10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις

Μια μικρή επιλογή από τα πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία των τελευταίων μηνών, αναγνωστικές προτάσεις για τις ήρεμες και φωτεινές ημέρες του Πάσχα.

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις

Μια μικρή επιλογή από τα πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία των τελευταίων μηνών, αναγνωστικές προτάσεις για τις ήρεμες και φωτεινές ημέρες του Πάσχα.

«Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης», Wolfgang Herrndorf

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 1

Η περιπλάνηση της Ίζα ξεκινά με την απόδρασή της από το ίδρυμα και υφαίνεται γύρω από τυχαίες και όχι πάντα ευτυχείς συναντήσεις και αλληλουχίες περιστατικών, φέρνοντας στο νου στοιχεία από ένα road movie. Η γραφή είναι άμεση, καθώς η Ίζα καταγράφει σκέψεις, εντυπώσεις, πρόσωπα, σωματικές κακουχίες σε ένα συνεχές και συνειρμικό παρόν που θα την φέρει στους δυο κεντρικούς ήρωες του άλλου εξαιρετικού μυθιστορήματος του Hernndorf, «Βερολίνο, γεια». Τα περιστατικά που περιγράφει η Ίζα συχνά ακροβατούν στο σημείο επαφής μεταξύ των δυο κόσμων της, «του σκοτεινού και του άλλου».

Μτφ-επίμετρο: Α. Στραγαλινός
Εκδ. Κριτική
Τιμή: € 11,00

«Στη σωφρονιστική αποικία», Franz Kafka

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 2

Στη Σωφρονιστική Αποικία του Κάφκα η τεχνολαγνεία συγκαλύπτει το σκοπό για τον οποίο έχει κατασκευαστεί το μηχάνημα στο επίκεντρο της ιστορίας, ακριβώς όπως, με σημερινούς όρους, θα βλέπαμε ένα ντοκιμαντέρ για θαυμαστά οπλικά συστήματα. Και στις δυο περιπτώσεις η πραγματική αποστολή η τελευταία λέξη της τεχνολογίας πρέπει αναγκαστικά να ντυθεί με ευφημισμούς και ουδέτερη ορολογία. Ωστόσο, το τρομακτικό στο συγκεκριμένο έργο του Κάφκα είναι η απουσία της αυθόρμητης, ανθρώπινης αντίδραση των χαρακτήρων, η «φανερά αμέτοχη» στάση τους, όπως γράφει ο Κάφκα, καθώς και η «εξουδετέρωση κάθε ηθικού συναισθήματος», όπως επισημαίνεται στο εξαιρετικό επίμετρο της έκδοσης.

Μτφ. Β. Τσαλής
Εκδ. Κίχλη
Τιμή: € 12,00

«Η συλλογή των 49 στο σφυρί», Thomas Pynchon

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 3

«Λαβυρινθώδες», μεθυστικό αλλά και μαγευτικό κείμενο από έναν από τους πιο μυστηριώδεις και ιδιόρρυθμους συγγραφείς που μετά από μια σχετικά συμβατική ζωή, εξαφανίζεται από τη δημοσιότητα αφήνοντας τις φήμες να οργιάζουν. Ο Πίντσον αντλεί το υλικό του από τις γνώσεις του πάνω στη σύγχρονη αμερικάνικη μουσική σκηνή, την κινηματογραφική και τηλεοπτική κουλτούρα, εντάσσοντας στην πυκνή και απρόοπτη γραφή του δικές του επινοήσεις που λειτουργούν ως φάρσες (π.χ., ένα κονσέρτο του Βιβάλντι για καζού) ή σαρδόνια ηθογραφικά σχόλια. Στον αναγνώστη δημιουργείται η εντύπωση ότι πίσω από αυτήν την δαιδαλώδη αφήγηση σε συνεχή διάθλαση υφαίνεται ταυτόχρονα ένα αφανές σύμπαν, όπως η μόνιμη κατοικία του μεγιστάνα Πίρς η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή που «ήταν περισσότερο ένα άθροισμα από έννοιες παρά μια κοινή πόλη».

