Πόσα ξέρεις για τη Νέα Σμύρνη;

Σπάνια συναντάς Νεοσμυρνιώτη που δεν αγαπά την περιοχή του –και τον Πανιώνιο. Οι δωρεάν ξεναγήσεις-βόλτες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης εξηγούν το λόγο.

Πόσα ξέρεις για τη Νέα Σμύρνη;

Σπάνια συναντάς Νεοσμυρνιώτη που δεν αγαπά την περιοχή του –και τον Πανιώνιο. Οι δωρεάν ξεναγήσεις-βόλτες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης εξηγούν το λόγο.

Πόσα ξέρεις για τη Νέα Σμύρνη; - εικόνα 1

Η πλούσια ιστορία της Νέας Σμύρνης μπαίνει στο μικροσκόπιο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο οποίος διοργανώνει δωρεάν σαββατιάτικες ξεναγήσεις-βόλτες στα μεγαλύτερα τοπόσημα του δήμου για όλο τον Ιούνιο, με σκοπό να μας εξηγήσει την πρωτόγνωρη λατρεία των κατοίκων προς την πόλη τους.

Με αφετηρία το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης, κάθε Σάββατο του Ιουνίου συμμετέχουμε σε μια αναδρομή στην ιστορία της Νέας Σμύρνης με αφορμή την όμορφη και πάντα γεμάτη ζωή πλατεία της, τις εγκαταστάσεις του ιστορικού Πανιώνιου αλλά και την «Επιτροπή Ποντιακών Μελετών» που διαφυλάσσει την μακραίωνη παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων:

«Οι ιστορίες που λέει η πόλη μας»

Έχεις ακούσει ποτέ τα αγάλματα να ψιθυρίζουν; Τις καμπάνες να χτυπάνε σαν μετρονόμοι των εποχών ίσως; Έχεις δει ποτέ έναν επιβλητικό ανδριάντα να κοιτάει και να στοχάζεται τι γυρεύει μια πυραμίδα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης; Ένα νοσταλγικό ταξίδι στα αφιερώματα οικογενειών και πόλεων που θυμίζουν τον εκπατρισμένο Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Σημεία επισκέψης: Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης.
Αφετηρία: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

3/6, 10 π.μ.

«Ιστορική διαδρομή στο αθλητικό πνεύμα της πόλης»

Οι ιδέες του ευ αγωνίζεσθαι αναδεικνύονται μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και υλικό που μας παραχωρούν Νεοσμυρνιώτες και απόγονοι Σμυρνιωτών. Συγκεκριμένα, ο Ιστορικός Αθλητικός Σύλλογος του Πανιωνίου ετοιμάζει για τους επισκέπτες ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο παρελθόν του.

Σημείο επίσκεψης: Πανιώνιος.
Αφετηρία: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

10/6, 10 π.μ.

«Η μεγάλη φωτιά. Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922»

Το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης υποδέχεται τον Λου Γιουρένεκ, καθηγητή δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και φιλοξενεί την παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του για τη Σμύρνη «Η μεγάλη φωτιά. Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922»

Δευτέρα 12/6, 7 μ.μ.

«Τα μυστικά του Πόντου»

Από τον Ηρόδοτο μέχρι τους Κομνηνούς, από τον Ηρακλή μέχρι τον Οδυσσέα, από τον Ξενοφώντα μέχρι και τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Πόντος απασχολεί και περιγράφεται από τους Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ποια είναι άραγε τα μυστικά του; Επίσκεψη στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Ένα επιστημονικό σωματείο στη «Στέγη κειμηλίων Ελληνισμού του Πόντου» αφηγείται μέσα από τα γλωσσικά, ιστορικά και λαογραφικά τεκμήρια του την μακραίωνη παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σημείο επίσκεψης: Αγνώστων Μαρτύρων 73, Νέα Σμύρνη.
Αφετηρία: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

17/6, 10.30 π.μ.-12 μ.

«Οι Εκκλησίες της περιοχής μας και οι ιστορίες τους»

Η Σμύρνη ήταν κέντρο του χριστιανισμού από την πρωτοχριστιανική εποχή. Μια περιήγηση στις εκκλησίες της Νέας Σμύρνης και το συναίσθημα ταξιδεύει αβίαστα στο παρελθόν. Από την πρώτη μικρή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων του 19ου αιώνα ως την επιβλητική μητρόπολη της Νέας Σμύρνης, την Αγία Φωτεινή με το καμπαναριό που υπάρχει για να μας θυμίζει τη Σμύρνη.

Σημείο επίσκεψης: Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων (Υπερείδου 2, Όπισθεν Γηπέδου Πανιωνίου, Νέα Σμύρνη), Ιερά Μητρόπολη Αγίας Φωτεινής.
Αφετηρία: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

24/6, 10 π.μ.-11.30 π.μ.

Περισσότερες πληροφορίες: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης, 2109310408 και 2132025922 & 924

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.