Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας; (19-25/2)

Το «Stopping Point» στο Daily Lazy projects και άλλες έξι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε από αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας; (19-25/2)

Ν’ αγαπάς σημαίνει να χάνεις

Μέσα από την άκρως ρομαντική ιστορία της βοηθού, ερωμένης και μούσας του γλύπτη Rodin, Camille Claudel, που η απόρριψη από τον αγαπημένο της την οδήγησε τελικά στα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της στο άσυλο, η αναγνωρισμένη εικαστικός Ματίνα Σταυροπούλου αποτυπώνει τη δική της εκφραστική δύναμη στον καμβά. Γραφιστικά αποδοσμένες μορφές με τις χρωματικές αλλαγές δίνουν πρωταρχικό λόγο στο συναίσθημα, ξεκινώντας από την Τρίτη 20 Φλεβάρη (7.30 μ.μ.) στη γκαλερί «7».

i Σόλωνος, 20, 2103612050, 20/2-17/3, Τρ., Πέμ. Παρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Stopping Point

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας; (19-25/2) - εικόνα 1

Με αφετηρία το ποίημα του Antoine Tudal «Paris en l'an» (2000) –που μιλά για την δυσκολία στον έρωτα μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων ανάμεσα στη λέξη «l' amour» και «le mur» (=τοίχος) – περισσότεροι από είκοσι εικαστικοί συναντιούνται στο Daily Lazy projects της Αθήνας. Από Τετάρτη 21 του μηνός και ώρα 7 μ.μ., σε επιμέλεια Κωστή Βελώνη, οι δημιουργοί σχολιάζουν κυνικά αυτή τη σχηματική διαμάχη των φύλων, ανάμεσα στην επιθυμία και το εμπόδιο προς την πραγμάτωσή της –με ιδιόμορφες αναφορές που ξεκινούν απ’ τους αρχαϊκούς χρόνους.

i Σίνα 6 και Βησσαρίωνος 9, 21/2-3/3, Τετ.-Παρ.: 6-10 μ.μ., Σάβ.: 12 μ-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Near the BaseLand

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας; (19-25/2) - εικόνα 2

Η νεοσύστατη ομάδα 4cancel (αποτελούμενη από τους Τάκη Ζερδεβά, Ζωή Πυρίνη, Μάκη Φάρο, και Βασίλη Χριστοδούλου) εγκαινιάζει την εικαστική πορεία της στο Beton7 με μια πολυμεσική εγκατάσταση-αλληγορία. Από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.), φυσικές και μηχανικές παρουσίες σας καλούν να εισχωρήσετε σε ένα παραμορφωμένο (επιβλητικό πλην εύθραυστο) παραμύθι που παίζει με την έννοια της εξουσίας και όχι μόνο.

i Πύδνας 7, Βοτανικός, 30 210 7512625, 21/2-14/3, Δευτ.-Παρ.: 2-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Μακέτα για τον Ουρανό

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας; (19-25/2) - εικόνα 3

Μετά από την επαναπροσέγγιση του φυσικού τοπίου στο συλλογικό «Landscape Revisited», η Μυρτώ Ξανθοπούλου επιστρέφει στην Elika Gallery και προσπαθεί να χαρτογραφήσει αυτή τη φορά το αχαρτογράφητο τοπίο της μνήμης. Με εγκαίνια τη Πέμπτη 22 του μήνα στις 8 μ.μ., η τρίτη ατομική έκθεση της εικαστικού συγκεντρώνει μικρά και μεσαία έργα φτιαγμένα από σελοτέιπ, καρμπόν, χαρτιά, πλαστικά, ρετάλια κ.ά. Με κύριο συνδετικό κρίκο τις λέξεις θίγει την έννοια της σημείωσης και της λησμονιάς, σε ένα σύμπαν που τα πάντα αλλάζουν.

i Ομήρου 27, Κολωνάκι, 2103618045, 22/2-31/3, Τρ.-Παρ.: 12-8 μμ, Σάβ.: 12-4μμ. Είσοδος ελεύθερη.


Immortal Love or Ode to the Past

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας; (19-25/2) - εικόνα 4

«Τα γραπτά συχνά λειτουργούν ως απόδειξη των αφηγήσεων μέσω των οποίων μαθαίνουμε για ένα παρελθόν που δεν μπορεί να επαναληφθεί, αλλά μπορεί να περιγραφεί» σχολιάζει η εικαστικός Ράνια Μπέλλου, αναφερόμενη σε ένα ημερολόγιο της περιόδου 28 Μαΐου 1945 έως 16 Φεβρουαρίου 1952 το οποίο ανακάλυψε σε κάποια υπαίθρια αγορά της Αθήνας και αποτέλεσε κορμό για την τέταρτη ατομική της έκθεση, που έρχεται από 22 του μηνός (7 μ.μ.), στην τοπική Kalfayan Galleries. Αναπλάθοντας το σύμπαν του «συγγραφέα», σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες, όνειρα, αλλά ερωτικά ποιήματα προς την αγαπημένη του παίρνουν νέα διάσταση πάνω στον καμβά, καθώς επανενώνονται από τον νέο αφηγητή της ιστορίας –το πινέλο (ή μάλλον τον γραφίτη) της Μπέλλου.

i Χάριτος 11, Κολωνάκι, 210-7217679, 22/2-14/4, Δευτ. 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Το κίτρινο πάτωμα

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας; (19-25/2) - εικόνα 5

Η 12η ατομική έκθεση του Απόστολου Χαντζαρά έρχεται από τη Πέμπτη 22 του μηνός (7.30 μ.μ.) στο ισόγειο της Skoufa Gallery. Με ένα σύνολο 50 ζωγραφικών έργων ο εικαστικός προχωρά σε μία αυτοβιογραφική αποτύπωση ενός προσωπικού (αλλά αρκετά θεατρικά αποδοσμένου) σεναρίου που κωμικοτραγικά εγείρει υπαρξιακές αναζητήσεις.

i Σκουφά 4, Κολωνάκι, 2103643025, 22/2-17/3, Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ: 10 π.μ.-3.30 μ.μ. & 5.30-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Έκθεση Ζ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΣΚΤ

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας; (19-25/2) - εικόνα 6

Δεκατρείς εικαστικοί από το Ζ’ Εργαστήριο ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, Αριστοτέλη Τζάκου, και του συνεργάτη του Γιάννη Ανδριωμένου, έρχονται στον Χώρο Τέχνης ΙΣΟΓΕΙΟ στην Κηφισιά. Από την Παρασκευή 23 του μηνός (8 μ.μ.), νέοι δημιουργοί με κοινά ερεθίσματα αναπτύσσουν έναν εικαστικό διάλογο εκτός εργαστηρίου, που προσφέρει μία παραπάνω εξέλιξη για τους ίδιους και μια καλή αφορμή για επαφή με τη δημιουργία του αύριο σε εμάς.

i Αγ. Δημητρίου 14, Κηφισιά, 6973388620, 23/2-16/3, Δευτ.-Παρ.: 11.30 π.μ.-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.