Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (17-23/11)

Ανήσυχοι εκπρόσωποι από το χώρο της performance, φούρλες τριαδικού μπαλέτου και γλυπτά που ιδρώνουν έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (17-23/11)

Έχοντας δανειστεί το όνομα του από τον ρώσικο διαστημικό σταθμό, το MIRfestival είναι η αθηναϊκή βάση στην οποία συναντούνται οι ανήσυχοι εκπρόσωποι από το χώρο της performance και των live media τα έξι τελευταία χρόνια. Φέτος φιλοξενείται στο Rabbithole, το Πάλας, το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, ο Χώρος, το TRES, το Απαράμιλλον, το Project 8 και σε ένα λεωφορείο φανταστικών διαδρομών μέσα στην πόλη. Με σημείο εκκίνησης την Πέμπτη (22/11), στο Πάλας Παγκρατίου, με την Φωτεινή Σταματελοπούλου και τον Κώστα Τσιούκα στην πρεμιέρα ελεύθερης εισόδου, ξεκινά ένα οκταήμερο πρόγραμμα που κρυφοκοιτάζει το μέλλον με όχημα την πιο σύγχρονη πλευρά του ζωντανού θεάματος.

Το μακροσκελές αφιέρωμα στο ρεύμα του Bauhaus συνεχίζεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στρέφοντας τώρα το φακό στο τριαδικό μπαλέτο του Oskar Schlemmer. Με την ομώνυμη ταινία του ’22 όπως και την μετέπειτα συζήτηση με την κριτικό χορού Νατάσα Χασιώτη, η εμβληματική φιγούρα παρουσιάζεται στο κοινό, σε σχέση με την avant-garde της εποχής, την πολιτική του διάσταση, αλλά και το αισθητικό του όραμα – αυτήν τη Δευτέρα (19/11), στις 8.30 το βράδυ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (17-23/11) - εικόνα 1

Με αφορμή την επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα AIDS για φέτος, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει ένα διήμερο ενημέρωσης και αποδοχής, λέγοντας ανοιχτά «I’m Positive». Στις 21 και τις 22 του μηνός, σε συνεργασία με το σύλλογο οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», οροθετικά άτομα συστήνονται στο κοινό και μιλούν με τόλμη για τη ζωή τους. Συζητήσεις σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που αφορούν παιδιά και εφήβους, παράλληλες προβολές σχετικών κινηματογραφικών έργων και βιωματικές εμπειρίες ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή, κάνοντας ένα βήμα προς την απεμπόληση του χρόνιου στίγματος. Δελτία εισόδου θα διανέμονται μία ώρα πριν τις δράσεις, περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ενώ η 6η Μπιενάλε της Αθήνας συνεχίζεται στα κτίρια γύρω από την πλατεία Κολοκοτρώνη, η Άλις Ποτς –πέρα από το έργο της στο Εσπέρια Παλλάς (Σταδίου 22) – καταφτάνει στη Στέγη με μία μεγαλύτερη εκθεσιακή πρόταση που… ιδρώνει. Έργα κρυστάλλινα και έντονα στο χρώμα, φτιαγμένα από ιδρώτα αθλητών και χορευτών, εξερευνούν τη χημεία, τη μόδα, την επιστήμη αλλά και την ομορφιά των ανθρώπινων εκκρίσεων. Αλλόκοτο; Ευκαιρία να το ανακαλύψετε. Χορέψτε, ιδρώστε και δείτε πώς ο ιδρώτας μεταμορφώνεται σε τρισδιάστατο έργο τέχνης. Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι 27 του μήνα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (17-23/11) - εικόνα 2

Καλύτερα «Αληθινές ιστορίες, όχι τέλειες ιστορίες». Ή με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την αποτυχία. Τέσσερις κοινωνικοί επιχειρηματίες από το Μαρόκο, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο ανδρώνουν το Pitch Your Failure, μία ιδιαίτερη σειρά από δρώμενα σε πόλεις του εξωτερικού που τώρα προσγειώνεται στην πόλη μας. Την Παρασκευή 23 του μηνός, στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή) και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, η εκδήλωση ανοίγει μικρόφωνα στις 7 το απόγευμα.

Μετά τα δημοφιλή μαθήματα ιταλικής γλώσσας τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων ανοίγονται σε κουλτούρες πιο μακρινών πολιτισμών. Σε συνεργασία με τον Ελληνοκινεζικό Οργανισμό Φιλίας-­Συνεργασίας, η νέα δωρεάν σειρά μαθημάτων –που θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι εγγραφές– βουτά στα κινέζικα με τμήματα είκοσι ατόμων ένα δίωρο την εβδομάδα στα Εξάρχεια (Τσαμαδού 9, 2103835541) και στην Κυψέλη (Καλογερά 18, 2108821428).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (17-23/11) - εικόνα 3

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO, ο Διεθνής Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός «Νέα Ακρόπολη» ανοίγει τη συζήτηση για τον Μαχάτμα Γκάντι, με αφορμή τα εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του. Στα Public Café Συντάγματος, αυτήν την Τετάρτη (21/11), ερευνητές, καθηγητές και συγγραφείς συνομιλούν για την ανάδειξη της ευθύνης του ατόμου στη θετική αλλαγή της κοινωνίας και του κόσμου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού την Τρίτη 20/11, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του Μουσείου Παιχνιδιών, ένα μουσείο γεμάτο παιχνίδια και αντικείμενα παιδικής ηλικίας από όλο τον κόσμο, και διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται σε δομές υποδοχής και ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων (12μ.-6μ.μ., Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο, 2103671067-69).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".