Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7)

Τελευταία ευκαιρία για το φετινό Athens Photo Festival στο μουσείο Μπενάκη και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7)

ΜΕΤΑτροπή_’Ατροπος_ I, II, III

Η ps[υ]art therapy gallery παρουσιάζει το πρώτο μέρος του νέου τριμερούς project, από την Δευτέρα 25 Ιουνίου (8.30 μ.μ.). Η εικαστικός Τζένη Μαρκέτου με το video art έργο «The Vampire of Smell» και ο εικαστικός Φίλιππος Τσιτσόπουλος με την performance «Pervert Narcissist» αναπτύσσουν έναν ιδιότυπο διάλογο, μία αλληλεπίδραση ανάμεσα σε έναν λήπτη ψυχικής υγείας και έναν κατά συρροή δολοφόνο. Με κέντρο το δίπολο δράστη-θύματος και τη θεραπευτική ιδιότητα της τέχνης, οι εικαστικοί ενσαρκώνουν διαφορετικούς ρόλους και μας προσκαλούν να βρούμε τις δικές μας μνήμες μέσα τους.

i Δημοκρίτου & Στρατιωτικού Συνδέσμου 23, Κολωνάκι, 25/6-20/7, Δευτ.: 6-11 μ.μ., Τρ., Πέμ.: 9 μ.μ.-1 π.μ., Σάβ., Κυρ.: 12 μ.-5 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Food of the Gods

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 1

Κατά τη διάρκεια του residency στην A - DASH, η καλλιτέχνιδα Lydia McCarthy που έχει ως βάση την Αμερική, έχει φτιάξει μια σειρά από ψυχεδελικά πορτρέτα, νεκρή φύση και φωτογραφίες τοπίων εμπνευσμένες από τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ανατρέχοντας σε αρχαία κείμενα και πρόσφατες εμπειρίες από τη σύγχρονη Ελευσίνα, η εικαστικός έχει δομήσει ένα αλλόκοτο σύμπαν με την ίδια στο ρόλο της Περσεφόνης, τη μυθική βασίλισσα του θανάτου και του κάτω κόσμου. Εγκαίνια την Τρίτη 26 του μηνός στις 8 το απόγευμα.

i Ασκληπιού 74, 2114070585, από 26/6, Παρ.-Κυρ.: 3-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


A Musical Break in Paros

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 2

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, μετά από πλήθος εκθέσεων σε Αθήνα, Πάρο, Βρυξέλλες, Κάιρο, Πεκίνο και Σανγκάη, έρχεται σε μία νέα ατομική έκθεση στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, από αυτήν την Πέμπτη, 28 του μηνός. Συγκεντρώνοντας τα έργα του από την τελευταία δημιουργική του περίοδο στην Πάρο, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη, αφηρημένες συνθέσεις πάνω σε καμβά, αχνά χρώματα και μικτά υλικά αναδεικνύουν έναν αισθαντικό εικαστικό «τόπο».

i Μασσαλίας 22, 28/6-21/7, Δευτ.-Παρ.: 12 μ.-9 μ.μ., Σάβ.: 10.30 π.μ.-2.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


«Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού»: Le Corbusier – Pierre Jeanneret – Charlotte Perriand

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 3

Υλικά και στοιχεία για τη γόνιμη σχέση των τριών κορυφαίων δημιουργών –των Le Corbusier, Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret– συγκεντρώνονται σε ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στην El Greco Gallery, στο Χαλάνδρι. Μέσα από μια έκθεση επίπλων, αντικειμένων ντιζάιν και αρχειακού υλικού, καθώς και μέσα από μια σειρά παράλληλων ομιλιών, επιχειρείται μία deep down ερευνητική προσέγγιση ανάμεσα στις επιρροές και τις υφολογικές διαφορές στην πορεία της designing τριάδας. Πώς συνδέονται τα έργα τους με το φύλο, τον μοντερνισμό, την κοινωνία, τη φιλοσοφία, το πολιτικό; Την ημέρα των εγκαινίων, στις 27 του μηνός (7.30 μ.μ.), η Barbara Lehmann (επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Cassina), η Brigitte Bouvier (διευθύντρια Le Corbusier Foundation), ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης (καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), η Φοίβη Γιαννίση (ποιήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Πολιτισμικών Σπουδών) όπως και η Νάντια Αργυροπούλου (επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης), σε συνεργασία με τη Βασιλική-Μαρία Πλαβού (αρχιτέκτονα) θα καθίσουν στο πάνελ των ομιλιών.

