Οδηγός Τεχνών

Παπαστράτος, Άγιος Διονύσιος, Πύργος του Πειραιά: Η Dimand αλλάζει το παραλιακό μέτωπο

Μιλήσαμε με το γενικό διευθυντή της μεγάλης εταιρίας ακινήτων που προτίθεται να επενδύσει πάνω από διακόσια εκατομμύρια ευρώ στον Πειραιά – και μερικώς το έχει ήδη κάνει.

Παπαστράτος, Άγιος Διονύσιος, Πύργος του Πειραιά: Η Dimand αλλάζει το παραλιακό μέτωπο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τη μεγάλη επενδυτική κίνηση στο παραλιακό μέτωπο του Πειραιά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, καθώς τα μεγάλης έκτασης πρώην βιομηχανικά κτίρια που από το 2016 έχουν περάσει στην κατοχή της Dimand Α.Ε. φτάνουν στην ολοκλήρωση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμπαγές αστικό ακίνητο της χώρας, όπως έχει χαρακτηριστεί. Οι εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι, τρία ξεχωριστά αλλά συνορεύοντα κτίρια συνολικής έκτασης άνω των 17.000 τ.μ., τα οποία αναμορφώθηκαν από την πολυδύναμη εταιρία ακινήτων και τώρα επανασυστήνονται ως «Piraeus Port Plaza», στεγάζοντας εταιρίες με χιλιάδες εργαζομένους και αλλάζοντας τα δεδομένα της περιοχής.

«Η θέση του στο λιμάνι, η δικτύωση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η καλή ρυμοτομία και τα μεγάλα κτίρια βιομηχανικού χαρακτήρα που ήταν ανενεργά και μπορούσαν να αξιοποιηθούν για εταιρίες υπηρεσιών με πολυάριθμο προσωπικό μας τράβηξαν στον Άγιο Διονύσιο», εξηγεί ο Πάνος Παναγιωτίδης, γενικός διευθυντής της Dimand.

Επίσης, πριν από περίπου ένα μήνα, το διαμαντένιο όνομα της real estate εταιρίας συνδέθηκε ξανά με το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά, μέσα από μια τρανταχτή είδηση: ένα εμβληματικό ακίνητο των νοτίων προαστίων αλλά και ολόκληρης της Αττικής, ο Πύργος του Πειραιά, ύστερα από 45 χρόνια σιωπής, μπαίνει σε τροχιά αναγέννησης, καθώς κατατέθηκε οικονομική προσφορά με υψηλές εγγυήσεις και όλα δείχνουν πως το έργο θα περάσει σε κοινοπραξία στην οποία εμπεριέχεται η Dimand. Την ίδια στιγμή, πηγές του «α» αναφέρουν πως ακόμη περισσότερα κτίρια του παραλιακού μετώπου έχουν περάσει στην κατοχή/διαχείριση της πολυδύναμης real estate εταιρίας και πρόκειται να αλλάξουν χρήση στο άμεσο μέλλον. Μιλήσαμε με τον Πάνο Παναγιωτίδη, γενικό διευθυντή της εταιρίας, για να μας δώσει διευκρινήσεις.

Παπαστράτος, Άγιος Διονύσιος, Πύργος του Πειραιά: Η Dimand αλλάζει το παραλιακό μέτωπο - εικόνα 1

«Όσον αφορά τον Άγιο Διονύσιο, ήταν τα πραγματικά στοιχεία της περιοχής που μας ώθησαν να την επιλέξουμε επενδυτικά», μου λέει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Ψάχνοντας πριν από περίπου μια πενταετία για το επόμενο development πλάνο που θα έτρεχαν στην Αττική –σημειωτέον πως η συγκεκριμένη ελληνική εταιρία βρίσκεται πίσω από θηριώδη πρότζεκτ, όπως το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και το πράσινης αρχιτεκτονικής Karela Office Park–, οι επικεφαλής της Dimand οραματίστηκαν την παράκτια συνοικία κάτω από τα Μανιάτικα ως «ένα καινούργιο κέντρο που θα συγκεντρώσει υπηρεσίες και θα αναγεννηθεί».

