Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου

Δωρεάν είσοδος σε δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης μας με ένα ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων να περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου

Με τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου να πέφτει Κυριακή, οι ευκαιρίες για απόδραση εκτός Αθηνών περιορίζονται σε ένα βαθμό. Ωστόσο, δύο από τους σημαντικότερους θύλακες της πόλης φέρνουν ξεχωριστές ιδέες για για να αξιοποιήσουμε πολιτιστικά την εθνική γιορτή στο κέντρο της πόλης, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά τους με δωρεάν θεματικές εκδηλώσεις και σχετικά προγράμματα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου - εικόνα 1

Με το βλέμμα στην εθνική επέτειο, η μουσειακή κορωνίδα της χώρας δίνει περισσότερες από μία αφορμές για να κατηφορίσουμε την Διονυσίου Αεροπαγίτου. Πέρα από τη μόνιμη συλλογή του, και την περιοδική έκθεση μυστηριακού εσάνς «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια», το Μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζει ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στον ισόγειο χώρο του.

Ξεκινώντας από την Πέμπτη 22 του μηνός (ως 7/4), μία ειδική δωρεάν προβολή με πίνακες ζωγραφικής γύρω από τους Έλληνες του 1821 περιμένει μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έργα από τη συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη, τα οποία μάλιστα πρόκειται να συνδυαστούν με την εντυπωσιακή ελαιογραφία «Άποψη της Αθήνας από τον Ιλισσό» του ζωγράφου J.J. Frey. Επίσης, στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης του μουσείου «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης», δύο Κινέζοι καλλιτέχνες από Μουσείο της Σαγκάης έρχονται για να ζωγραφίζουν έργα με την παραδοσιακή κινεζική τεχνική, από τις 22 έως τις 25 του μηνός (10 π.μ.-12 μ & 1-3 μ.μ.).

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου - εικόνα 2

Φυσικά, τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα υπόλοιπα ευρήματα του Ιερού Βράχου παραμένουν από μόνα τους μία μοναδική εκθεσιακή εμπειρία, όσο τα ειδικά σακίδια-kits μπορούν να ξεναγήσουν τους μικρούς μας φίλους στα μουσειακά μυστήρια και ένα ειδικό για την ημέρα «ελληνικό παραδοσιακό πιάτο» περιμένει τον ουρανίσκο σας στον δεύτερο όροφο.

i 25/3, 9 π.μ.-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου - εικόνα 3

Με σημείο αναφοράς την ιστορία του ελληνικού κράτους από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και το σήμερα, το εμβληματικό μουσείο πίσω από το άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη και δίπλα στην ομώνυμη πλατεία πέρα από τη σημαντική μόνιμη συλλογή του, φιλοξενεί από αρχές του μήνα την έκθεση έκθεσης «Με φορεσιές ενός παλιού καιρού…». Οι μικρές φιγούρες playmobil ντύνονται με πιστά χειροποίητα αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών και γίνονται PlaymoGreek από τον Πέτρο Καμινιώτη, προσεγγίζοντας τόσο ιστορικά όσο και λαογραφικά την ιστορία της ενδυμασίας στη χώρα.

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανοίγουν τις πόρτες τους για την 25η Μαρτίου - εικόνα 4

Παράλληλα, το χορευτικό συγκρότημα της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης και Πολιτισμού είναι ετοιμο να χρωματίσει μουσικά την παραμονή της εθνικής εορτής (24/3, 11.30 π.μ.) και να προϋπαντήσει δύο ειδικές ομιλίες με θέμα την ελληνική ενδυμασία (12 μ.): η ιστορικός Δήμητρα Κουκίου πρόκειται να παρουσιάσει το ζήτημα «1821- 2021: Το ταξίδι ξεκινά… με φορεσιές ενός παλιού καιρού» ενώ η ιστορικός τέχνης Αφροδίτη Κούρια θα μεταφέρει «Μαρτυρίες Ευρωπαίων περιηγητών για τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες (16ος-19ος αιώνας)».

i 24-25/3, 10 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Το χαρακτικό έργο" του Χρόνη Μπότσογλου

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένος στο έργο του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2022

"Sheltered Gardens": Ένα καταφύγιο τέχνης στον άγνωστο στους πολλούς Βοτανικό Κήπο Διομήδους μας βγάζει από τα περιοριστικά πλαίσια της ταυτότητας

Μια υβριδική έκθεση σύγχρονης τέχνης από το PCAI επανασυστήνει τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο κοινό και αγκαλιάζει τα διάφορα φάσματα της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας, εξετάζοντας το ζήτημα της ταυτότητας και της queer ύπαρξης.

"Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR" στο Metalogues

Μια σειρά ξεχωριστών εικαστικών εμπειριών με το βλέμμα στο μέλλον.

"HYPARXIS": Φυσική και φιλοσοφία στη ζωγραφική του Jean Noel Chazelle

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα θα φιλοξενηθεί στην S Art Gallery.

Η έκθεση "Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους" αποκαλύπτει ψηφίδες του αρχαιολογικού παρελθόντος του Πειραιά

Ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα, από τη σωστική ανασκαφή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου παρουσιάζονται στην περιοδική έκιθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Ο Δημήτρης Γερακίτης επανεξετάζει τον ρομαντισμό των νυχτερινών τοπίων

Η έκθεση φωτογραφίας "ΝΟΤΕΜ" φιλοξενείται στο καλλιτεχνικό εργαστήριο or.artspace.

"…έτσι τα αφηγήθηκα": Η αινιγματική ζωγραφική του Δημήτρη Παπανικολάου

Γυναικείες φιγούρες, χρηστικά αντικείμενα και νεκρές φύσεις απεικονίζονται στα έργα που θα παρουσιάσει η Art Zone 42.