Τελικά πώς τα πάνε οι ελληνικές startup; Το «Athens Startup Weekend University» απαντά

Το πιο σημαντικό επιχειρηματικό event της Ελλάδας που δίνει έμφαση στο νέο αίμα έρχεται στο «Impact HUB Athens» και μας δίνει το έναυσμα για μια κουβέντα για τα ελληνικά startups.

Τελικά πώς τα πάνε οι ελληνικές startup; Το «Athens Startup Weekend University» απαντά

Από την Παρασκευή 31/3 μέχρι την Κυριακή 2/4 στο «Impact HUB Athens» το πιο σημαντικό επιχειρηματικό event της Ελλάδας δίνει 54 ώρες σε φοιτητές για να στήσουν ένα startup.

Τελικά πώς τα πάνε οι ελληνικές startup; Το «Athens Startup Weekend University» απαντά - εικόνα 1

Η διοργάνωση ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής με brainstorming, ανάπτυξη business plan και την διαδικασία δημιουργίας της βασικής πρωτότυπης ιδέας για να κλείσει το βράδυ της Κυριακής με demos και παρουσιάσεις ενώ στο μεταξύ οι συμμετέχοντες έχουν σχηματίσει ομάδες με developers, designers και μη τεχνικό δυναμικό.

Το «α» μίλησε με τον Αρτέμη Κασομούλη, Lead Organizer της φιλόδοξης αυτής διοργάνωσης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης (sic).

Τελικά πώς τα πάνε οι ελληνικές startup; Το «Athens Startup Weekend University» απαντά - εικόνα 2

Ποιο είναι το status των ελληνικών startup εν έτει 2017;

Θεωρώ ότι οι ελληνικές startups έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη αρκετές δυσκολίες, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. Το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται, κυρίως το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και θέλει κόπο για να διατηρηθείς ακόμη και εάν έχεις μια ιδέα πολύ χρήσιμη. Αυτό δημιουργεί μια ανθεκτικότητα στις ελληνικές προσπάθειες που συνεχίζουν, αλλά παράλληλα αναγκάζει και πολλές να σταματήσουν τη δραστηριότητα τους, ή να αναζητήσουν διέξοδο σε άλλες χώρες.

Πως θα περιγράφατε τις διαφορές της κατάστασης σε σχέση με μία δεκαετία πριν;

Αν και ήμουν αρκετά μικρός τότε, θεωρώ ότι το ελληνικό οικοσύστημα έχει αρχίσει να ωριμάζει και να να γίνονται αργά αλλά σταθερά θετικά βήματα. Η επιχειρηματικότητα ως έννοια έχει αρχίσει να εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας, κυρίως μέσα από δράσεις και διαγωνισμούς, όπως είναι και το «Athens Startup Weekend University». Γίνονται βήματα από κάθε κατεύθυνση, όπως φορείς και πανεπιστήμια, ωστόσο θεωρώ ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αυτά που θα δώσουν ισχυρότερες βάσεις σε αυτά. Δυστυχώς ακόμη δεν γίνονται τόσο πολλές ενέργειες από εκεί, ή περιορίζονται σε συγκεκριμένα ιδρύματα ή από συγκεκριμένα άτομα. Καλό θα ήταν όμως, έστω και σε μικρότερο βαθμό, αυτό να διαδίδεται και στα υπόλοιπα είτε μιλάμε για οικονομικές, είτε τεχνικές σπουδές.

Τελικά πώς τα πάνε οι ελληνικές startup; Το «Athens Startup Weekend University» απαντά - εικόνα 3

Τι σημαίνει να ξεκινά κανείς ένα startup και τι πρέπει να ξέρει για να έχει μία σωστή αφετηρία;

Εκτός της ιδέας που φαντάζομαι σκέφτονται όλοι, θα πρέπει να βρίσκει τα μέσα και τα κίνητρα που θα τον κάνουν να επιμείνει και να μην τα παρατήσει εύκολα. Χρειάζεται αφοσίωση, αρκετή δουλειά και φυσικά, μια ομάδα που θα τον στηρίζει και θα τον συμπληρώνει.

Τελικά πώς τα πάνε οι ελληνικές startup; Το «Athens Startup Weekend University» απαντά - εικόνα 4

Τι θα συμβεί στο φετινό «Athens Startup Weekend University», σε ποιους απευθύνεται και ποιοι θα συμμετέχουν;

Το «Athens Startup Weekend University» πρόκειται για μία εκδήλωση που έχει ως στόχο να αναδείξει την επιχειρηματικότητα στα πρώτα της στάδια, βοηθώντας τους νέους που θέλουν να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα.Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα σε ένα τριήμερο (σε 54 ώρες για την ακρίβεια) να σχηματίσουν ομάδες με στόχο να συνεργαστούν και με τη βοήθεια εξειδικευμένων μεντόρων, να αναπτύξουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο. Ύστερα, την τελευταία ημέρα θα το παρουσιάσουν στο κοινό καθώς και σε μία κριτική επιτροπή με μέλη που προέρχονται από το χώρο των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης και θα αναδειχθούν οι 3 πρώτες νικήτριες ομάδες.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές, πρόσφατα απόφοιτους ή μεταπτυχιακούς σπουδαστές, από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Εφόσον κάποιος πληρεί το συγκεκριμένο κριτήριο, θα πρέπει να αγοράσει το εισιτήριο και να δηλώσει μία εκ των τριών κατηγοριών Developers, Designers ή Non-Technical. Οι κατηγορίες αυτές υπάρχουν καθώς επιθυμούμε να υπάρχει μία ισορροπία και να μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρές ομάδες με άτομα από διάφορους τομείς, που ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλο.

Τελικά πώς τα πάνε οι ελληνικές startup; Το «Athens Startup Weekend University» απαντά - εικόνα 5

Κάποια παραδείγματα από επιτυχημένα ελληνικά startup της τελευταίας τριετίας;

Ο όρος επιτυχημένο είναι κάτι σχετικό καθώς εξαρτάται από τα κριτήρια του καθενός, και δεν είναι εύκολο να επιλέξεις. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ελληνικών startups που αναπτύσσονται ταχύτατα σε Ελλάδα ή και εξωτερικό όπως η «Avocarrot», το «Doctoranytime», η «Welcome» και η «Blueground». Από την άλλη, μερικά παραδείγματα από ιδέες που παρουσιάστηκαν στο «Athens Startup Weekend University» και συνεχίζουν την γρήγορη και επιτυχημένη εξέλιξη τους είναι η «100mentors», η «Ethelon», αλλά και από την περσινή μας διοργάνωση η «Parky» και η «Xbots».

http://www.up.co/communities/greece/athens/startup-weekend/10453

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.