Η Ελένη Μπαγάκη μιλά για το σώμα ως κείμενο, ήχο και ιστορία (soundcloud)

Στην έκθεση «A book, a film, and a soundtrack» ένα βιβλίο, μια ταινία και ένα σάουντρακ έρχονται να διαταράξουν το καθένα τους περιορισμούς των άλλων και να συνθέσουν μια αφήγηση.

Η Ελένη Μπαγάκη μιλά για το σώμα ως κείμενο, ήχο και ιστορία (soundcloud)

Στην έκθεση "A book, a film, and a soundtrack" ένα βιβλίο, μια ταινία και ένα σάουντρακ έρχονται να διαταράξουν το καθένα τους περιορισμούς των άλλων και να συνθέσουν μια αφήγηση.

Η Ελένη Μπαγάκη μας μιλά για την ατομική της έκθεση "A book, a film, and a soundtrack" που παρουσιάζεται ως τις 29 Οκτωβρίου στο Radio Athènes, όπου ένα βιβλίο, μια ταινία και ένα σάουντρακ έρχονται να διαταράξουν το καθένα τους περιορισμούς των άλλων και να συνθέσουν μια αφήγηση.

Πως προέκυψε η ιδέα για το A book, a film and a soundtrack;
Η ιδέα προέκυψε από μια αποτυχημένη ερωτική σχέση και ένα ταξίδι στον Όλυμπο.

Είναι λοιπόν αυτοβιογραφικό το έργο; Με ποιόν τρόπο η πραγματικότητα συναντά τη μυθοπλασία;
Το έργο έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία αλλά δεν παρουσιάζεται σαν προσωπικό ημερολόγιο. Το βίωμα συνήθως είναι συναισθηματικά φορτισμένο και αποτελεί την αφορμή για δημιουργία. Η μυθοπλασία βοηθάει την αφήγηση.

Η Ελένη Μπαγάκη μιλά για το σώμα ως κείμενο, ήχο και ιστορία (soundcloud) - εικόνα 1
Eleni Bagaki, The Film, 2017, στιγμιότυπο, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και του Radio Athènes, φωτο: Ευτυχία Βλάχου

Πως βλέπεις τη σχέση ανάμεσα στα 3 στοιχεία του έργου, την ταινία, το βιβλίο και το soundtrack;
Το κάθε στοιχείο αμφισβητεί τα όρια του άλλου συμπληρώνοντάς το. Παράλληλα με ενδιαφέρει το καθένα χωριστά να μπορεί να σταθεί μόνο του.

Γιατί το soundrack εκτός από το soundcloud βγαίνει σε κασέτα;
Για το soundtrack συνεργάστηκα με τον Bagaski ο οποίος έγραψε την μουσική. Ήθελα να υπάρχει το soundtrack σε μορφή αντικειμένου έτσι ώστε να μπορεί να το πάρει μαζί του ο επισκέπτης φεύγοντας από την έκθεση, όπως και το βιβλίο. Εάν δεν ήταν κασέτα θα μπορούσε να είναι βινύλιο ή CD. Μας άρεσε η ιδέα της κασέτας σαν αντικείμενο περισσότερο.

Ποιά θα έλεγες ότι είναι η κεντρική ιδέα του έργου σου γενικότερα; Τι σε ενδιαφέρει ως εικαστικό;
Στην πρακτική μου σκέφτομαι το σώμα όχι μόνο ως εικόνα ή αντικείμενο, αλλά και ως κείμενο, ήχο και ιστορία. Τα έργα αφορούν την επιθυμία και τις σύγχρονες σχέσεις και αναδύονται ως ποιήματα, φιλμ, γλυπτά και ούτω καθεξής. Υπάρχει μια συνεχής μετατόπιση στη μορφή που λαμβάνουν, σαν να είναι όχι μόνο σημαντικό τι είναι, αλλά και τι θα μπορούσαν να είναι. Τα έργα υπάρχουν σε κατάσταση συνεχούς μετάβασης και μετασχηματισμού, αναζητώντας νόημα.

Ποιοι καλλιτέχνες σε έχουν επηρεάσει;
Μου αρέσει πολύ ο Louis C.K.

Η Ελένη Μπαγάκη μιλά για το σώμα ως κείμενο, ήχο και ιστορία (soundcloud) - εικόνα 2
Eleni Bagaki, No Script, 2017, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και του Radio Athènes, φωτο: Ευτυχία Βλάχου

Πως είναι να είσαι καλλιτέχνις στην Αθήνα σήμερα;
Εξαρτάται από την μέρα.

BIO
Η Ελένη Μπαγάκη (γενν. 1979, Κρήτη) ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Central Saint Martins, Λονδίνο. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: Economy Class, Signal, Μάλμε (2016–2017), Now you see me, oh now you don't, New Studio, Λονδίνο (2015–2016); Crack, Crack, Pop, Pop...Oh What a Relief It Is!, Radio Athènes, Αθήνα (2015). Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: Vilniaus kontekstai, προσκεκλημένη του Valentinas Klimašauskas, Λιθουανία (2017); Millennial Feminisms, L’Inconnue gallery, Μόντρεαλ (2017); The Equilibrists, οργάνωση του New Museum, Νέα Υόρκη και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Αθήνα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (2016).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.