The Breeder

Ιάσονος 45, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.