Μτφ. Δ. Δημηρούλης
Εκδ. Gutenberg
Τιμή: € 14,00

«Είσαι δικός μου, εσύ», Erri De Luca

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 4

Η ιστορία, «ένα άγριο καλοκαίρι έρωτα και παραφοράς» με πρωταγωνιστή έναν έφηβο που μαθαίνει την τέχνη του ψαρέματος, εκτυλίσσεται σε ένα νησί του Τυρρηνικού Πελάγους στα τέλη της δεκαετίας του 50, σε μια «ουδέτερη ζώνη» στα σκληρά μεταπολεμικά χρόνια. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μια περίοδο για την οποία οι μεγαλύτεροι, ανάμεσά τους και «μάρτυρες, θύματα που διασώθηκαν και δήμιοι που έχαιραν άκρας υγείας», έχουν λόγους να σιωπούν. «Ερωτεύεσαι από μια οξεία γωνία, λίγο απόμερα σ’ένα δωμάτιο, γύρω από ένα τραπέζι με κόσμο, καθισμένος σε ένα κήπο όπου οι άλλοι χορεύουν στον ρυθμό μιας μουσικούλας», θα πει ο κεντρικός χαρακτήρας για την Κάια, την κοπέλα που ερωτεύεται «απελπισμένα».

Μτφ. Α. Παπασταύρου
Εκδ. Κέλευθος
Τιμή: € 9,50

«Extra Ball», Γιάννης Βαλτής

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 5

Το Extra Ball του Γιάννη Βαλτή είναι ένας συγκινητικός, σπαρακτικός ύμνος στη ζωή μπροστά στην απειλή μιας ασθένειας η οποία λόγω του ψυχικού και σωματικού τιμήματος της δικαίως αποδίδεται στον καθημερινό λόγο με όρους «μάχης». Ο Βαλτής αντιμετωπίζει την προδοσία του σώματος και την αιώρηση μεταξύ καταπόνησης και πάθους για επιστροφή στη ζωή με θάρρος, αυτοσαρκασμό αλλά και ωμό, αμείλικτο, ρεαλισμό. Συνεχής παρηγοριά και πηγή δύναμης οι «αγκαλιές που δεν είχαν γίνει τόσα χρόνια, στοργικά χάδια, πρόσωπα γελαστά, λαμπερά».

Εκδ. Ποταμός
Τιμή: € 13,00

«Το παγοδρόμιο», Roberto Bolaño

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 6

Στο λογοτεχνικό σύμπαν του Μπολάνιο η πραγματικότητα αποτυπώνεται με ένα ιδιαίτερο κράμα ποιητικότητας, ιδιόρρυθμου χιούμορ και επιλεκτικής λεπτομέρειας. Η αφήγηση στο Παγοδρόμιο προκύπτει μέσα από τις τρεις διαφορετικές εκδοχές ενός μικροσύμπαντος που κατοικείται από τους τρεις κεντρικούς αφηγητές που ταλανίζονται από έρωτες, ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες, και εμπάθειες σε μια μικρή τουριστική πόλη της Καταλονίας. Οι ζωές τους συγκλίνουν περιστασιακά, ειδικά γύρω από το πρόσωπο της πανέμορφης Νούρια αλλά και στο χώρο του μυστηριώδους Παλατιού Μπενβινγκούτ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας και, τελικά, τόπο εγκλήματος.

Μτφ. Κ. Ηλιόπουλος
Εκδ. Άγρα
Τιμη: € 16,00

«Μπλε Άσπρο Μαύρο», Karim Amellal

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 7

Ο Καρίμ Αμελάλ, ο αφηγητής σε αυτό το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας, είναι ένας επιτυχημένος Γάλλος αλγερινής καταγωγής που εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα: «Καθώς δεν τους ενδιαφέρει παρά το χρήμα, που είναι ο απόλυτος άρχων στις αίθουσες συναλλαγών του χρηματιστηρίου, οι χρηματιστές δεν νοιάζονται για το χρώμα του δέρματός σας». Είναι όμως και άνθρωπος που «πατάει» σε «δυο κόσμους», στον «κόσμο του φωτός», ένα Παρίσι που κατοικείται από νεαρά ευκατάστατα ζευγάρια, χίπστερ και bobos και τον «κόσμο του σκότους, εκεί που βρίσκονται οι βάρβαρες και σημαδεμένες από τη βία και φτώχεια περιοχές». Μια εξέλιξη που παραπέμπει άμεσα στην άνοδο της Άκρας Δεξιάς στη Γαλλία και αποτελεί προέκταση της διεισδυτικής κοινωνικής και πολιτικής ματιάς του Amellal, θα ανατρέψει τα πάντα καθώς η νέα πρόεδρος θα εφαρμόσει ένα ανοιχτά ρατσιστικό πρόγραμμα «εθνικής ανόρθωσης».

