Δέκα εκκλησίες για να ζήσετε την απόλυτη κατάνυξη στην Αθήνα

Aπομονωμένα ξωκλήσια, μεγάλοι ναοί για εντυπωσιακές περιφορές, εκκλησάκια με αύρα χωριού κι εναλλακτικές πολυπολιτισμικές προτάσεις αποκαλύπτουν το μυσταγωγικό πρόφίλ της πρωτεύουσας.

Δέκα εκκλησίες για να ζήσετε την απόλυτη κατάνυξη στην Αθήνα

Αν κάποιος δεν έχει περάσει Πάσχα στην πρωτεύουσα, δυσκολεύεται να πιστέψει πόσες ξεχωριστές εμπειρίες κρύβουν τα τελετουργικά της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη: γραφικά, απομονωμένα ξωκλήσια, μεγάλοι ναοί για εντυπωσιακές περιφορές, εκκλησάκια με αύρα χωριού κι εναλλακτικές προτάσεις για πολυπολιτισμικές γιορτές φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον μωσαϊκό, το οποίο μας υπενθυμίζει τη μυσταγωγική πλευρά της Αθήνας.

Τη Μ. Παρασκευή ξεχωρίζει σαφώς ο μεσημεριανός επιτάφιος στη Μονή Καισαριανής. Το μεσαιωνικό μοναστήρι που κανονικά λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος κρατάει ανέγγιχτο το τελετουργικό, σύμφωνα με το οποίο ο στολισμένος επιτάφιος βγαίνει στο φως από το πρωί, με την περιφορά να ξεκινάει στις 2 μ.μ. συνοδεία χορωδιακών ψαλμών, διασχίζοντας τις καταπράσινες γύρω πλαγιές.

Δέκα εκκλησίες για να ζήσετε την απόλυτη κατάνυξη στην Αθήνα - εικόνα 1

Το βράδυ, βέβαια, οι επιλογές στο κέντρο της πόλης είναι πολλές. Η πιο αβανταδόρικη κι εντυπωσιακή περιφορά γίνεται από τη Μητρόπολη Αθηνών, συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου, οι επιτάφιοι της Αγίας Ειρήνης και της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου καταλαμβάνουν τα πεζοδρομημένα στενά του Εμπορικού Τριγώνου, ενώ στα πλακόστρωτα της Πλάκας σημειώνεται το πιο κατανυκτικό αντάμωμα, καθώς συναντιούνται οι επιτάφιοι των Αγίων Αναργύρων στα Αναφιώτικα (Ερεχθέως 18), της ιστορικής Αγίας Αικατερίνης (Χαιρεφώντος 10) και όλων των εκκλησιών της περιοχής.

Δέκα εκκλησίες για να ζήσετε την απόλυτη κατάνυξη στην Αθήνα - εικόνα 2

Το Μ. Σάββατο οι εμπειρίες διευρύνονται σε άλλες ­ορθόδοξες εκκλησίες. Στο Πολύγωνο βρίσκεται η μοναδική Αιθιοπική Εκκλησία των Αθηνών (Μπόχαλη 12), όπου από τις 8 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου άντρες και γυναίκες ντυμένοι στα λευκά προσεύχονται σιωπηλά, ενώ μόλις οι καμπάνες δώσουν το σύνθημα ξεκινά μια μεγάλη γιορτή υπό τους ήχους κρουστών οργάνων. Από την άλλη, στη Ρώσικη Εκκλησία (Φιλελλήνων 1) οι πιστοί καταφθάνουν με καλάθια γεμάτα πασχαλινά εδέσματα και η λειτουργία γίνεται στα ρώσικα. Τέλος, η πιο αθηναϊκή Ανάσταση γίνεται στον Λυκαβηττό: από τη μία ο αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής Αϊ-Γιώργης και από την άλλη το άγνωστο εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων χαρίζουν μια ανεκτίμητη θέα, φωτισμένη από τα πολύχρωμα βεγγαλικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.