Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας σε ένα δυναμικό μουσείο

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων βρεθήκαμε στο φετινό τιμώμενο μουσείο της χώρας και ξεκλέψαμε μερικές ματιές από το θησαυρό που κρύβει.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας σε ένα δυναμικό μουσείο

«Ρίξτε ένα δίδραχμο στη σχισμή/ Καλέστε τον αριθμό που θέλετε.» Η μεταλλική επιγραφή σε ένα μικρό, Bauhaus, έντονα κόκκινο τηλέφωνο πάνω από ένα στριφογυριστό καντράν παλαιού τύπου –ανάμεσα στα εκθεσιακά ράφια του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ– σε έκανε να αναρωτηθείς πόσα τηλεφωνήματα παίζει να έχουν περάσει από τις γραμμές του. Αυτή η μικρή εφεύρεση που έσκασε ένα φθινοπωρινό πρωινό του 1873 κατάφερε να πείσει αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο –και εμάς φυσικά– να εμπιστευτούν πάμπολλες ιστορίες στο ακουστικό του.

«Μέσα από τα δίκτυά μας έχουν μεταφερθεί ειδήσεις και ντοκουμέντα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, πολλές γενιές ανθρώπων έχουν μοιραστεί τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους μέσα από τις τηλεφωνικές μας γραμμές» είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, στο βήμα της εκδήλωσης για το φετινό τιμώμενο μουσείο από το ICOM τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κι αν σκεφτεί κανείς πως ο ΟΤΕ είχε τη μονοκαθεδρία στην τηλεφωνική επικοινωνία (και όχι μόνο) μέχρι δύο δεκαετίες πίσω, δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτή η παραδοχή.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας σε ένα δυναμικό μουσείο - εικόνα 1

«Είναι διεθνώς αποδεκτό στο χώρο της μουσειολογίας, ότι τα μουσεία είναι και πρέπει να είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας, την οποία εκφράζουν και υπηρετούν».

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ δεν επιλέχθηκε τυχαία. Με τη θεματική για φέτος να είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το τεχνολογικό, εταιρικό μουσείο στα βόρεια –που επίσης αποτελεί και το μοναδικό παράδειγμα μουσείου τηλεπικοινωνιακών στη χώρα– είναι ένα δυνατό παράδειγμα αυτόνομου πολιτιστικού θύλακα, που φύσει και θέσει έχει να πει πολλά για τη δυναμικότητα της επικοινωνίας. Με 25.000 ιστορικά αρχεία και 3.400 αντικείμενα, χωρισμένα στην προ-ηλεκτρική και την ηλεκτρική περίοδο, από την τηλεγραφία και την τηλεφωνία μέχρι τις ασύρματες δορυφορικές επικοινωνίες, τις οπτικές ίνες, και την τηλεόραση –όλα με θέμα την διαμεσολαβημένη επαφή των ανθρώπων–, το μουσείο έχει αμέτρητα σημεία που αξίζει να σταθεί κανείς: καταγραφικό μορσικού συστήματος, συσκευή τηλεφωτογραφίας με περίεργα καντράν και κυλίνδρους, ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο της χώρας με control room. «Μάλιστα, έχουμε καταφέρει να είμαστε ένα από τα λίγα μουσεία της Ελλάδας που έχουν ολοκληρώσει σχεδόν απόλυτα την ψηφιοποίηση των εκθεμάτων τους», πρόσθεσε η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας σε ένα δυναμικό μουσείο - εικόνα 2

Έχοντας στην πλάτη του, μάλιστα 8 χρόνια με εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ υποστηρίζει έμπρακτα μία νέα μορφή μουσειακή εμπειρίας. Άμεσα συνδεδεμένο με την τεχνολογία και την αμεσότητα, θα συναντήσεις βιωματικές προσομοιώσεις για μελλοντικούς εναερίτες, πειράματα με υδραυλικά τηλέφωνα, εργαστήρια με τους σημαντικότερους εφευρέτες, τεχνολογικό προγράμματα βασισμένο σε virtual και augmented reality. «Είναι διεθνώς αποδεκτό στο χώρο της μουσειολογίας, ότι τα μουσεία είναι και πρέπει να είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας, την οποία εκφράζουν και υπηρετούν», όπως θύμισε η Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, για να συμπληρώσει πως «τα μουσεία αλλάζουν για να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες», και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται στην περίπτωση του μουσείου του ΟΤΕ.

Κλείνοντας τη βραδιά, ανανεώσαμε το ραντεβού μας με για την επόμενη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ελπίζοντας να δώσει δυναμική σε αντίστοιχα ενδιαφέροντες μουσειακούς χώρους της πόλης. Αξίζει να κρατήσουμε κατά νου πως η φετινή συνάντηση έδειξε πρωτίστως την ανάγκη της αλλαγής, τη χάραξη μιας νέας, περισσότερο βιωματικής εμπειρίας στα μουσεία που πρωτίστως θα μιλάει στη γλώσσα των αυριανών επισκεπτών. Γίνεται αυτό το μήνυμα να μην μείνει χωρίς παραλήπτη;

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας σε ένα δυναμικό μουσείο - εικόνα 3
Από αριστερά: Ντέπη Τζιμέα, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μιχάλης Τσαμάζ, Τέτη Χατζηνικολάου, Μαρία Ρούσσου.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας σε ένα δυναμικό μουσείο - εικόνα 4

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας σε ένα δυναμικό μουσείο - εικόνα 5

i Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, 2106201999/ 2106201899, Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ.-5 μ.μ., δύο Κυριακές ανά μήνα: 9 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ψίθυροι στα Χέρια μου": Πώς τα στοιχεία της φύσης καθορίζουν τη ζωή μας

Η έκθεση συγκροτεί μια οπτική πανδαισία που έχει ως αφετηρία την εσωτερική πυξίδα της καλλιτέχνιδας Δήμητρας Σκανδάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2022

Παιδικά εργαστήρια τέχνης στη Sianti

Η γκαλερί καλεί τους μικρούς φιλότεχνους να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια μέσα από τα οποία θα εξοικειωθούν με τον κόσμο της τέχνης και θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Συζητήσεις και εργαστήρια στο Atopos με αφορμή την έκθεση "The Tyvek Project"

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Η Cheapart μετακομίζει δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Η φετινή διοργάνωση Cheapart 2022 | Desire for Art έρχεται ανανεωμένη σε νέο χώρο, με πάνω από 90 καλλιτέχνες.

Art Athina 1993-2022: Μια εικαστική ιχνηλάτηση για την ελληνική φουάρ στο ΙΣΕΤ

Την αρχειακή έκθεση συνοδεύει ένα επετειακό λεύκωμα 360 σελίδων αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ίδρυση της Art Athina.

"Ιχνουργήματα": Μια σειρά σχεδίων του Δημοσθένη Αγραφιώτη

Τα σχέδια αυτά έχουν δημιουργηθεί σε βάθος σαράντα χρόνων και παρουσιάζονται σε ποικιλία μεγεθών, χαρτιών, τεχνικών και εναλλακτικών τρόπων προβολής στο χώρο.

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης διερευνά το ζήτημα της "γεωκουλτούρας"

Το συνολικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης παρουσιάστηκε σήμερα σε σχετική συνέντευξη τύπου.