O Zbyněk Baladrán απόψε στο 3 137

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Τσέχους εικαστικούς και επιμελητές και ιδρυτικό μέλος του project space Display συνομιλεί με τη Δέσποινα Ζευκιλή την Τρίτη 24 Μαΐου στις 8 μ.μ.

O Zbyněk Baladrán απόψε στο 3 137

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Τσέχους εικαστικούς και επιμελητές και ιδρυτικό μέλος του project space Display που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τοπική σκηνή και το διάλογό της με το εξωτερικό συνομιλεί με τη Δέσποινα Ζευκιλή Ζευκιλή την Τρίτη 24 Μαΐου στις 8 μ.μ.

O Zbyněk Baladrán απόψε στο 3 137 - εικόνα 1

«Μπορούν τα γεγονότα να ανακατασκευαστούν βάσει τυχαία επιλεγμένων δεδομένων» αναρωτιέται ο Zbyněk Baladrán στο βίντεο του «Working Process» (2004), ένα κολάζ αρχειακών ταινιών 16mm που διερευνά τοζήτημα του πώς μπορεί κανείς να βρει τον προσανατολισμό του μέσα σε βάσεις δεδομένων.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην ευρωπαϊκή μπιενάλε Manifesta 5 στο Σαν Σεμπαστιάν το 2004, όπου ήρθα προσωπικά για πρώτη φορά σε επαφή με μια γενιά καλλιτεχνών γεννημένων κυρίως στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70, η διαδικασία των οποίων θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια αρχαιολογικού τύπου ανασκαφή σε διαφορετικά είδη αρχειακού υλικού.

O Zbyněk Baladrán απόψε στο 3 137 - εικόνα 2

Ορισμένοι από αυτούς (όπως οι Zbyněk Baladrán, Hito Steyerl, Duncan Campbell) παρουσιάστηκαν στην ομαδική έκθεση Archaeology of today? (επιμέλεια Βαγγέλης Βλάχος, Δέσποινα Ζευκιλή) στη γκαλερί Els Hanappe Underground το 2005. Επρόκειτο κυρίως για καλλιτέχνες που προέρχονταν συχνά από χώρες που βίωναν συνθήκες μετάβασης και οι οποίοι επιχειρούσαν με τα έργα τους ανασκαφές στο κοινωνικοπολιτικό παρελθόν της πατρίδας τους, εστιάζοντας συνήθως σε ξεχασμένα θραύσματα στα περιθώρια της ήδη γραμμένης Ιστορίας.

Με τα έργα του ο Baladrán εξερευνά εδάφη, τα οποία έχουν καταληφθεί από τον λεγόμενο δυτικό πολιτισμό. Οικειοποιείται πρακτικές που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην εθνογραφία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία και την post-human αρχαιολογία και με αυτό τον τρόπο μελετάει τα ίχνη του πρόσφατου παρελθόντος

“Είναι ένας από τους πρώτους Τσέχους καλλιτέχνες που ερμήνευσε αναλυτικά την κληρονομιά του αριστερού παρελθόντος της χώρας του χρησιμοποιώντας σαν μέσο το video.” Έχει γράψει γι αυτόν η Iara Boubnova (ICA, 2015).

H συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την επιμελητική πρωτοβουλία Are | are-events και την μη κερδοσκοπική γκαλερί State of Concept.

www.3137.gr
www.are-events.org
http://www.stateofconcept.org
www.zbynekbaladran.com/en/

Τρίτη 24 Μαΐου 2016
στις 20.00

3 137
Μαυρομιχάλη 137, Νεάπολη,
Αθήνα

*Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"…έτσι τα αφηγήθηκα": Η αινιγματική ζωγραφική του Δημήτρη Παπανικολάου

Γυναικείες φιγούρες, χρηστικά αντικείμενα και νεκρές φύσεις απεικονίζονται στα έργα που θα παρουσιάσει η Art Zone 42.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

"Peace by Peace": Ένα αντιπολεμικό πρότζεκτ στο TAF

Η έκθεση εικονογράφησης αποτελεί δημιουργία της κολεκτίβας "Futurenice".

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάζεται στον Λυκαβηττό

Το νεοσύστατο VS Athens art gallery υποδέχεται το κοινό με την έκθεση "Perfect Machine" της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου.

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.

"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του "reality check" επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ "inner sanctum" και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.