Ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία: Η Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη έρχεται στο Μουσείο Γουλανδρή

Μετανάστες, ομοφυλόφιλοι και γενικότερα άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό αφηγούνται τη ζωή τους σε μια βιωματική περφόρμανς. Θες να την ακούσεις;

Ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία: Η Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη έρχεται στο Μουσείο Γουλανδρή

«Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να βρω αγάπη και να χτίσω σχέσεις· μακάρι οι άνθρωποι να έδιναν μια παραπάνω ευκαιρία και να μην έκοβαν τόσο απότομα», λέει ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. «Όταν οι πολιτικοί ξεκινούν να αναφέρονται σε εμάς ως οκνηρούς και μη πρόθυμους να δουλέψουμε, τότε μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι· θα έκανα τα πάντα για να βρω μια δουλειά», παραδέχεται ένας άνεργος. «Εάν με το να μοιραστώ τις εμπειρίες μου σαν ανοιχτό βιβλίο μπορώ κάπως να κάνω τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα την προκατάληψη, τότε κάτι θετικό μπορεί να προκύψει από αυτό το αρνητικό που μου συνέβη», εξομολογείται μια κακοποιημένη γυναίκα.

Αυτές είναι τρεις ιστορίες από τις δεκάδες που προσφέρονται ως ανοιχτά βιβλία στο Human Library που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2000 στην Κοπεγχάγη της Δανίας και πλέον είναι διαθέσιμη σε πάνω από ογδόντα χώρες, με πάγιο στόχο να ακουστούν μειονοτικές ομάδες προκειμένου να καταπολεμήσει τα στερεότυπα.

Χρησιμοποιώντας ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη ποντάρει στην ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία είναι η εξής: οι συμμετέχοντες προτού μπουν στη βιβλιοθήκη λαμβάνουν τη λίστα με τους τίτλους και τις σύντομες περιγραφές, καλούμενοι να επιλέξουν ποιό «βιβλίο» θέλουν να διαβάσουν. Μετανάστες, πρόσφυγες, άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών, αιτούντες ασύλου, ομοφυλόφιλοι, βίγκαν, επαγγελματίες που ασχολούνται με το tattoo και άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι μερικοί από όσους θα βρίσκονται στη βιωματική περφόρμανς της πόλης μας, η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Στα εικοσάλεπτα σλοτ, καθώς το κάθε «βιβλίο» αφηγείται την ιστορία του, οι συμμετέχοντες μπορούν ελεύθερα να παρέμβουν, να θέσουν ερωτήματα και να σχολιάσουν, να ανοίγουν ουσιαστικά ένα βαθύ διάλογο με το άτομο που έχουν απέναντί τους, προκειμένου να κατανοήσουν τις σκέψεις και τις αγωνίες του, να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια.

i Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη | Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, 2107252895) | 8/12 (12μ.-5 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προεγγραφή | Περισσότερες πληροφορίες για το Human Library εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.