Ακόμα να επιβιβαστείτε στο διαστημόπλοιο της Στέγης;

Το «Ταξίδι στο Άγνωστο» συνεχίζεται στο Ίδρυμα Ωνάση, με ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων να περιμένει μικρούς και μεγάλους περιηγητές της επιστημονικής φαντασίας.

Ακόμα να επιβιβαστείτε στο διαστημόπλοιο της Στέγης;

Θέλετε να δείτε από κοντά το αυθεντικό κράνος του Νταρθ Βέιντερ και να περπατήσετε ανάμεσα στις τρομακτικές φιγούρες του Godzilla, δια χειρός του Ελληνο-γάλλου Πάτρικ Τατόπουλος; Να πάρετε μία γεύση από την διαχρονική εξέλιξη του κινηματογραφικού sci-fi και να δείτε από κοντά πρωτότυπα σινε-props μεγάλων ταινιών του είδους; Ολόκληρη η ανθολογία του sci-fi (κόμικς, pulp περιοδικά, βιβλία, έργα 7ης τέχνης κ.ο.κ.) σας περιμένει μέχρι τις 14/1 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για να σας ταξιδέψει στον μαγικό τόπο του άγνωστου.

Ακόμα να επιβιβαστείτε στο διαστημόπλοιο της Στέγης; - εικόνα 1

Ξεκινώντας από τις καταβολές της επιστημονικής φαντασίας και τα πρώτα «παράξενα ταξίδια» του Ιούλιου Βερν και των υπόλοιπων προπατόρων του είδους, ακολουθείστε την πορεία της μυθοπλασίας από τους μακρινούς γαλαξίες του διαστήματος μέχρι τις δυστοπικές/ουτοπικές πολιτείες και την τελική αναζήτηση των εσωτερικών ορίων. Περισσότερα από 850 εκθέματα φτιάχνουν μία έκθεση για όλα τα γούστα-ικανή να «αγγίξει το παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας», όπως παρατήρησε ο Ελβετός ιστορικός, συγγραφέας και συντονιστής της έκθεσης Πάτρικ Γκίγκερ.

Αν η δίψα σας παραμένει ακόμα ασίγαστη, καλλιτέχνες, συγγραφείς και εξειδικευμένοι μελετητές επεκτείνουν την συζήτηση του sci-fi στα βιντεοπαιχνίδια, τα κόμικς, την σύγχρονη πραγματικότητα κ.α., όσο ειδικά εργαστήρια καλύπτουν την βιωματική επαφή μικρών και μεγάλων με το αντικείμενο, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που απλώνεται μέσα και έξω από την Στέγη.

Ακόμα να επιβιβαστείτε στο διαστημόπλοιο της Στέγης; - εικόνα 2

Δείτε αναλυτικά τις παράλληλες δράσεις:

Μυθικά ταξίδια και φανταστικές περιηγήσεις (14/11, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη): Ο Alberto Manguel και ο Pedro Olalla ακολουθούν τα χνάρια των ηρώων του Ιουλίου Βερν και του Edgar Rice Burroughs, ψάχνοντας τις «τέλειες κοινωνίες» στις αχαρτογράφητες περιοχές του πλανήτη.

Ο κόσμος του αύριο (Β΄): Νέες εικόνες για το αύριο (20/11, Πάντειο Πανεπιστήμιο-Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ):Ένα διεθνές πάνελ καθηγητών και συγγραφέων (Steven Shaviro, Peter Frase κ.α.) αναρωτιούνται αν στον 21ο αιώνα μπορούμε να οραματιζόμαστε μέσω της επιστημονικής φαντασίας έναν άλλο κόσμο.

Ένα ταξίδι στο άγνωστο: Συζητήσεις με καλλιτέχνες (27/10, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση-Μικρή Σκηνή): Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», παρουσιάζουν το έργο τους και συζητούν με το κοινό.

Digital Nights: Επιστημονική φαντασία και βιντεοπαιχνίδια (2/12, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση): Ποιοι είναι οι κόσμοι που μας δίνεται η ευκαιρία να βιώσουμε στα βιντεοπαιχνίδια και ποια είδη παιχνιδιών εμπνέονται από το sci-fi; Πώς η εικονική πραγματικότητα έρχεται να εμβαπτίσει ακόμα περισσότερο τους λάτρεις του sci-fi στα νέα παιχνίδια που κυκλοφορούν;

Επιστημονική φαντασία και κόμικς: Συγκοινωνούντα δοχεία; (19/12, Athens Comics Library): Ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος (από το comicdom.gr) συντονίζει μία συζήτηση γύρω από τα δύο αυτά είδη τέχνης, που συναντιούνται και επικοινωνούν διαρκώς με εικόνες και ιδέες.

Δείτε αναλυτικά τα εργαστήρια:

Ενήλικες

Sci-Fi Game Development (8, 9, 10, 16 & 17/12, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση): Ανακαλύψτε τις βασικές αρχές του σχεδιασμού παιχνιδιών, μέσω της εκμάθησης κατάλληλων εργαλείων και της μηχανής Unity. Οι ομάδες εργασίας που θα σχηματιστούν, θα ολοκληρώσουν και θα παρουσιάσουν το παιχνίδι τους με τη βοήθεια των διδασκόντων.

Κυνηγώντας Δορυφόρους (η ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν σύντομα): Ένα διήμερο διαδραστικό πρότζεκτ-γνωριμία με τους τεχνητούς δορυφόρους, τις τροχιές τους, τις βασικές λειτουργίες τους και τις τεχνικές παρατήρησης. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν κεραίες λήψης και θα καταγράψουν σήματα από τεχνητούς δορυφόρους.

Hebocon Athens στη Στέγη (η ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν σύντομα): Τουρνουά κατασκευής robot-sumo για τεχνικά μη χαρισματικούς, ηλικίας από 12 έως 96 ετών. Κατασκευάστε το δικό σας low-tech ρομπότ, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες των διοργανωτών.

Παιδιά & εφήβοι

Β΄ Κύκλος: Κινηματογραφώντας μια Sci-Fi ταινία (Νοέμβριος-Ιανουάριος, έφηβοι 13-17 ετών): Χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τα μικρά κινηματογραφικά σενάρια που δημιουργήθηκαν στον πρώτο κύκλο, ξεκινάτε να κινηματογραφείτε και να μοντάρετε τις δικές μας, home-made sci-fi ταινίες μικρού μήκους.

Οδύσσειες στο χαρτί, ταξίδια σε μελάνι: Η φανταστική διαδικασία δημιουργίας των κόμικς (27, 28 & 29/12, παιδιά 10-14 ετών): Ακολουθείστε τις οδηγίες του Αβραάμ Κάουα και μάθετε πώς γράφεται ένα σενάριο για κόμικς. Φτιάξτε την δική σας ιστορία, εμπνευσμένη από τις θεματικές της έκθεσης.

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας για το 2018 (2, 3 & 4/1, παιδιά 8-12 ετών): Ένα τριήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας (σε συνεργασία με το Animasyros), που έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με διαφορετικές τεχνικές animation και cut-outs, μέσω της συμμετοχής τους στη διαδικασία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Bonus: Live Cinema Performance

Control Canter (15 & 16 Δεκεμβρίου, IFAC Athina, Γαλαξία 11, Νέος Κόσμος): Ο Στάθης Τσεμπερλίδης διερευνά την επιστημονική φαντασία ως όργανο τροποποίησης της συνείδησης και αναζήτησης των ορίων, σε μία ζωντανή αφήγηση που εμπλέκει τον θεατή ποικιλοτρόπως.

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.