Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου

Δωρεάν είσοδος σε δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης μας με ένα ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων να περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου

Με τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου να πέφτει Κυριακή, οι ευκαιρίες για απόδραση εκτός Αθηνών περιορίζονται σε ένα βαθμό. Ωστόσο, δύο από τους σημαντικότερους θύλακες της πόλης φέρνουν ξεχωριστές ιδέες για για να αξιοποιήσουμε πολιτιστικά την εθνική γιορτή στο κέντρο της πόλης, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά τους με δωρεάν θεματικές εκδηλώσεις και σχετικά προγράμματα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου - εικόνα 1

Με το βλέμμα στην εθνική επέτειο, η μουσειακή κορωνίδα της χώρας δίνει περισσότερες από μία αφορμές για να κατηφορίσουμε την Διονυσίου Αεροπαγίτου. Πέρα από τη μόνιμη συλλογή του, και την περιοδική έκθεση μυστηριακού εσάνς «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια», το Μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζει ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στον ισόγειο χώρο του.

Ξεκινώντας από την Πέμπτη 22 του μηνός (ως 7/4), μία ειδική δωρεάν προβολή με πίνακες ζωγραφικής γύρω από τους Έλληνες του 1821 περιμένει μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έργα από τη συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη, τα οποία μάλιστα πρόκειται να συνδυαστούν με την εντυπωσιακή ελαιογραφία «Άποψη της Αθήνας από τον Ιλισσό» του ζωγράφου J.J. Frey. Επίσης, στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης του μουσείου «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης», δύο Κινέζοι καλλιτέχνες από Μουσείο της Σαγκάης έρχονται για να ζωγραφίζουν έργα με την παραδοσιακή κινεζική τεχνική, από τις 22 έως τις 25 του μηνός (10 π.μ.-12 μ & 1-3 μ.μ.).

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου - εικόνα 2

Φυσικά, τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα υπόλοιπα ευρήματα του Ιερού Βράχου παραμένουν από μόνα τους μία μοναδική εκθεσιακή εμπειρία, όσο τα ειδικά σακίδια-kits μπορούν να ξεναγήσουν τους μικρούς μας φίλους στα μουσειακά μυστήρια και ένα ειδικό για την ημέρα «ελληνικό παραδοσιακό πιάτο» περιμένει τον ουρανίσκο σας στον δεύτερο όροφο.

i 25/3, 9 π.μ.-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου - εικόνα 3

Με σημείο αναφοράς την ιστορία του ελληνικού κράτους από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και το σήμερα, το εμβληματικό μουσείο πίσω από το άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη και δίπλα στην ομώνυμη πλατεία πέρα από τη σημαντική μόνιμη συλλογή του, φιλοξενεί από αρχές του μήνα την έκθεση έκθεσης «Με φορεσιές ενός παλιού καιρού…». Οι μικρές φιγούρες playmobil ντύνονται με πιστά χειροποίητα αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών και γίνονται PlaymoGreek από τον Πέτρο Καμινιώτη, προσεγγίζοντας τόσο ιστορικά όσο και λαογραφικά την ιστορία της ενδυμασίας στη χώρα.

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου - εικόνα 4

Παράλληλα, το χορευτικό συγκρότημα της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης και Πολιτισμού είναι ετοιμο να χρωματίσει μουσικά την παραμονή της εθνικής εορτής (24/3, 11.30 π.μ.) και να προϋπαντήσει δύο ειδικές ομιλίες με θέμα την ελληνική ενδυμασία (12 μ.): η ιστορικός Δήμητρα Κουκίου πρόκειται να παρουσιάσει το ζήτημα «1821- 2021: Το ταξίδι ξεκινά… με φορεσιές ενός παλιού καιρού» ενώ η ιστορικός τέχνης Αφροδίτη Κούρια θα μεταφέρει «Μαρτυρίες Ευρωπαίων περιηγητών για τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες (16ος-19ος αιώνας)».

i 24-25/3, 10 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.