Ο Άδωνις στη Στέγη

Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της σύγχρονης αραβικής ποίησης έρχεται στη Στέγη στις 10/1 και ανταλλάσσει λέξεις και σκέψεις με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

Ο Άδωνις στη Στέγη

Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της σύγχρονης αραβικής ποίησης έρχεται στη Στέγη στις 10/1 και ανταλλάσσει λέξεις και σκέψεις με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

Ο Άδωνις στη Στέγη - εικόνα 1

Ο Σύριος ποιητής Άλι Άχµαντ Σαΐντ Έσµπερ, γνωστός ως Άδωνις, έρχεται στην Ελλάδα καλεσμένος της Στέγης για μια ανοιχτή προς το κοινό συνομιλία με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη στις 10/1. Ο κορυφαίος αραβόφωνος ποιητής θα μοιραστεί με τους ακροατές του τις σκέψεις του για το ρόλο της ποίησης σήμερα, τον πόλεμο στη Συρία, το προσφυγικό, το Ισλάμ και την τρομοκρατία.

Αφήνοντας στην άκρη το μουσουλμανικό του όνομα από πολύ νωρίς, θεωρώντας πως του ‘στερεί’ την πρόσβαση στην οικουμενικότητα και στη δημιουργία, εκφράζεται μέσα από ποιητικά έργα που διακρίνονται για το πολιτικό τους βλέμμα, γι’ αυτό και οι απόψεις του στα θέματα που θα προσεγγισθούν στη μικρή σκηνή της Στέγης αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες.

Όντας υποστηρικτής προοδευτικών για την πατρίδα του πολιτικών φρονημάτων, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και αυτοεξορίστηκε στον Λίβανο και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου ζει και δημιουργεί μέχρι σήμερα. Το όνομά του έχει συμπεριληφθεί πολλές φορές στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ, ενώ το 2011 τιμήθηκε με το γερμανικό λογοτεχνικό βραβείο Γκαίτε ξεχωρίζοντας «για το διεθνή χαρακτήρα του έργου του και για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό».

10/1, 7μ.μ
Μικρή Σκηνή Στέγης
Είσοδος δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 2109005800

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.

"Infrared": Ο Γαλαξιακός Εξπρεσιονισμός του Αστέριου Τόρη

Αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί "infrared", μας αφήνει την ελευθερία των υποθέσεων και τον αναζητήσεών μας για τη θέση μας στο σύμπαν, σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον που ακόμη είναι γεμάτο από ανεξήγητα φαινόμενα.