Μα τι θόρυβος είναι αυτός που έρχεται από την πλατεία Συντάγματος;

Με μία τελετουργική περφόρμανς, ο Γερμανός καλλιτέχνης Winfried Muthesius καταστρέφει το έργο του και εγείρει ερωτήματα γύρω από τη φθορά στο σύγχρονο κόσμο.

Μα τι θόρυβος είναι αυτός που έρχεται από την πλατεία Συντάγματος;

Αυτή την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, ένας περίεργος θόρυβος πρόκειται να ηχήσει στην πλατεία Συντάγματος. Θόρυβος από ένα αλυσοπρίονο. Ο Γερμανός καλλιτέχνης Winfried Muthesius στα πλαίσια της περφόρμανς του «Απώλεια» καταστρέφει τελετουργικά και μέχρι πλήρους εξαφανίσεως, έναν πίνακά του καλυμμένο από φύλλα χρυσού και με διαστάσεις 2x2 μέτρα. Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι μέρος της σειράς «Χρυσά πεδία» και εκτίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας (12-16/3) στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Ο Winfried που σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, είναι ευρύτερα γνωστός για αυτές τις τελετουργικού χαρακτήρα καταστροφές πολύτιμων έργων τα οποία προηγουμένως έχει εκθέσει σε μουσεία, χώρους λατρείας όπως εκκλησίες ή σταθμούς του μετρό. Ο χρυσός, μάλιστα, είναι ένα υλικό που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια και με διαφορετικούς εκφραστικούς τρόπους, συμβολίζει τόσο την πνευματική ανάταση όσο και την κοσμική εξουσία.

Οι αξίες που καταρρέουν, το περιβάλλον μας που καταστρέφεται, τα πολιτικά συστήματα που κλονίζονται, όλα αυτά εκφράζονται από τον Winfried με την μεθοδική κοπή του ξύλινου πίνακα σε κομμάτια στην πλατεία Συντάγματος, ενός πολυσύχναστου τόπου ανοιχτού σε νέα νοήματα.

i Πλατεία Συντάγματος, 16/2, 6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.