Μτφ. Μ. Μητσός
Εκδ. Πόλις
Τιμή: € 16,00

«Η ιδιωτική ζωή των δέντρων», Alejandro Zambra

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 8

Ο Χουλιάν είναι καθηγητής και «συγγραφέας της Κυριακής». Έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο μπονζάι του, το οποίο «καθόταν να το κοιτάζει τουλάχιστον μια ώρα, ίσως ελπίζοντας να το δει να σαλεύει, έτσι όπως κάποια παιδιά, τη νύχτα, μένουν ακίνητα στο κρεβάτι τους, προσδοκώντας να αισθανθούν πως μεγαλώνουν». Μετά από έναν όχι και τόσο επίπονο χωρισμό και μια περίοδο περιστασιακής φιλοξενίας σε φίλους, ο Χουλιάν θα παντρευτεί την Βερόνικα και θα γίνει γρήγορα αποδεκτός από την κόρη της, Ντανιέλα: «με τον καιρό, ο Χουλιάν κέρδισε μια θέση στις σχολικές ζωγραφιές της Ντανιέλας». Κάθε βράδυ ο Χουλιάν αυτοσχεδιάζει και αφηγείται στην Ντανιέλα ιστορίες με δέντρα, αλλά το συγκεκριμένο βράδυ που η Βερόνικα είναι «κάποια που ελαφρώς απουσιάζει» ο Χουλιάν πλάθει στο νου του μια σειρά από διαφορετικές εκδοχές της ζωής του, της εξέλιξης της Ντανιέλας, και της σχέσης του με τη Βερόνικα.

Μτφ. Α. Κυριακίδης
Εκδ. Ίκαρος
Τιμή: € 12,00

«Λίγη ζωή», Hanya Yanagihara

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 9

Ο Γουίλεμ, ο Τζέι Μπι, ο Μάλκομ και ο Τζουν μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους, όπως πολλοί άλλοι που εγκαθίστανται στην πόλη γεμάτοι υπέρμετρες προσδοκίες, «φιλοδοξία και αθεϊσμό», όπως παρατηρεί ένας από τους χαρακτήρες. Φίλοι και πρώην συμφοιτητές σε ένα από τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας τους, καταφθάνουν στην πόλη με μόνο εφόδιο τη φιλία τους και τα όνειρά τους. Στο βραβευμένο αυτό βιβλίο από μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες αμερικανίδες συγγραφείς, παρακολουθούμε τους μετασχηματισμούς της σχέσης τους μέσα στις δεκαετίες, τις μεταστροφές της ζωής τους με σημείο εστίασης τον ιδιοφυή, αινιγματικό αλλά και ψυχικά ευάλωτο Τζουντ.

Μτφ. Μ. Ξυλούρη
Εκδ. Μεταίχμιο
Τιμή: € 12,99

«Στο στόμα του λύκου», M.J. Arlidge

10 βιβλία για Πασχαλινές αναγνώσεις - εικόνα 10

Ένα σφιχτογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεκινά με μια παράλληλη ροή γεγονότων σε διαφορετικό ρυθμό αφήγησης για να καταλήξει στο πρώτο καταλυτικό συμβάν της ιστορίας. Η συνέχεια περνάει στις μανιώδεις προσπάθειες της επιθεωρήτριας Έλεν Γκρέις, η οποία πρωταγωνιστεί και σε άλλα έργα του Arlidge, καθώς διερευνά κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης που θα την οδηγήσει, ωστόσο, σε ένα αδιανόητο δίλημμα. Γραμμένο σε μικρά σχεδόν αυτοτελή και περιεκτικά κεφάλαια που αντανακλούν υφολογικά τον καταιγισμό αποκαλύψεων και συμβάντων.

Μτφ. Σ. Τάπα
Εκδ. Διόπτρα
Τιμή: € 16,60

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.