Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7)

Τελευταία ευκαιρία για το φετινό Athens Photo Festival στο μουσείο Μπενάκη και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7)

ΜΕΤΑτροπή_’Ατροπος_ I, II, III

Η ps[υ]art therapy gallery παρουσιάζει το πρώτο μέρος του νέου τριμερούς project, από την Δευτέρα 25 Ιουνίου (8.30 μ.μ.). Η εικαστικός Τζένη Μαρκέτου με το video art έργο «The Vampire of Smell» και ο εικαστικός Φίλιππος Τσιτσόπουλος με την performance «Pervert Narcissist» αναπτύσσουν έναν ιδιότυπο διάλογο, μία αλληλεπίδραση ανάμεσα σε έναν λήπτη ψυχικής υγείας και έναν κατά συρροή δολοφόνο. Με κέντρο το δίπολο δράστη-θύματος και τη θεραπευτική ιδιότητα της τέχνης, οι εικαστικοί ενσαρκώνουν διαφορετικούς ρόλους και μας προσκαλούν να βρούμε τις δικές μας μνήμες μέσα τους.

i Δημοκρίτου & Στρατιωτικού Συνδέσμου 23, Κολωνάκι, 25/6-20/7, Δευτ.: 6-11 μ.μ., Τρ., Πέμ.: 9 μ.μ.-1 π.μ., Σάβ., Κυρ.: 12 μ.-5 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Food of the Gods

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 1

Κατά τη διάρκεια του residency στην A - DASH, η καλλιτέχνιδα Lydia McCarthy που έχει ως βάση την Αμερική, έχει φτιάξει μια σειρά από ψυχεδελικά πορτρέτα, νεκρή φύση και φωτογραφίες τοπίων εμπνευσμένες από τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ανατρέχοντας σε αρχαία κείμενα και πρόσφατες εμπειρίες από τη σύγχρονη Ελευσίνα, η εικαστικός έχει δομήσει ένα αλλόκοτο σύμπαν με την ίδια στο ρόλο της Περσεφόνης, τη μυθική βασίλισσα του θανάτου και του κάτω κόσμου. Εγκαίνια την Τρίτη 26 του μηνός στις 8 το απόγευμα.

i Ασκληπιού 74, 2114070585, από 26/6, Παρ.-Κυρ.: 3-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


A Musical Break in Paros

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 2

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, μετά από πλήθος εκθέσεων σε Αθήνα, Πάρο, Βρυξέλλες, Κάιρο, Πεκίνο και Σανγκάη, έρχεται σε μία νέα ατομική έκθεση στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, από αυτήν την Πέμπτη, 28 του μηνός. Συγκεντρώνοντας τα έργα του από την τελευταία δημιουργική του περίοδο στην Πάρο, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη, αφηρημένες συνθέσεις πάνω σε καμβά, αχνά χρώματα και μικτά υλικά αναδεικνύουν έναν αισθαντικό εικαστικό «τόπο».

i Μασσαλίας 22, 28/6-21/7, Δευτ.-Παρ.: 12 μ.-9 μ.μ., Σάβ.: 10.30 π.μ.-2.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


«Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού»: Le Corbusier – Pierre Jeanneret – Charlotte Perriand

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 3

Υλικά και στοιχεία για τη γόνιμη σχέση των τριών κορυφαίων δημιουργών –των Le Corbusier, Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret– συγκεντρώνονται σε ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στην El Greco Gallery, στο Χαλάνδρι. Μέσα από μια έκθεση επίπλων, αντικειμένων ντιζάιν και αρχειακού υλικού, καθώς και μέσα από μια σειρά παράλληλων ομιλιών, επιχειρείται μία deep down ερευνητική προσέγγιση ανάμεσα στις επιρροές και τις υφολογικές διαφορές στην πορεία της designing τριάδας. Πώς συνδέονται τα έργα τους με το φύλο, τον μοντερνισμό, την κοινωνία, τη φιλοσοφία, το πολιτικό; Την ημέρα των εγκαινίων, στις 27 του μηνός (7.30 μ.μ.), η Barbara Lehmann (επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Cassina), η Brigitte Bouvier (διευθύντρια Le Corbusier Foundation), ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης (καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), η Φοίβη Γιαννίση (ποιήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Πολιτισμικών Σπουδών) όπως και η Νάντια Αργυροπούλου (επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης), σε συνεργασία με τη Βασιλική-Μαρία Πλαβού (αρχιτέκτονα) θα καθίσουν στο πάνελ των ομιλιών.

i Λεωφόρος Κηφισίας 212, Χαλάνδρι, 2106728682, 27/6-9/9, Δευτ,, Τετ.: 9 π.μ.-3 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 9 π.μ.-9 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Athens Photo Festival

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 4

Το καθιερωμένο φεστιβάλ της πόλης με κέντρο τη φωτογραφία σάς περιμένει με τις main εκθέσεις του στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, μέχρι τις 29 του μηνός. Με κάδρα από ογδόντα (και) καλλιτέχνες, που δραστηριοποιούνται σε πάνω από τριάντα χώρες συνολικά, οι σύγχρονες τάσεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας συμπυκνώνονται σε ένα εκτενές ποτ πουρί, που δύσκολα σε αφήνει ασυγκίνητο. Η έκθεση, χωρισμένη σε ενότητες, περνά από κατασκευασμένους κόσμους και τυχαίες εικόνες σε πιο προσωπικά βιώματα, φυσικά τοπία και νοσταλγικές επιθυμίες, όσο οι νέοι Έλληνες δημιουργοί έχουν το δικό τους πόστο. Στο last call του μεγάλου event, εγκαινιάζεται το «Infernal Machine» στη γκαλερί Beton7 και το Red Pale Dot στο χώρο του Void –και τα δύο από 25/6, στις 8 μ.μ.

i Πειραιώς 138, έως 29/6, Τρ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ., Σάβ.: 10 π.μ.-10 μ.μ., Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισιτήριο: € 4.