Photo-Panos-Panagiotidis
«Κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι πως εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος κόμβος σταθερής τροχιάς στην Αττική: πέρα από τα λεωφορεία υπάρχει προαστιακός, ηλεκτρικός και τους επόμενους μήνες έρχεται η γραμμή 3 του μετρό και το τραμ, ενώ υπάρχει φυσικά και το λιμάνι», εξηγεί ο Πάνος Παναγιωτίδης, «εκτός αυτού, η καλή ρυμοτομία της περιοχής είναι εξαιρετικό προσόν και υπήρχαν πολλά μεγάλα κτίρια βιομηχανικού χαρακτήρα που είχαν μείνει ανενεργά και μπορούσαν να αξιοποιηθούν για εταιρίες υπηρεσιών με πολυάριθμο προσωπικό – γεγονός που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα».

Έτσι ήρθαν σε επικοινωνία με τον δήμο του Πειραιά, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης με το δήμαρχο Γιάννη Μώραλη προκειμένου να επικυρώσουν την κοινή τους πρόθεση για επένδυση χρημάτων στην περιοχή (συμφωνία που δεσμεύει το δήμο για παρεμβάσεις ανάπλασης και αρωγή σε γραφειοκρατικά ζητήματα) και οδηγήθηκαν στο ανενεργό κτιριακό μπλοκ του Παπαστράτου, ιδιοκτησίας της αμερικάνικης Philips Morris International. Στη μέση ακριβώς της συνοικίας, τα τρία πρώην κτίρια της καπνοβιομηχανίας, το κεντρικό κτίριο της παραγωγής επί της Μαυρομιχάλη, το κτίριο «Βόμβα» στον ίδιο δρόμο και το λιθογραφείο από δίπλα, τα οποία καταλαμβάνουν σχεδόν είκοσι στρέμματα, αγοράστηκαν και αναμορφώνονται με πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Παπαστράτος, Άγιος Διονύσιος, Πύργος του Πειραιά: Η Dimand αλλάζει το παραλιακό μέτωπο - εικόνα 3

Παπαστράτος, Άγιος Διονύσιος, Πύργος του Πειραιά: Η Dimand αλλάζει το παραλιακό μέτωπο - εικόνα 4

Αυτή τη στιγμή, το πρότζεκτ βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ήδη το κτίριο «Βόμβα» (πρώην αποθήκες της καπνοβιομηχανίας) έχει γίνει ένα πολύ εντυπωσιακό φουτουριστικό αρχιτεκτόνημα με μια μεγάλη πέργκολα για στέγαστρο και έμφαση στο χαρούμενο, ανοιχτό και σύγχρονο working space, όπου ήδη 1.700 εργαζόμενοι της γαλλικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Teleperformance έχουν εγκατασταθεί. Το ίδιο μέλλον προβλέπεται για το παρακείμενο πρώην Λιθογραφείο της Παπαστράτος (εκεί τύπωναν τα πακέτα των τσιγάρων) καθώς και για ένα μεγάλο κομμάτι του τρίτου (πρώην κεντρικού) κτιρίου, φιλοξενώντας αρκετούς ακόμη χιλιάδες εργαζομένους της ξένης πολυεθνικής. Η άλλη πτέρυγα του τελευταίου μόλις ολοκληρώθηκε και φιλοξενεί τις υπηρεσίες της Alphabank. Στο ισόγειο προβλέπεται να δημιουργηθεί, επίσης, χώρος εστίασης και εξυπηρέτησης, ανοιχτός για τον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, τον Απρίλιο του 2020 που σημειώνεται η ολοκλήρωση του πρότζεκτ, πάνω από 10.000 νέοι εργαζόμενοι θα βρίσκονται καθημερινά στον Άγιο Διονύσιο. Πέρα από την άμεση δόνηση που δίνει αυτός ο τεράστιος όγκος νέου πληθυσμού στην περιοχή, περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται. Μαζί με τους χώρους τέχνης που έχουν ανοίξει τον τελευταίο χρόνο (η γκαλερί Rodeo και το The Intermission), μερικά μαγαζιά που ήδη υπάρχουν καθώς και νέους χώρους εστίασης και διαμονής να μπαίνουν στο παιχνίδι, για τα οποία θα γράψουμε εκτενέστερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου στο τεύχος της Πέμπτης 6/11 με αποκλειστικές πληροφορίες, η περιοχή γύρω από τον Παπαστράτο βρίσκεται πριν από μια μεγάλη αλλαγή.

