28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αθήνας

Σκανάροντας τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, συγκεντρώσαμε πέντε στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αθήνας

Μπορεί μια κυριακάτικη 28η Οκτωβρίου να θλίβει τους απανταχού εργαζόμενους, αλλά χαροποιεί κάθε φιλότεχνο περιπατητή. Για ακόμη μία χρονιά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Αθήνας ανοίγουν ελεύθερα τις πόρτες τους και γιορτάζουν την εθνική εορτή, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον πλούτο τους. Σκανάροντας τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, ανάμεσα σε χώρους με βαρυσήμαντες εκθεσιακές δεξαμενές, μουσεία που φιλοξενούν ενδιαφέρουσες παράλληλες εκθέσεις και σημεία που ετοιμάζουν θεματικές εκδηλώσεις με αφορμή την 28η, συγκεντρώσαμε πέντε στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Φύγαμε;

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αθήνας - εικόνα 1

Για να τιμήσει τη φετινή εθνική επέτειο και τις προσωπικότητες που προστάτευσαν τις αρχαιότητες κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το κεντρικό μουσείο της πόλης διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Έτσι, πέρα από τα έντεκα χιλιάδες εκθέματα αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (αγγεία, μικροτεχνία, έργα γλυπτικής και μεταλλοτεχνίας, κυπριακές αρχαιότητες κα), αυτό το σαββατοκύριακο, ο επισκέπτης θα συναντήσει αναγνώσεις από συγγραφείς για παιδιά («Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα», Αγγελική Δαρλάση, 27/10, 11 π.μ.), θα ακούσει τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων στον προαύλιο χώρο (27/10, 12 μ.), θα περπατήσει την περιοχή με ιστορικό εσάνς («Στη γειτονιά του Μουσείου μιας άλλης εποχής», 28/10, 11 π.μ.) και φυσικά θα γνωρίσει τις συλλογές του μουσείου από αρχαιολόγους (28/10, από 3 μ.μ. και κάθε μισή ώρα), μεταξύ άλλων. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144800.

Μουσείο Ακρόπολης

28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αθήνας - εικόνα 2

Μετά από τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια μελέτης και σχεδιασμού, η διάρθρωση του σημαντικότερου μουσείου της πόλης, του Μουσείου Ακρόπολης, ικανοποίησε και τις πιο υψηλές προσδοκίες, κερδίζοντας έκτοτε την προσοχή σε κάθε ευκαιρία ελεύθερης επίσκεψης. Λουσμένο από το φως του ήλιου και απέναντι από το εμβληματικό μνημείο του Παρθενώνα, τα τρία επίπεδα του σύγχρονου κτιρίου του Μπερνάρ Τσούμι στεγάζουν περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες εκθέματα, με την Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης και την Αίθουσα του Παρθενώνα να ξεχωρίζουν. Αυτή την περίοδο, η έκθεση «από την απαγορευμένη πόλη αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» περιμένει τους επισκέπτες με σπάνια προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που βγήκαν για πρώτη φορά από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong, προγραμματίζοντας ειδικές ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους-φροντιστές την ημέρα της 28ης (στις 11 π.μ., 12 μεσημ., 1 μ.μ., 2 μ.μ., 5 μ.μ., 6 μ.μ. & 7 μ.μ.).

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αθήνας - εικόνα 3

Αν και η φετινή Μπιενάλε είναι από μόνη της ένας καλός λόγος για να επισκεφθείς αυτές τις μέρες την πλατεία Κολοκοτρώνη, το Εθνικό Ιστορικό ανοίγει ελεύθερα τις πόρτες του στις 28 του μηνός, συγκεντρώνοντας ακόμα περισσότερο κόσμο στη ζώνη. Στο γοητευτικό μέγαρο της παλαιάς Βουλής πίσω από το μεγάλο άγαλμα του έφιππου ήρωα, μερικά μαρμάρινα σκαλιά σε οδηγούν σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφορά για τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους. Από την περίοδο της τουρκοκρατίας και την Επανάσταση του 1821 μέχρι την δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους και το σήμερα, το μουσείο συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα σε μόνιμη βάση (ντοκουμέντα, αντικείμενα καθημερινότητας, όπλα, σημαίες αρχιτεκτονικά σχέδια αλλά και ζωγραφικοί καμβάδες, γλυπτά ή ενδύματα), ενώ αυτήν την περίοδο το σύνολο του έργου του σπουδαίου επτανήσιου αρχιτέκτονα-ζωγράφου Γεράσιμου Πιτζαμάνου καθώς και «Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας. Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας» εκτίθενται.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αθήνας - εικόνα 4

Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κατέχει στη συλλογή του περισσότερα από είκοσι πέντε χιλιάδες αντικείμενα, διαρθρωμένα σε ενότητες αποτυπώνοντας ολόκληρο το στίγμα του συγκεκριμένου πολιτισμού. Εκτός αυτών, η περιοδική ψηφιακή έκθεση «Ο Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» μεταφέρει τον επισκέπτη μέσω τρισδιάστατων μοντέλων και high tech προβολέων στον ιερότερο τόπο του χριστιανισμού, στο ναό της Αναστάσεως του Κυρίου –ή γνωστότερα Ναός του Παναγίου Τάφου– και πιο συγκεκριμένα στην πολύτιμη διαδικασία της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου. Επίσης, η έκθεση μικρογλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος / ΕΕΤΕ συνεχίζεται στον προαύλιο χώρο του μουσείου.

Επιγραφικό Μουσείο

28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αθήνας - εικόνα 5

Παρότι από το 1885 που άνοιξε τις πόρτες του στην Τοσίτσα έχουν γίνει αρκετές αλλαγές, το Επιγραφικό Μουσείο της πόλης παραμένει διαχρονικά ένα γοητευτικό σημείο πολιτισμού που λίγοι γνωρίζουν. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται κυρίως ελληνικές επιγραφές από την Αττική, χαραγμένες σε μάρμαρο ή λίθο, από τον 8ο μ.Χ. μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (με λίγες εξαιρέσεις). Αν το επιλέξετε για την επίσκεψή σας αυτές τις μέρες, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και το έργο της Γαλλίδας εικαστικού Natacha Mankowski – την εικαστική σύνθεση «Monument», εμπνευσμένη από τις εκθεσιακές επιγραφές, που προέκυψε μετά από residency της εικαστικού στο μουσείο την άνοιξη του 2018.


Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά το ωράριο της χειμερινής περιόδου, ενώ η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία γίνεται με μειωμένη τιμή για όλους τους επισκέπτες και η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα λογίζεται ως μέρα ελεύθερης εισόδου.

Περισσότερες πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.