i Λεωφόρος Κηφισίας 212, Χαλάνδρι, 2106728682, 27/6-9/9, Δευτ,, Τετ.: 9 π.μ.-3 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 9 π.μ.-9 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Athens Photo Festival

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 4

Το καθιερωμένο φεστιβάλ της πόλης με κέντρο τη φωτογραφία σάς περιμένει με τις main εκθέσεις του στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, μέχρι τις 29 του μηνός. Με κάδρα από ογδόντα (και) καλλιτέχνες, που δραστηριοποιούνται σε πάνω από τριάντα χώρες συνολικά, οι σύγχρονες τάσεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας συμπυκνώνονται σε ένα εκτενές ποτ πουρί, που δύσκολα σε αφήνει ασυγκίνητο. Η έκθεση, χωρισμένη σε ενότητες, περνά από κατασκευασμένους κόσμους και τυχαίες εικόνες σε πιο προσωπικά βιώματα, φυσικά τοπία και νοσταλγικές επιθυμίες, όσο οι νέοι Έλληνες δημιουργοί έχουν το δικό τους πόστο. Στο last call του μεγάλου event, εγκαινιάζεται το «Infernal Machine» στη γκαλερί Beton7 και το Red Pale Dot στο χώρο του Void –και τα δύο από 25/6, στις 8 μ.μ.

i Πειραιώς 138, έως 29/6, Τρ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ., Σάβ.: 10 π.μ.-10 μ.μ., Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισιτήριο: € 4.


Αn Exercise on Values

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 5

Δύο ελαιογραφίες που διαπραγματεύονται το ζήτημα της πίστης (οτιδήποτε κι αν αφορά αυτή), μία φωτογραφία από καθαριστήριο, άδεια μπουκάλια από αλκοόλ, έγχρωμες φωτογραφίες και καμιά δεκαριά ακόμα αντικείμενα –όλα προς αναζήτηση και διερεύνηση αξιών. Πάνω από είκοσι εικαστικοί συγκεντρώνουν έργα τους στην παρούσα έκθεση του χώρου Haus n Athen στο Μοναστηράκι, σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία. Υλικά καθημερινά, απλά, φέρνουν αναφορές από την art povera, όσο το οικείο μας χτυπάει ξανά την πόρτα.

i Καΐρη 6, Μοναστηράκι (3ος όροφος), έως 17 Ιουλίου, Πέμ.-Παρ.: 3-8 μ.μ., Σάβ. :1-6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Living under the shadows of the marbles

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 6

Στα πλαίσια του προγράμματος του Athens Photo Festival 2018, η νέα έκθεση του T.A.F / the art foundation κοιτάζει την Αθήνα στην εποχή της κρίσης. Οκτώ χρόνια μετά από την αρχή των παρεμβάσεων του ΔΝΤ, εφτά φωτογράφοι προτάσσουν το προσωπικό τους βλέμμα μέσα σε αυτή τη συνθήκη, σε σιωπηλό διάλογο πάντα με το ένδοξο (;) παρελθόν και τις αφηγήσεις του. Συνεχίζεται μέχρι την πρώτη του επόμενου μήνα.

i Νορμανού 5, Μοναστηράκι, έως 1/7, Δευτ.-Σάβ.: 12 μ.-9 μ.μ., Κυρ.: 12 μ.-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Αποκατάσταση Δικτύου σε Τέσσερις Κινήσεις

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόση φωτογραφική πρωτοπορία χωράει σε ένα φεστιβάλ; (25/6-1/7) - εικόνα 7

Με την ατομική έκθεση της Δήμητρας Βιβέλη εγκαινιάζεται ο εκθεσιακός χώρος on repetition, an open treatise in action στο 14 της οδού Ζαχαρίτσα, στην περιοχή του Φιλοπάππου. Με κέντρο τα κοινωνικά δίκτυα και τις ανθρώπινες επαφές, ο εικαστικός συγκεντρώνει έργα του μέχρι το Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους και δίνει το παρθενικό στίγμα ενός χώρου που φιλοδοξεί να ενώσει τέχνη και τεχνολογία.

i Ζαχαρίτσα 14, Φιλοπάππου, έως 13/2/18, Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.