Πόσα ξέρεις για τη Νέα Σμύρνη;

Σπάνια συναντάς Νεοσμυρνιώτη που δεν αγαπά την περιοχή του –και τον Πανιώνιο. Οι δωρεάν ξεναγήσεις-βόλτες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης εξηγούν το λόγο.

Πόσα ξέρεις για τη Νέα Σμύρνη;

Σπάνια συναντάς Νεοσμυρνιώτη που δεν αγαπά την περιοχή του –και τον Πανιώνιο. Οι δωρεάν ξεναγήσεις-βόλτες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης εξηγούν το λόγο.

Πόσα ξέρεις για τη Νέα Σμύρνη; - εικόνα 1

Η πλούσια ιστορία της Νέας Σμύρνης μπαίνει στο μικροσκόπιο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο οποίος διοργανώνει δωρεάν σαββατιάτικες ξεναγήσεις-βόλτες στα μεγαλύτερα τοπόσημα του δήμου για όλο τον Ιούνιο, με σκοπό να μας εξηγήσει την πρωτόγνωρη λατρεία των κατοίκων προς την πόλη τους.

Με αφετηρία το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης, κάθε Σάββατο του Ιουνίου συμμετέχουμε σε μια αναδρομή στην ιστορία της Νέας Σμύρνης με αφορμή την όμορφη και πάντα γεμάτη ζωή πλατεία της, τις εγκαταστάσεις του ιστορικού Πανιώνιου αλλά και την «Επιτροπή Ποντιακών Μελετών» που διαφυλάσσει την μακραίωνη παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων:

«Οι ιστορίες που λέει η πόλη μας»

Έχεις ακούσει ποτέ τα αγάλματα να ψιθυρίζουν; Τις καμπάνες να χτυπάνε σαν μετρονόμοι των εποχών ίσως; Έχεις δει ποτέ έναν επιβλητικό ανδριάντα να κοιτάει και να στοχάζεται τι γυρεύει μια πυραμίδα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης; Ένα νοσταλγικό ταξίδι στα αφιερώματα οικογενειών και πόλεων που θυμίζουν τον εκπατρισμένο Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Σημεία επισκέψης: Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης.
Αφετηρία: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

3/6, 10 π.μ.

«Ιστορική διαδρομή στο αθλητικό πνεύμα της πόλης»

Οι ιδέες του ευ αγωνίζεσθαι αναδεικνύονται μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και υλικό που μας παραχωρούν Νεοσμυρνιώτες και απόγονοι Σμυρνιωτών. Συγκεκριμένα, ο Ιστορικός Αθλητικός Σύλλογος του Πανιωνίου ετοιμάζει για τους επισκέπτες ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο παρελθόν του.

Σημείο επίσκεψης: Πανιώνιος.
Αφετηρία: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

10/6, 10 π.μ.

«Η μεγάλη φωτιά. Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922»

Το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης υποδέχεται τον Λου Γιουρένεκ, καθηγητή δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και φιλοξενεί την παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του για τη Σμύρνη «Η μεγάλη φωτιά. Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922»

Δευτέρα 12/6, 7 μ.μ.

«Τα μυστικά του Πόντου»

Από τον Ηρόδοτο μέχρι τους Κομνηνούς, από τον Ηρακλή μέχρι τον Οδυσσέα, από τον Ξενοφώντα μέχρι και τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Πόντος απασχολεί και περιγράφεται από τους Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ποια είναι άραγε τα μυστικά του; Επίσκεψη στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Ένα επιστημονικό σωματείο στη «Στέγη κειμηλίων Ελληνισμού του Πόντου» αφηγείται μέσα από τα γλωσσικά, ιστορικά και λαογραφικά τεκμήρια του την μακραίωνη παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σημείο επίσκεψης: Αγνώστων Μαρτύρων 73, Νέα Σμύρνη.
Αφετηρία: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

17/6, 10.30 π.μ.-12 μ.

«Οι Εκκλησίες της περιοχής μας και οι ιστορίες τους»

Η Σμύρνη ήταν κέντρο του χριστιανισμού από την πρωτοχριστιανική εποχή. Μια περιήγηση στις εκκλησίες της Νέας Σμύρνης και το συναίσθημα ταξιδεύει αβίαστα στο παρελθόν. Από την πρώτη μικρή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων του 19ου αιώνα ως την επιβλητική μητρόπολη της Νέας Σμύρνης, την Αγία Φωτεινή με το καμπαναριό που υπάρχει για να μας θυμίζει τη Σμύρνη.

Σημείο επίσκεψης: Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων (Υπερείδου 2, Όπισθεν Γηπέδου Πανιωνίου, Νέα Σμύρνη), Ιερά Μητρόπολη Αγίας Φωτεινής.
Αφετηρία: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

24/6, 10 π.μ.-11.30 π.μ.

Περισσότερες πληροφορίες: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης, 2109310408 και 2132025922 & 924

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2022

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η εκδίκηση της ποίησης

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις των ημερών έφεραν στο προσκήνιο τον υπαινικτικό αλλά διαπεραστικό τρόπο της ποίησης.

"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων.

O William Barnhart μας ταξιδεύει στην ποικιλόμορφη αθηναϊκή κουλτούρα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Villa Exarchia Residency.