Το TEDx University Of Piraeus κάνει «SWI.PE» για μία άλλη οπτική

Βρεθήκαμε στo TEDx University Of Piraeus στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το TEDx University Of Piraeus κάνει «SWI.PE» για μία άλλη οπτική

Η 7η εκδήλωση του TEDx University Of Piraeus με θέμα «SWI.PE» (18/5), φέτος έβαλε σκοπό να αλλάξει (swipe) την προοπτική μας. Μία μέρα πριν την εκδήλωση (17/5), είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στα παρασκήνια του συνεδρίου, σε ένα δείπνο στο Clap Restaurant, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης μαζί με τους διοργανωτές και ομιλητές της εκδήλωσης. Μπορεί λοιπόν, να γνωρίζαμε από πριν κάποια βασικά στοιχεία για τις ομιλίες, όμως δεν μας αποκαλύφθηκε τίποτα για το τι μας περίμενε στο συνέδριο. Ήταν ένα ολοήμερο με πολλές κατατοπιστικές ομιλίες, οι οποίες μεταμόρφωσαν την οπτική του κοινού.

Την εκδήλωση παρουσίαζε η μοναδική Μαρία Κωνσταντάκη που έχουμε δει σε ξεκαρδιστικούς ρόλους στο «Μίλα μου Βρώμικα» και τα «Υπέροχα Πλάσματα» αλλά και στην φετινή παράσταση «Πουλιά Αέρα». Όπως ανέφερε στην χιουμοριστική εισαγωγή της για το «SWI.PE», «Η ζωή μας είναι πολλές πολλές μικρές καταστροφές που όσο περνάει ο χρόνος οι καταστροφές αυτές χάνουν και την αξία τους».

Ας πάμε όμως στο κύριο πιάτο του Tedx που δεν ήταν άλλο από τις ομιλίες. Εμείς στοχεύσαμε στο «SESSION I» με εισηγητές τους Adam Martinakis, Maria Juliana Byck και η Μαρία Μαραγκοζίδου. Και από ότι αποδείχτηκε κάναμε πάρα πολύ καλά.

Ο Adam Martinakis μίλησε με θέμα την ουσία της μετατόπισης. Παρουσίασε τις σημασίες κάποιων 3D έργων του και από ότι καταλάβαμε, πραγματεύεται σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο. Στα δημιουργήματα του είδαμε, τη σχέση με τον εαυτό, δηλαδή το πως διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας. Ακόμη είδαμε τα τέρατα της παιδικής ηλικίας, που επηρεάζουν τα άτομα μέχρι τέλους, αν δε λύσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν. Φυσικά δεν έλειψαν οι ερωτικές σχέσεις που περιλαμβάνουν σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης και οι υπό-σχέσεις (με λογοπαίγνιο, υποσχέσεις). Κατέληξε με το ότι «Γεννιόμαστε μόνοι και πεθαίνουμε μόνοι ,αλλά είμαστε μόνοι γιατί είμαστε μοναδικοί.» Αν καταλάβαμε καλά, δεν έχει τόση σημασία η μοναξιά, καθώς αν τη δούμε με άλλη προοπτική, μπορεί να είμαστε καλύτερα. Η προοπτική δηλαδή είναι ένα τεράστιο όπλο απέναντι στη μοναξιά.

Η Maria Juliana Byck είναι ενάντια του υπέρ-καταναλωτισμού και αυτό το δείχνει με τον τρόπο που δημιουργεί ρούχα και βοηθάει αυτούς που έχουν ανάγκη. Πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά ρούχα στον πλανήτη αυτή τη στιγμή και πέφτουμε όλοι στην παγίδα του υπερ καταναλωτισμού αγοράζοντας όλο και πιο πολλά. Όπως είπε «κάνει καλό να ανακυκλώνουμε τα ρούχα που έχουμε, να τα ανταλλάσουμε με άλλους και να βρίσκουμε κάτι άλλο που μας αρέσει». Αυτό το έκανε και η ίδια σε ένα πρωτότυπο πρότζεκτ όπου διάφορα παρατημένα γιαγιαδίστικα σεμεδάκια μετατράπηκαν σε ρουχισμό! Έτσι λοιπόν, έφτιαξε χαριτωμένα μπλουζάκια και φούστες από το παραδοσιακό ελληνικό σεμεδάκι: «Ο ρουχισμός είναι το πρώτο μήνυμα που μεταδίδουμε σε κάποιον», είπε η ίδια. Εννοώντας ότι το τι φοράμε δείχνει σε μεγάλο βαθμό πως θέλουμε να μας βλέπουν οι άλλοι.

Η Μαρία Μαραγκοζίδου μίλησε εκ μέρους του Αλκίνοου Μπούκουρα, ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών «Τελεταί Μπούκουρας» που έχει αλλάξει εντελώς το perspective της δουλειάς. Το συγκεκριμένο γραφείο δεν είναι όπως όλα τα άλλα, καθώς δεν διστάζει να χρησιμοποιεί άπλετο μαύρο χιούμορ. Η ομιλήτρια παρουσίασε διάφορες εικόνες που προωθούνται στη σελίδα «Τελεταί Μπούκουρας», οι οποίες όπως τόνισε δεν είναι επιθυμία δημιουργίας κάποιου «branding». Φυσικά το κοινό παρατηρώντας τις εικόνες ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Τα παραδείγματα πολλά, όπως αυτό με τα μπλουζάκια του γραφείου τελετών «I survived», αλλά και η περίφημη φερετρο-πετσέτα (πετσέτα σε σχήμα φερέτρου) για τα μπάνια του καλοκαιριού! Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα session της ημέρας ήταν υψηλού επιπέδου. Ένα Tedx που πραγματικά είχε κάτι να πει…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.