O Zbyněk Baladrán απόψε στο 3 137

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Τσέχους εικαστικούς και επιμελητές και ιδρυτικό μέλος του project space Display συνομιλεί με τη Δέσποινα Ζευκιλή την Τρίτη 24 Μαΐου στις 8 μ.μ.

O Zbyněk Baladrán απόψε στο 3 137

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Τσέχους εικαστικούς και επιμελητές και ιδρυτικό μέλος του project space Display που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τοπική σκηνή και το διάλογό της με το εξωτερικό συνομιλεί με τη Δέσποινα Ζευκιλή Ζευκιλή την Τρίτη 24 Μαΐου στις 8 μ.μ.

O Zbyněk Baladrán απόψε στο 3 137 - εικόνα 1

«Μπορούν τα γεγονότα να ανακατασκευαστούν βάσει τυχαία επιλεγμένων δεδομένων» αναρωτιέται ο Zbyněk Baladrán στο βίντεο του «Working Process» (2004), ένα κολάζ αρχειακών ταινιών 16mm που διερευνά τοζήτημα του πώς μπορεί κανείς να βρει τον προσανατολισμό του μέσα σε βάσεις δεδομένων.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην ευρωπαϊκή μπιενάλε Manifesta 5 στο Σαν Σεμπαστιάν το 2004, όπου ήρθα προσωπικά για πρώτη φορά σε επαφή με μια γενιά καλλιτεχνών γεννημένων κυρίως στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70, η διαδικασία των οποίων θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια αρχαιολογικού τύπου ανασκαφή σε διαφορετικά είδη αρχειακού υλικού.

O Zbyněk Baladrán απόψε στο 3 137 - εικόνα 2

Ορισμένοι από αυτούς (όπως οι Zbyněk Baladrán, Hito Steyerl, Duncan Campbell) παρουσιάστηκαν στην ομαδική έκθεση Archaeology of today? (επιμέλεια Βαγγέλης Βλάχος, Δέσποινα Ζευκιλή) στη γκαλερί Els Hanappe Underground το 2005. Επρόκειτο κυρίως για καλλιτέχνες που προέρχονταν συχνά από χώρες που βίωναν συνθήκες μετάβασης και οι οποίοι επιχειρούσαν με τα έργα τους ανασκαφές στο κοινωνικοπολιτικό παρελθόν της πατρίδας τους, εστιάζοντας συνήθως σε ξεχασμένα θραύσματα στα περιθώρια της ήδη γραμμένης Ιστορίας.

Με τα έργα του ο Baladrán εξερευνά εδάφη, τα οποία έχουν καταληφθεί από τον λεγόμενο δυτικό πολιτισμό. Οικειοποιείται πρακτικές που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην εθνογραφία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία και την post-human αρχαιολογία και με αυτό τον τρόπο μελετάει τα ίχνη του πρόσφατου παρελθόντος

“Είναι ένας από τους πρώτους Τσέχους καλλιτέχνες που ερμήνευσε αναλυτικά την κληρονομιά του αριστερού παρελθόντος της χώρας του χρησιμοποιώντας σαν μέσο το video.” Έχει γράψει γι αυτόν η Iara Boubnova (ICA, 2015).

H συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την επιμελητική πρωτοβουλία Are | are-events και την μη κερδοσκοπική γκαλερί State of Concept.

www.3137.gr
www.are-events.org
http://www.stateofconcept.org
www.zbynekbaladran.com/en/

Τρίτη 24 Μαΐου 2016
στις 20.00

3 137
Μαυρομιχάλη 137, Νεάπολη,
Αθήνα

*Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.