Ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία: Η Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη έρχεται στο Μουσείο Γουλανδρή

Μετανάστες, ομοφυλόφιλοι και γενικότερα άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό αφηγούνται τη ζωή τους σε μια βιωματική περφόρμανς. Θες να την ακούσεις;

Ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία: Η Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη έρχεται στο Μουσείο Γουλανδρή

«Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να βρω αγάπη και να χτίσω σχέσεις· μακάρι οι άνθρωποι να έδιναν μια παραπάνω ευκαιρία και να μην έκοβαν τόσο απότομα», λέει ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. «Όταν οι πολιτικοί ξεκινούν να αναφέρονται σε εμάς ως οκνηρούς και μη πρόθυμους να δουλέψουμε, τότε μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι· θα έκανα τα πάντα για να βρω μια δουλειά», παραδέχεται ένας άνεργος. «Εάν με το να μοιραστώ τις εμπειρίες μου σαν ανοιχτό βιβλίο μπορώ κάπως να κάνω τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα την προκατάληψη, τότε κάτι θετικό μπορεί να προκύψει από αυτό το αρνητικό που μου συνέβη», εξομολογείται μια κακοποιημένη γυναίκα.

Αυτές είναι τρεις ιστορίες από τις δεκάδες που προσφέρονται ως ανοιχτά βιβλία στο Human Library που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2000 στην Κοπεγχάγη της Δανίας και πλέον είναι διαθέσιμη σε πάνω από ογδόντα χώρες, με πάγιο στόχο να ακουστούν μειονοτικές ομάδες προκειμένου να καταπολεμήσει τα στερεότυπα.

Χρησιμοποιώντας ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη ποντάρει στην ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία είναι η εξής: οι συμμετέχοντες προτού μπουν στη βιβλιοθήκη λαμβάνουν τη λίστα με τους τίτλους και τις σύντομες περιγραφές, καλούμενοι να επιλέξουν ποιό «βιβλίο» θέλουν να διαβάσουν. Μετανάστες, πρόσφυγες, άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών, αιτούντες ασύλου, ομοφυλόφιλοι, βίγκαν, επαγγελματίες που ασχολούνται με το tattoo και άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι μερικοί από όσους θα βρίσκονται στη βιωματική περφόρμανς της πόλης μας, η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Στα εικοσάλεπτα σλοτ, καθώς το κάθε «βιβλίο» αφηγείται την ιστορία του, οι συμμετέχοντες μπορούν ελεύθερα να παρέμβουν, να θέσουν ερωτήματα και να σχολιάσουν, να ανοίγουν ουσιαστικά ένα βαθύ διάλογο με το άτομο που έχουν απέναντί τους, προκειμένου να κατανοήσουν τις σκέψεις και τις αγωνίες του, να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια.

i Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη | Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, 2107252895) | 8/12 (12μ.-5 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προεγγραφή | Περισσότερες πληροφορίες για το Human Library εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.