«Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου»: Για ένα μήνα δωρεάν εκδηλώσεις έρχονται στον Πειραιά

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του πολυήμερου προγράμματος που δίνει τη βιβλιοφιλική σκυτάλη στον παραλιακό δήμο.

«Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου»: Για ένα μήνα δωρεάν εκδηλώσεις έρχονται στον Πειραιά

Ένας μήνας και μερικές μέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της ετήσια διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και η σκυτάλη περνάει στον Πειραιά. Το μοντέλο της διασποράς απανωτών εκδηλώσεων σε διαφορετικά σημεία του χάρτη που χαρακτηρίζει το βιβλιοφιλικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων –και ανατρέχοντας στα νούμερα έχει χαρίσει περίπου 500 δράσεις στο αθηναϊκό κοινό με συνεργασίες εκατοντάδων φορέων και πολιτών– καταφτάνει στον παραλιακό δήμο, συντονίζοντας Αθήνα και Πειραιά στον ίδιο παλμό. Πώς ενώνει τις δύο πόλεις το βιβλίο; Ένας παραφουσκωμένος από δωρεάν εκδηλώσεις μήνας δίνει την απάντηση.

«Τόσο η Αθήνα όσο και ο Πειραιάς είναι πόλεις ανοικτές, ζωντανές, με κατοίκους και επισκέπτες», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, «πρόκειται για δύο πόλεις που συνδυάζουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία με τη σύγχρονη δημιουργία και την πρωτοπορία». Γεφυρώνοντας τη γεωγραφική τους απόσταση, το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» ξεκινά την Τρίτη 19 του μηνός και στοιχειοθετεί μια σειρά από αφορμές για να περιδιαβούμε την Πειραϊκή ακτογραμμή: πρωτόγνωρες ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι, επισκέψεις στα καρνάγια και στα ναυπηγεία, γνωριμία με τοπόσημα του Πειραιά, μουσικά προγράμματα, ομιλίες κά.

«Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου»: Για ένα μήνα δωρεάν εκδηλώσεις έρχονται στον Πειραιά - εικόνα 1

«Ενεργοποιώντας στοιχεία από τους δύο δήμους προκύπτει μια πρόταση ανάγνωσης της σχέσης των δύο πόλεων μέσα από το λιμάνι», σχολίασε ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, μιλώντας για το πρόγραμμα που προέκυψε από δική του πρωτοβουλία και υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με το «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Είναι η τέταρτη φορά στο πλαίσιο της βιβλιοφιλικής χρονιάς που κάθονται στο ίδιο τραπέζι Δήμος Αθηναίων και δήμος Πειραιά. Ύστερα από την σύμπραξη στην εκθεσιακή τριλογία «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη» που τρέχει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ποίηση on the road» και τη δράση «Επικίνδυνες λέξεις», η νέα πολυήμερη συνδιοργάνωση αναδεικνύει το λιμάνι της πόλης ως θέατρο αλλαγής, στου οποίου το σώμα έχουν χαραχτεί οι ιστορικές εξελίξεις.

«Με τη συνεργασία μας με τον Πειραιά στο πρόγραμμα αυτό, επιδιώκουμε να ανιχνεύσουμε στο παρόν, στο ιστορικό παρελθόν και στο μέλλον, τις συνάφειες που ενώνουν, ενίοτε χωρίζουν, αλλά τελικά οδηγούν σε πορεία σύγκλισης τις δύο πόλεις», είπε χαρακτηριστικά η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου του ετήσιου βιβλιοφιλικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας την αξία της συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων. Αν ξεφυλλίσει κανείς το πρόγραμμα, το οποίο μετρά περίπου είκοσι εκδηλώσεις (δύο εκ των οποίων πραγματοποιούνται στην Αθήνα), βρίσκει αρκετά πρωτότυπες προτάσεις όπως μια περιήγηση στη γραμμή του τρένου Κηφισιά-Πειραιάς με ξεναγό τον Πέτρο Μάρκαρη («Η Αθήνα της μια διαδρομής», 14/4), έξι ξεναγήσεις που ξετυλίγουν διαφορετικές χρονικές περιόδους του λιμανιού και ενώνονται σε μια εν πλω ξενάγηση (13/4) ή το Open House στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά που αναδεικνύει το ρόλο της στην πόλη ολοκληρώνοντας τις δράσεις του «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη».

Όποια δράση/-εις κι αν διαλέξουμε, το ζήτημα είναι πως ήρθε η ώρα «να δούμε το λιμάνι σαν ένα θέατρο που πάνω του διαδραματίζεται η ιστορία σε στρώματα», όπως ανέφερε στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Βάσιας Τσοκόπουλος που συμμετέχει στις ομιλίες του προγράμματος – κάτι που μοιάζει ακόμη πιο επιτακτικό αν αναλογιστεί κανείς τις αλλαγές ιδιοκτησίας που πλανώνται πάνω από τον κομβικό λιμένα.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.