Τον Απρίλιο του 2020 πάνω από 10.000 νέοι εργαζόμενοι θα έχουν προστεθεί στον Άγιο Διονύσιο. Πέρα από την άμεση δόνηση που δίνει αυτός ο τεράστιος όγκος νέου πληθυσμού στην περιοχή, περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται, γεννιέται ανάγκη κατοικίας και αλλάζει το αποτύπωμα της συνοικίας.

Όπως αποδείχθηκε, αν και η αρχική ανακοίνωση της εταιρίας ανέφερε περισσότερο πολυσυλλεκτική χρήση του μπλοκ Piraeus Port Plaza, με ξενοδοχειακές μονάδες, καφέ-εστιατόρια, μουσείο της καπνοβιομηχανίας κ.ά., η ζήτηση της αγοράς ανακατηύθυνε τα πλάνα της Dimand. «Δεν έχουμε σταματήσει την ανάπτυξη· βλέποντας πώς προχωράει η περιοχή επαναπροσδιορίσαμε τους στόχους μας, καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε», σχολιάζει ο Πάνος Παναγιωτίδης, «κοιτάμε πολλά περαιτέρω ακίνητα στον Άγιο Διονύσιο για να δημιουργήσουμε κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες».

Παπαστράτος, Άγιος Διονύσιος, Πύργος του Πειραιά: Η Dimand αλλάζει το παραλιακό μέτωπο - εικόνα 5

Συν όλων αυτών, η πολύπαθη ιστορία του Πύργου του Πειραιά πάνω στο λιμάνι φαίνεται να παίρνει τέλος, ύστερα από οικονομική προσφορά που κατατέθηκε με την υπογραφή (και) της Dimand πριν από ένα μήνα. Διανύοντας την πέμπτη δεκαετία εκτός λειτουργίας, το επιβλητικό κτίριο 22 συνολικά ορόφων (υπέργειων και υπόγειων) έχει τραβήξει αρκετές φορές το επενδυτικό ενδιαφέρον, μια και αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη κτιριακή δομή της Αττικής (μετά τον Πύργο Αθηνών), χωρίς ωστόσο να τελεσφορήσει κάποια πρόταση. «Τις προηγούμενες φορές δεν είχαν κατατεθεί εγγυητικές επιστολές, είχε εκφραστεί ενδιαφέρον αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση», εξηγεί ο διευθυντής της Dimand. Τώρα αυτό έχει προβλεφθεί.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του μεγάλου ακινήτου εμφανίστηκε οικονομική πρόταση από την κοινοπραξία της Prodea Investment ΑΕΕΑΠ (πρώην Πανγαία), της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Όλα δείχνουν πως θα είναι ο ανάδοχος του έργου, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τη συνεδρία της οικονομικής επιτροπής του δήμου και κυριότερα το ελεγκτικό συνέδριο για την πλήρη επικύρωση της πρότασης (περίπου στο τέλος του χρόνου).

«Θα γίνει πλήρης ανακατασκευή στον Πύργο του Πειραιά· το πλάνο μας είναι να υπάρχει μεικτή χρήση: γραφεία εταιριών, ξενοδοχεία, κάποιοι χώροι εστίασης αλλά και λιανικού εμπορίου στους ισόγειους ορόφους», αναφέρει ο επικεφαλής της Dimand.

«Θα γίνει πλήρης ανακατασκευή στον Πύργο του Πειραιά· ουσιαστικά δεν θα μείνει τίποτα από το κτίριο πέρα από το σκελετό του, ο οποίος θα ενισχυθεί για στατικότητα», σχολιάζει επί του θέματος ο Πάνος Παναγιωτίδης, «το πλάνο μας είναι να υπάρχει μεικτή χρήση: γραφεία εταιριών, ξενοδοχεία, κάποιοι χώροι εστίασης αλλά και λιανικού εμπορίου στους ισόγειους ορόφους». Η αντικειμενική αξία του Πύργου Πειραιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι περίπου στα 50 εκατ. ευρώ ενώ ο γενικός διευθυντής της Dimand σημειώνει πως θα χρειαστούν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για την επένδυση.

