Wols / Eileen Quinlan: Απρόσμενος φωτογραφικός διάλογος

Μια ιδιοσυγκρασιακή αντιπαραβολή των φωτογραφικών έργων του Γερμανού πρωτοπόρου της art informel Wols και της σύγχρονης Αμερικανίδας εικαστικού Eileen Quinlan επιχειρεί η έκθεση «Αlways starts with an encounter: Wols / Eileen Quinlan»

Wols / Eileen Quinlan: Απρόσμενος φωτογραφικός διάλογος

Μια ιδιοσυγκρασιακή αντιπαραβολή των φωτογραφικών έργων του Γερμανού πρωτοπόρου της art informel Wols και της σύγχρονης Αμερικανίδας εικαστικού Eileen Quinlan επιχειρεί η έκθεση «Αlways starts with an encounter: Wols / Eileen Quinlan»

Wols / Eileen Quinlan: Απρόσμενος φωτογραφικός διάλογος - εικόνα 1
Eileen Quinlan

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Έλενας Παπαδοπούλου, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 17 Μαρτίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και διαρκεί έως τις 8 Μαΐου. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από μια σειρά ομιλιών ξεκινώντας από αυτήν του ιστορικού τέχνης Olivier Berggruen και της Eileen Quinlan με θέμα «Wols και Σουρεαλιστική Φωτογραφία» στις 18/3, 7 μ.μ.

Η ιδέα να παρουσιαστεί σε μια κοινή έκθεση το φωτογραφικό έργο του Alfred Otto Wolfgang Schulze (1913-1951) γνωστού ως Wols, και το έργο της σύγχρονης καλλιτέχνιδος Eileen Quinlan (*1972), αναπτύσσεται τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Wols, ένας από τους πρωτοπόρους της art informel, και η Eileen Quinlan σίγουρα ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και μάλλον καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Wols / Eileen Quinlan: Απρόσμενος φωτογραφικός διάλογος - εικόνα 2
Wols

Όμως, η φωτογραφική φαντασία και των δύο φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τις αισθησιακές (υλικές) ιδιαιτερότητες του μέσου και συνακόλουθες φαντασιώσεις του πραγματικού/ βιωμένου. Η διπλή έκθεση των δύο καλλιτεχνών που τους χωρίζει τόσο ο χρόνος και διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, όσο και διακριτές φωτογραφικές τεχνικές, λειτουργεί ως ένα πεδίο στο οποίο δημιουργούνται παραλληλισμοί (το παιχνίδι των μεταθέσεων), και ανοίγονται ερωτήματα (η φωτογραφία ως υλικό αντικείμενο).

Η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τρόπους οπτικότητας και να δημιουργήσει αντιστοιχίες μεταξύ του έργου του Wols και της Quinlan που υπερβαίνουν τις καθιερωμένες (ιεραρχικές) συμβάσεις της ιστορίας της τέχνης, τόσο από την άποψη της χρονικής ιστορικής ταξινόμησης, όσο και σε σχέση με τον τρόπο που συζητείται το φωτογραφικό μέσο.

Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: έως 8 Μαίου 2016

Χώρος: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00
Πέμπτη:10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη κλειστά

Είσοδος: 3.5 € | Φίλοι ΜΚΤ: ελεύθερη είσοδος

Παράλληλο πρόγραμμα:

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από μια σειρά ομιλιών σχετικά (αλλά όχι αποκλειστικά) με το
έργο των δύο καλλιτεχνών. Η ιδέα του άμορφου (informel) αναδιαρθρώνεται σε ένα
σύγχρονο πλαίσιο: Τι είναι μια φωτογραφία; Πώς συνδέεται με την ιδέα του αντιτύπου
και της αφαίρεσης; Είναι μια μυθοπλασία; Είναι μοναδική; Είναι ένα απεριόριστο
άνοιγμα στον κόσμο που έρχεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω φωτός και σκιών στο
χρόνο;

«Wols και Σουρεαλιστική Φωτογραφία», Ομιλία του ιστορικού τέχνης Olivier Berggruen & Artist’s talk με την Eileen Quinlan
Συντονισμός: Έλενα Παπαδοπούλου
18 Μαρτίου, 19:00
Auditorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Γλώσσα: Αγγλικά
Γενική είσοδος: 5€ | Φίλοι ΜΚΤ: ελεύθερη είσοδος

Walkthrough της έκθεσης με την Έλενα Παπαδοπούλου
24 Απριλίου, 12:00
Μέγαρο Σταθάτου
Γλώσσα: Ελληνικά
Eίσοδος με το εισιτήριο της έκθεσης και με δελτία προτεραιότητας

Παραγωγή: Radio Athenes

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και το Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammlungen, Dresden

Με την υποστήριξη των Miguel Abreu Gallery - Νέα Υόρκη, Outset.Ελλάδος, Olivier Berggruen, New Hotel - member of Yes! Hotels and Design Hotels και της Aegean

Ο σχεδιασμός της ταυτότητας έγινε από το γραφείο mnp (www.mnpdesign.gr)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".