Αn Exercise on Values

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 5

Δύο ελαιογραφίες που διαπραγματεύονται το ζήτημα της πίστης (οτιδήποτε κι αν αφορά αυτή), μία φωτογραφία από καθαριστήριο, άδεια μπουκάλια από αλκοόλ, έγχρωμες φωτογραφίες και καμιά δεκαριά ακόμα αντικείμενα –όλα προς αναζήτηση και διερεύνηση αξιών. Πάνω από είκοσι εικαστικοί συγκεντρώνουν έργα τους στην παρούσα έκθεση του χώρου Haus n Athen στο Μοναστηράκι, σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία. Υλικά καθημερινά, απλά, φέρνουν αναφορές από την art povera, όσο το οικείο μας χτυπάει ξανά την πόρτα.

i Καΐρη 6, Μοναστηράκι (3ος όροφος), έως 17 Ιουλίου, Πέμ.-Παρ.: 3-8 μ.μ., Σάβ. :1-6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Living under the shadows of the marbles

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 6

Στα πλαίσια του προγράμματος του Athens Photo Festival 2018, η νέα έκθεση του T.A.F / the art foundation κοιτάζει την Αθήνα στην εποχή της κρίσης. Οκτώ χρόνια μετά από την αρχή των παρεμβάσεων του ΔΝΤ, εφτά φωτογράφοι προτάσσουν το προσωπικό τους βλέμμα μέσα σε αυτή τη συνθήκη, σε σιωπηλό διάλογο πάντα με το ένδοξο (;) παρελθόν και τις αφηγήσεις του. Συνεχίζεται μέχρι την πρώτη του επόμενου μήνα.

i Νορμανού 5, Μοναστηράκι, έως 1/7, Δευτ.-Σάβ.: 12 μ.-9 μ.μ., Κυρ.: 12 μ.-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Αποκατάσταση Δικτύου σε Τέσσερις Κινήσεις

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 7

Με την ατομική έκθεση της Δήμητρας Βιβέλη εγκαινιάζεται ο εκθεσιακός χώρος on repetition, an open treatise in action στο 14 της οδού Ζαχαρίτσα, στην περιοχή του Φιλοπάππου. Με κέντρο τα κοινωνικά δίκτυα και τις ανθρώπινες επαφές, ο εικαστικός συγκεντρώνει έργα του μέχρι το Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους και δίνει το παρθενικό στίγμα ενός χώρου που φιλοδοξεί να ενώσει τέχνη και τεχνολογία.

i Ζαχαρίτσα 14, Φιλοπάππου, έως 13/2/18, Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει πρώτη φορά μέρος της συλλογής της για τη Μαρία Κάλλας

Οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια μεγάλη ποικιλία εκδόσεων για την Κάλλας -από μυθιστορηματικές βιογραφίες και μελέτες έως κόμικς και βιβλία μαγειρικής- σε πάρα πολλές γλώσσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/11/2023

Έκθεση - αφιέρωμα στον Michael Schmidt, έναν από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς φωτογράφους της Γερμανίας

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 163 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τόσο του ίδιου του Schmidt όσο και φωτογραφίες από ντοκουμέντα και υλικό από αρχεία και εφημερίδες, τα οποία ξαναφωτογράφισε.

Μαθαίνουμε για τη ζωή του Στάθη Λιβαθινού μέσα από το βιβλίο του που παρουσιάζεται στον Ιανό της Αθήνας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Διαβάσαμε το γκράφικ νόβελ του Soloup "Ζορμπάς. Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη" του Νίκου Καζαντζάκη

Ο σεναριογράφος και σκιτσογράφος μεταφέρει στο χαρτί ένα από τα πιο επιτυχημένα, επιδραστικά και χαρακτηριστικά βιβλία του Καζαντζάκη.

Η ΕΒΕ παρουσιάζει ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για την εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη

Το δημιουργικό οδοιπορικό του ζωγράφου, από τις αρχές του 1990, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, μέχρι σήμερα εκφράζεται με ποικίλα μέσα, συνδέοντας τις πιο παραδοσιακές τεχνικές με τα σύγχρονα εικαστικά εργαλεία.

"Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης": Η Ρένα Παπασπύρου μετατρέπει τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σε καλλιτεχνικό πεδίο δημιουργίας

Η έκθεση είναι η πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου με τίτλο "Ενδιάμεσος Χώρος".

Εικαστική έκθεση και θεματικό συνέδριο στο πλαίσιο του προγράμματος "Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση"

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πεδίου συζήτησης για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοποίησης και του εκφοβισμού.