Τόσο στην περίπτωση του Πύργου, όσο και στα κτίρια του Παπαστράτου ή άλλους χώρους στον Άγιο Διονύσιο, η Dimand κινείται ως real estate development εταιρία: αγοράζει γη (οικόπεδα ή κτίρια), σχεδιάζει ένα πλάνο και επενδύει χρήματα προκειμένου να δημιουργήσει υπεραξία ενώ στο τέλος, αφού έχει μισθώσει τις νέες εγκαταστάσεις και λειτουργούν κανονικά, πουλά τα ακίνητα σε θεσμικούς επενδυτές, προχωρώντας σε επόμενη επένδυση. Έτσι ο Παπαστράτος θα περάσει εξ ολοκλήρου στην Grivalia και ο Πύργος του Πειραιά –για τον οποίον χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί μετά την τελική επικύρωση της πρότασης– πιθανότατα θα περάσει στην Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ).

Παπαστράτος, Άγιος Διονύσιος, Πύργος του Πειραιά: Η Dimand αλλάζει το παραλιακό μέτωπο - εικόνα 6

Παπαστράτος, Άγιος Διονύσιος, Πύργος του Πειραιά: Η Dimand αλλάζει το παραλιακό μέτωπο - εικόνα 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι είναι το "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας" που άνοιξε στην οδό Σωζοπόλεως (17-23/1)

Ένα ανεξάρτητο πολύπλευρο εγχείρημα για τις αποσιωπημένες ιστορίες της κοινωνίας μας από το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΓΓΕΛΟς ΚΛΑΔΗς
18/01/2022

Δέκα γύψινες πισίνες στην βεράντα του Ιδρύματος Θεοχαράκη περιμένουν κάθε τολμηρό "κολυμβητή" – Τελευταίες ημέρες για την εγκατάσταση της Νατάσας Ευσταθιάδη

Τι κι αν κάτω απ’ τις λεωφόρους, τα κτίρια και τη βουή της μεγαλούπολης, κρύβεται ένα δίκτυο υπόγειων υδάτων που θέλγει να βουτήξεις στα νερά του; Το "The Swimmer" είναι ένας δρόμος προς την κάθαρση – ή μήπως όχι;

Νέα έκθεση με πάνω από 700 αντικείμενα στο Νομισματικό Μουσείο: Διαβάζοντας την ιστορία του ’21 μέσα από μεταλλικές κόπιες

Τα "Μετάλλια του Αγώνα" αποτελούν τον οβολό του μεγάλου μουσείου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Οι "φοίνικες" του Ιωάννη Καποδίστρια, οι κόπιες απ’ το πρώτο νομισματοκοπείο του κράτους καθώς και οι μήτρες των ιστορικών μεταλλίων που σχεδίασε ο χαράκτης Konrad Lange παρακινούν τον επισκέπτη να εστιάσει στη λεπτομέρεια.

Ο δήμος Ηρακλείου απέκτησε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Πρόσσω ολοταχώς για ηλεκτροκίνηση κινείται η πρωτεύουσα, συγχρονίζοντας τους στόχους της με τις πράσινες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια του στόλου πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

Τα κεραμικά της Κιουτάχειας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαβάσουμε την ιστορία πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μετά την παράταση που πήρε η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και με αφορμή την ξενάγηση του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου από τον επιμελητή Ντίνο Κόγια, κοιτάμε με νέο βλέμμα τα υπέροχα κεραμικά της πόλης που συν την καλαισθησία τους αποτέλεσαν μάρτυρες των γεγονότων, αποδίδοντας το "ανθρώπινο πρόσωπο της ιστορίας".

Νέα φιλανθρωπική δημοπρασία από την Vergos Auctions: 80 καλλιτέχνες στηρίζουν τη δράση της Πόρτας Ανοιχτής

Μετά την παράδοξα επιτυχημένη χρονιά του 2021, ο ιστορικός οίκος δημοπρασιών της χώρας χτυπάει ξανά το σφυρί με φιλανθρωπικό πρόσημο, για την υποστήριξη του έργου της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια παρουσίας.

Τολμάτε να μπείτε εκεί όπου έκαναν επιδρομή 2000 κατσαρίδες; Νέα παράταση για την έκθεση του Capten

Τα χειροποίητα έντομα του εικαστικού έχουν καταλάβει το χώρο Πολύτροπο στα Καλύβια Αττικής, απλωμένα επάνω σε τοίχους, κουρτίνες, τραπέζια και καθίσματα. Πρόκειται για μια παιγνιώδη αναμέτρηση με τους μύχια ριζωμένους φόβους μας.